Reklama

Reklama

Petr Janeček

Petr Janeček

nar. 17.10.1978 (45 let)
Československo

Biografie

Petr Janeček není primárně filmovým hercem. Ve filmu se objevuje pouze ve smyslu odborného konzultanta v úzce vymezeném tématickém prostoru. Oblastí jeho zájmu je etnologie a především současné mýty a městské legendy.

I když napsal desítky odborných prací, v populárně naučné rovině proslul především zatím nejrozsáhlejší studií o někdejší temné antifašistické legendě Pérákovi a souborem povídkových knih na téma městských legend. Z nich je tradičně nejznámější fenomén zvláště tzv. černé sanitky, která se stala společným jmenovatelem zastřešující jak knižní trilogii strašidelných pověstí, tak v souvislosti na to i stejnojmenný televizní seriál. Ta se své době (v 80. letech) stala velmi populární.

PhDr. Petr Janeček, PhD. studoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde také roku 2012 dosáhl doktorského titulu. Krátce na to se stal zástupcem ředitele v Ústavu etnologie na Filosofické fakultě. Studijní badatelské pobyty absolvoval nejen v několika zemích Evropy, ale také v USA.

Zasedá v několika odborných komisích, redakčních a vědeckých radách. Na univerzitě přednáší etnologii a zpracoval odbornou metodologii, mj. se i nadále intenzivně věnuje folkloristice a etnologické problematice. Dosud se však také stále zaměřuje na narativní folklor, městské legendy a konspirační teorie.

Kolssteyn

Spisovatel

Seriály
2008

Černá sanitka - kniha

 

Černá sanitka - kniha (E15)

 

Přicházejí s nocí - kniha (E14)

 

Zhulenci a policajti - kniha (E13)

  více epizod (12)

Herec

Dokumentární
2016

Zrození strašidla (TV film)

Reklama

Reklama