Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Přehlídka finských dokumentárních filmů

Přehlídka finských dokumentárních filmů

21.03.2012

Severské kulturní centrum Skandinávský dům ve spolupráci s Kulturní radou Pirkanmaa a Finskou filmovou nadací pořádá unikátní přehlídku současných finských dokumentárních filmů. Od pondělí do středy 26. – 28. března 2012 bude v pražském kině Evald (Národní 28, Praha 1) promítnuto celkem 15 snímků, od několikaminutových až po celovečerní. Na programu jsou filmy oceňovaných režisérů i experimentální tvorba málo známých umělců. Všechny snímky vznikly v posledních letech a zobrazují vážným i úsměvným způsobem moderní Finsko s jeho specifiky, problémy, absurditami i nezvyklou poetikou. Společným tématem dokumentů je obraz rodinného života, mezilidských vztahů a dětských osudů na prahu třetího tisíciletí, střet odlehlých krajů země i lidského vědomí s moderní civilizací.

Z programu doporučujeme obzvláště snímek o dětech v pěstounské péči Navždy tvoji, který získal finskou cenu Jussi za nejlepší domácí dokument roku 2011. Pozornosti by však neměl uniknout ani syrový film Reindeerspotting – Útěk ze Santalandu, nabízející jedinečný a autentický pohled do světa narkomanů v laponském Rovaniemi. Své filmy přijedou do Prahy představit režiséři Mia Halme (Navždy tvoji; Velký kluk), Tuija Halttunen (V hlubinách mysli) a Aimo Hyvärinen (Päijänne, jezerní symfonie; Duch lidové hudby). Profesor Iikka Vehkalahti z Univerzity v Tampere pohovoří v rámci své přednášky o obrazu Finska v současném dokumentárním filmu. Více informací na www.skandinavskydum.cz.

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

06.05.2024

Kinaři teď nemají zrovna nejlepší časy. Blíží se totiž letní sezóna, která tradičně bývá nařachaná těmi největšími blockbustery a do pokladniček kin často nasype cenné zlatky. Jenže se zdá, že ta… (více)

Nejnovější novinky

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

včera

Vyjma hokejových komentátorů jsou v těchto dnech nejzaměstnanějšími pracovníky v celé Evropě nejspíš ti šťastlivci, kteří v Cannes drží stopky a měří, jak dlouho po skončení filmu trvají které ovace… (více)

Svět knihy Praha přivítá hosty ze 40 zemí

Svět knihy Praha přivítá hosty ze 40 zemí

20.05.2024 Reklama

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2024 nechá prostřednictvím 801 účinkujících nahlédnout do současné literatury 40 zemí a regionů, čímž o třetinu překonává předchozí… (více)

Cillian Murphy se vrací k zombíkům

Cillian Murphy se vrací k zombíkům

18.05.2024

Kolem málokterého projektu je v posledních měsících takové haló jako okolo další Boyleovy apokalyptické vize. O pokračování filmů 28 dní poté a 28 týdnů poté, v nichž Británii zachvátil virus, který… (více)

Reklama

Reklama