Reklama

Reklama

Čeští vědci v tající Arktidě

(TV film)
  • angličtina Czech Scientists in the Arctic
Česko, 2021, 52 min

Režie:

Zdeněk Zvonek

Scénář:

Zdeněk Zvonek

Kamera:

Zdeněk Zvonek

Obsahy(1)

Oteplování planety Země už dávno není tajemstvím a nejvíce je to patrné v polárních oblastech... Dokument Zdenka Zvonka sleduje skupinu vědců, kteří se věnují zkoumání polárních oblastí na Špicberkách. Cílem dokumentu je představit divákům jejich výzkum se zaměřením na problematiku globálního oteplování a další změny, kterými lidé negativně ovlivňují přírodu kolem sebe a alespoň trochu rozptýlit fámy, které o tomto tématu mezi laickou veřejností panují. Režisér se v nádherných scenériích drsné arktické krajiny zamýšlí společně s vědci nad tím, jakou má lidstvo jako celek úlohu na planetě a co nás možná čeká či nečeká v blízké budoucnosti, kdy zmizí nejenom člověkem neposkvrněná místa v přírodě, ale rapidně ubude voda v krajině a vymřou celé zvířecí druhy. V našem současném období je prý rychlost mizení druhů 1000 x 10000 vyšší než v minulosti. Na Špicberkách si obzvlášť uvědomíme, že příroda je zásobárnou nejrůznějších materiálních služeb a zdrojů, bez nichž se nemůžeme obejít, a zároveň, že příroda je velmi vážně ohrožena rozpínavou lidskou civilizací a že je nutné ji chránit. Ale zároveň nezastavit lidský pokrok a najít takové metody, které podpoří trvale udržitelný život na naší planetě. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

angel74 

všechny recenze uživatele

Vyjádření některých vědců v dokumentu mi připadají moc sluníčková. Myslím si, že jsou podstatně větší důvody k obavám o budoucnost naší zatím ještě krásné planety... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Nevadí mi ani tak zima, jako sebevražedné rychle se množící lidstvo. Poslední zbylá příroda je jen zde? Tak to děkuju ,už tam jedu. Shlédl jsem na České televizi. ()

Reklama

Potkan 

všechny recenze uživatele

Je smutné, když závěry vědců, tedy skutečně objektivních lidí, kteří těmto věcem rozumí, někdo známkuje "sluníčkářstvím" a "pirátksým" a "zeleným". To jsme to v téhle zemi dopracovali, když se víc věří politikům a populistům, než vědcům. Arktida je nádherná, ale tvrdá, a to i v létě. K těm pár měsícům studeného arktického léta si přičtěte půlrok tmy, mrazu a větru. To fakt není žádná dovolená, dělat v těch podmínkách výzkum! Výborně udělaný dokument. ()

orgia 

všechny recenze uživatele

Nektere komentare fakt nechapu, dokument je moc eko, moc zeleny, piratsky? Co to je za nesmysly? Vsichni jsme na jedne planete a ze dochazi k negativnim klimatickym zmenam zpusobenym lidmi je davno jasna vec. Nema cenu strkat hlavu do pisku, ale radeji premyslet, jak muzu sam prispet ke zmene. ()

Peddro 

všechny recenze uživatele

Máme a vždy jsme měli skvělé vědce. Biologové jsou chloubou Jihočeské univerzity. Být v terénu na takto odlehlém místě musí být extrémně náročné, já bych to nezvládl. Na druhou stranu je to trošku ,,zelené". Jeden z vědců tam kritizuje leteckou dopravu, takže je to též dost ,,pirátské".. Dal bych pět, ale kvůli té ideologii musím dát jen čtyři.... ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Natáčecí štáb strávil s vědci mimo jiné i několik dní na terénní stanici Nostoc, kde jsou velmi skromné podmínky pro přežití. (Andy.)
  • Dokument se točil převážně během léta 2019 na souostroví Svalbard. Několik scén však bylo dotočeno i v průběhu zimy. (Andy.)

Reklama

Reklama