Reklama

Reklama

Původní dokumentární cyklus v produkci ČT, zabývající se architekturou českých měst, pod taktovkou scénáristy a režiséra Radovana Lipuse a především pak nesmrtelného architekta-sklepáka Davida Vávry. Právě rukopis Vávrova způsobu moderování z jinak zdánlivě chladného a nezáživného tématu činní zajímavou a v kontextu běžné dokumentární tvorby netradiční podívanou. Součástí projektu Šumných měst je i stejnojmenná nezisková organizace snažící se mapovat ohrožené památky. Cyklus je velmi ceněn mezi odborníky i širokou veřejností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

Wacoslav1 odpad!

všechny recenze uživatele

Ty kravo 84% to si delate fakt prdel? tahle databaze opravdu neni normalni mne staci pokazdy kdyz to zacne a privali se ten kripl s usmevem mentala v kare z roku raz dva zacne se predvadet a o zabavu je postarano ne prosim tohle ne hodnoceni je za serial jako celek fakt nemam silu a nejsem takovej uchyl abych hodnotil kazdou epizodu jednotlive pac by to bylo 66 stejnych hodnoceni a 66 stejnych komentaru a na podobny kraviny opravdu nemam cas ()

v.v.v. 

všechny recenze uživatele

100% Zbožňuji humor Davida Vávry, celý cyklus je jednoduše vynikající. Pobavila mě také historka ohl. vzniku dílu Šumné Hranice, kdy si údajně Radovan Lipus koupil na Václaváku knihu fotografií hnanického rodáka Tomáše Pospěcha, prolistoval ji a bylo jasné, že jeden díl bude o Hranicích. Tomáš pak pije v bývalé kavárně Beseda kávu z boty. Zajímavé pak je, že T. Pospěch studoval fotografii v Opavě pod vedením výborného fotografa Prof. Jindřicha Štreita, ten pak ztvárnil v dílu nazvaném Šumný Praděd na vrcholku stejnojmenné hory právě děda "Praděda". ()

Reklama

MartyMcFly89 

všechny recenze uživatele

D.Vávra si rád hraje, dokázal svoje lehce šílené vystupování už ve Sklepáckých produkcí, třeba i Kopytem sem - kopytem tam, nebo v České sodě. Ale zde dokázal, že zvládne i Stand-alone pořad. Opravdu, je jako dospělé dítě, které nás svojí hravostí nakazí a prostě se na popis různých krásných měst naší republiky rádi díváme. ()

Sista 

všechny recenze uživatele

roztomilé osvěžení dokumentární tvorby o české architektuře, D. Vávru to očividně baví dělat, hraje si se slovy i s celkovou formou jednotlivých dílů (včera -20/10/2008 - jsem viděla díl o Chrudimi, kterou divákou prováděl s vlastní loutkou - mini Vávrou, dokonce v navlas stejném oblečení:)) Šumná (tedy krásná) nejsou jen česká města, ale i tento dokument, proto plný počet... ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument o krásných barácích (vesměs vilách prvorepublikových keťasů) se zasvěceným komentářem Davida Vávry, doprovázenými jeho neuvěřitelnými kreacemi a - světe div se - i poezií. Pro mě je to důkaz, že i v Čechách se dá šikovně a s minimálním rozpočtem udělat vynikající dokument. Taky je to důkaz, že Vávra je šílenec a patří do blázince. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Seriál České televize Šumná města získal hlavní cenu třetího ročníku mezinárodního festivalu filmů o umění Arts&film 2007 v Telči. (Stocki)
  • Po smrti šumného číšníka Františka Šece připadala v úvahu alternativa, kde by se šumnou číšnicí stala herečka Zora Rozsypalová. Novým šumným číšníkem se ale stal Jiří Krupica. (Stocki)
  • Cyklus Šumná města se natáčel 13 let. (M.B)

Reklama

Reklama