Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Milovníci filmů a vědy se potkají na festivalu AFO

Milovníci filmů a vědy se potkají na festivalu AFO

17.04.2023 Reklama

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů AFO startuje 25. dubna a představí ty nejlepší vědecké snímky prestižních světových produkcí, které osobně uvedou renomované ikony české i zahraniční vědy či zástupci filmového a televizního průmyslu. Zastřešujícím tématem 58. ročníku je ECHO. Jde o motiv ozvěny, který podtrhuje potřebu spolupráce mezi vědními obory a nutnost propojení výzkumu a jeho popularizace.

V nabídce budou desítky programových položek, od filmových projekcí po přednášky, workshopy, koncerty, výstavy, ale i aktivity pro školy. Odborná porota vybere nejlepší snímky ve třech soutěžních kategoriích. Program se věnuje jak tajemství přírody, vesmíru či environmentální problematice, dostane se také na témata společenská, lidskou mysl, vnímání času nebo třeba výtvarné umění. Prostor dostávají televizní produkce, oscarové nominace i filmy posouvající hranice dokumentárního vyprávění.

„Myslíme i na nejmenší návštěvnice a návštěvníky, pro které připravujeme sekci AFO Junior. Stálicí je i program Music is Science, plny koncertů a večírků, sekce Věda v popkultuře a program pro profesionální publika Industry4Scicence. Podíváme se do archivů vědeckých filmů v programu Archivní horečka a oslavíme 450 let Univerzity Palackého,“ zve na letošní ročník ředitelka festivalu Eva Navrátilová.

Festival se koná do 30. dubna paralelně na několika místech ve městě, primárně v prostorách zrekonstruovaného barokního jezuitského konviktu; nyní Uměleckého centra Univerzity Palackého v Olomouci. Organizátoři využívají infrastruktury a špičkového technického vybavení univerzity i partnerských institucí, které jsou klíčovými hráči v oblasti nejen regionální kultury. Patří mezi ně například science centrum Pevnost poznání, Muzeum moderního umění Olomouc, kino Metropol, Vlastivědné muzeum, Divadlo na Cucky.

Academia Film Olomouc pořádá Univerzita Palackého od roku 1966. Akce tak patří mezi nejstarší české přehlídky v oblasti kinematografie. Podle počtu akreditovaných diváků se jedná o jeden z nejnavštěvovanějších filmových festivalů v ČR. Akreditace je zdarma. Více informací na www.afo.cz.

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

06.05.2024

Kinaři teď nemají zrovna nejlepší časy. Blíží se totiž letní sezóna, která tradičně bývá nařachaná těmi největšími blockbustery a do pokladniček kin často nasype cenné zlatky. Jenže se zdá, že ta… (více)

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Nejnovější novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

dnes

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž ve čtvrtek 9. května zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu… (více)

Americký Kancl dostane reboot s novým obsazením

Americký Kancl dostane reboot s novým obsazením

včera

A opět píšeme o pokračování slavné značky, nikoliv o novém originálním projektu. Snaha zlákat diváky na osvědčené způsoby zábavy a nedostatečná odvaha velkých studií se samozřejmě netýkají jen filmů,… (více)

Reklama

Reklama