Reklama

Reklama

Anselmo Duarte

Anselmo Duarte

nar. 21.04.1920
Salto, São Paulo, Brazílie

zem. 07.11.2009 (89 let)
São Paulo, São Paulo, Brazílie

Biografie

Anselmo Duarte Bento byl brazilský režisér, scenárista a herec. Vyrostl v Sao Paulu jako jedno ze sedmi dětí a po dokončení studia ekonomie se přestěhoval do Ria de Janeira. Tam počátkem 40. let rapidně změnil kariéru, začal se objevovat v rozhlasu a současně pracoval jako novinář a reportér.

V roce 1947 debutoval ve filmu Querida Susana. Koncem 50. let se vrátil zpět do rodného Sao Paula a rozhodl se režírovat vlastní filmy. V roce 1961 koupil práva na brazilskou divadelní hru „Dané slovo“ s cílem převést ji na filmové plátno. Film vyšel o rok později pod stejným názvem – Dané slovo. Byl nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film a získal zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes. Tím se stal prvním filmem z jižní polokoule s takovým oceněním.

Do konce 80. let pokračoval v natáčení a hraní ve filmech, žádný však již nedosáhl takových mezinárodních úspěchů jako Dané slovo. V roce 2008 byl tehdejším brazilským prezidentem Lulem da Silvem oceněn Řádem za kulturní zásluhy, v Brazílii nejvyšším kulturním vyznamenáním. Celkem měl čtyři děti.

V roce 2008 založil instituci, která se věnuje restauraci brazilských filmů a projektům s tím spojené. Zemřel v roce 2009, po dlouhém boji s Alzheimerovou chorobou, na kombinaci selhání ledvin, infekce a mrtvice.

Joudec

Režisér

Scenárista

Filmy
1962

Dané slovo

Herec

Host

Pořady
1960

Programa Silvio Santos

Reklama

Reklama