Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Střední Evropa 2007 napoprvé

Střední Evropa 2007 napoprvé

03.09.2007 Autor CheGuevara
Asociace českých filmových klubů rozhodně nepatří mezi ty, kteří by setrvali na dlouhé časy v posvěcené nečinnosti, a tak pro příznivce netuctových filmů připravují další putovní přehlídku. Po toulkách čínskou a španělskou kinematografií máme tentokrát možnost vydat se do zákoutí současné filmové tvorby našich blízkých sousedů. Hlavní idejí přehlídky Střední Evropa 2007 je touha ukázat tuzemským divákům neprávem opomíjené snímky, které byly na domácí půdě mimořádně úspěšné a které se i přesto nedokázali do české distribuce probojovat. A tak se nám naskytne možnost vidět i německý film Čtyři minuty, jenž při udělování nejzásadnější tamější výroční ceny (Deutscher Filmpreis) porazil i o mnoho slavnějšího konkurenta Parfém: Příběh vraha. Německý snímek pojednává o těžkém osudu učitelky klavíru v ženské věznici, které se jednoho dne do rukou dostane neuvěřitelně nadaná násilnice. Klavírní tématice se věnuje i švýcarský kandidát na Oscara Vitus a ani maďarskou variaci na Bonnie a Clydea Konec by jste rozhodně neměli minout. Celkem tato přehlídka nabídne devět filmů z osmi různých zemí. Střední Evropa 2007 startuje tzv. Pražským středoevropským víkendem (27. - 29. 9. 2007), kdy se ve dvou pražských kinech (Lucerna a Světozor) a Maďarském kulturním centru promítne šestice ne-německých filmů za účasti jejich tvůrců. Poté se filmy vydají na svou pouť po filmových klubech České republiky (mj. Brno, Ostrava, Zlín nebo i Písek). Mediálním partnerem projektu se stala i celá jedna rodina CSFD, ze kterou si Vám dovolím popřát mnoho filmových zážitků nejen ze střední Evropy.

Filmy přehlídky:
Import/Export (Rakousko, 2006)
Konec (Maďarsko, 2007)
Martin Slivka - muž, ktorý sadil stromy (Slovensko, 2007)
Movie (Česko, 2007)
Náměstí Spasitele (Polsko, 2006)
Vitus (Švýcarsko, 2006)
Zhrobudohrobu (Chorvatsko / Slovinsko, 2005)
Ztracená dovolená (Česko, 2006)
Čtyři minuty (Německo, 2006)

Reklama

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022 Reklama

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící trhy,… (více)

Vražedný Parfém v moderním pojetí

Vražedný Parfém v moderním pojetí

25.06.2018

Knižní bestseller Parfém: Příběh vraha, který v roce 2006 zadaptoval do filmu Tom Tykwer (Atlas mraků), se dočká moderního převyprávění od televizního režiséra Philippa Kadelbacha (Válečná generace,… (více)

Zemřel Gene Wilder

Zemřel Gene Wilder

30.08.2016

Alzheimerova choroba nám v neděli sebrala třiaosmdesátiletého herce Genea Wildera. Pokud jste viděli Producenty, Ohnivá sedla nebo Mladého Frankensteina, dobře víte, o koho jde. Tohle je ale jen… (více)

Parfémový vrah montuje bouchačky pro Bonda

Parfémový vrah montuje bouchačky pro Bonda

26.11.2011

Produkce nové bondovky Skyfall konečně odtajnila, koho bude hrát dávno obsazený Ben Whishaw, jehož proslavila role Grenouilla v Parfému: Příběhu vraha. A je to docela překvapení: jde o roli Q,… (více)

Bond 23: Název, holka, písnička

Bond 23: Název, holka, písnička

11.10.2011

Prozatím jsou všechno pouze dohady. Natáčení ale začne zanedlouho (v Jižní Africe, která nahradila původně plánovanou Indii), takže jde o fámy blížící se pravdě. Název třiadvacáté regulérní bondovky… (více)

Bonnie a Clyde tentokrát natvrdo

Bonnie a Clyde tentokrát natvrdo

27.07.2011

Je zvláštní říct to o filmu, který byl ve své době kritizován za amorálnost a drsnost (zejména krvavé finále diváky v roce 1967 doslova šokovalo), ale je to tak – Bonnie a Clyde Arthura Penna nabízí… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Šermíři R. E. Howarda nastupují

Šermíři R. E. Howarda nastupují

13.01.2008

Obrovské zklamání z tržeb Zlatého kompasu (srovnatelné s rozčarováním z vlažného přijetí Superman se vrací, takže se vážně pochybuje o pokračování) a následné urychlené odsunutí Inkoustového srdce … (více)

Projekt 100 pro rok 2008

Projekt 100 pro rok 2008

29.11.2007

V první půli příštího roku připravila Asociace českých filmových klubů už 14. ročník Projektu 100, který nabídne do české distribuce dalších deset kvalitních a celosvětovou kritikou oceňovaných… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Tykwer a Owen střílejí finančníky

Tykwer a Owen střílejí finančníky

21.04.2007

Když se spojí dvě osobnosti filmové branže, které nás jen nedávno výrazně potěšily, hned se v nás probouzí nedočkavost. Tom Tykwer se Parfémem: Příběhem vraha předvedl v tom nejlepším světle a Clive… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

včera

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

včera

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

Reklama

Reklama