Reklama

Reklama

Maria Frau

Maria Frau

nar. 06.08.1930 (93 let)
Sassari, Itálie

Biografie

Italská herečka Maria Frau je dnes již dávno zapomenutá, patří do zástupu krásek, které jen dočasně obohatily poválečnou italskou kinematografii. Její sláva trvala necelých deset let, během nichž natočila osmnáct filmů. Jako její rodiště se uvádí město Sassari na ostrově Sardinie, ve skutečnosti ale pochází z nedalekého městečka Nulvi, kde na ni místní obyvatelé dodnes vzpomínají jako na nejslavnější rodačku.

Maria Frau krátce po druhé světové válce začala uplatňovat své půvaby jako modelka a její tvář zdobila titulní stránky časopisů. Na základě toho byla překvapivě vybrána pro titulní roli v životopisném filmu o svaté Markétě z Cortony (MARGHERITA DA CORTONA, 1950). V režii známých i dávno zapomenutých tvůrců pak hrála hlavní role v dalších filmech převážně dramatického zaměření. Zmínku si zaslouží přepis historického románu MOST VZDECHŮ (Sul ponte dei sospiri, 1953).

Nabídky k natáčení přišly i z Francie a v komedii MÝCH SEDM HŘÍCHŮ (J'avais sept filles, 1954) s dalšími italskými a francouzskými kráskami sekundovala slavnému zpěvákovi Maurice Chevalierovi. O rok později byla partnerkou tehdy populárního Eddie Constantina v mimořádně úspěšné kriminálce VOUS PIGEZ? (1955). Naopak v Itálii navýšila její popularitu účast po boku slavného komika Totò ve filmu TOTÒ V PEKLE (Totò all'inferno, 1955), v němž ztvárnila královnu Kleopatru. Pro titulní roli ji do jednoho ze svých mezinárodních projektů angažoval také západoněmecký režisér Kurt Neumann (HVĚZDA Z RIA – Stern von Rio, 1955).

Její poslední výstupy před kamerou se odehrávaly již jen ve formátu epizodních rolí. Tak bleskově, jak její kariéra začala, tak i skončila. Všechny dostupné informační zdroje se omezují na sdělení, že koncem padesátých let se Maria Frau provdala za nejmenovaného italského aristokrata a od té doby žije v soukromí.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama