Reklama

Reklama

Maria Yi

Maria Yi

nar. 29.07.1953 (70 let)
Šanghaj, Čína

Biografie

Čínská herečka Maria Yi Yi se narodila 29. července 1953 v Šanghaji v Číně. V mládí si zahrála jen v pár filmech, ale měla to štěstí, že šlo povětšinou o trháky, které již dnes jsou sběratelskou klasikou hlavně u fandů kung-fu snímků. Její krásné a nevinné tváře si všímá samotný Wong Tim Lam a obsazuje 18ti-letou Marii do hlavní role po boku Jamese Tiena, do akčňáku The Chase (1971).

Díky úspěchu tohodle wuxia snímku si jí během pár měsíců vyžaduje legendární režisér Lo Wei do megahitu The Big Boss (1971) k začínající hvězdě Bruce Lee. Tento film měl obrovský úspěch a znamenal tak pro Marii Yi další spolupráci s Brucem Lee na dalším kultovním snímku Fist of Fury (1972). Režisér Lo Wei jí obsazuje do akčňáku Seaman No. 7 (1973) a A Man Called Tiger (1973), obojí s Wangem Yu. Fandové kung-fu jí mohli zahlédnout i v propadáku Spirits of Bruce Lee (1973) s Wai Man Chanem, nebo v taekwondo trháku The Tournament (1974) s Angelou Mao.

V červnu roku 1974 se provdala za bohatého podnikatele. Jeden z hostů na svatbě byla hvězda z filmů Big Boss a Fist of Fury, kamrádka a herečka Nora Miao. Poslední snímek Marie Yi byla martial artovka Tiger of Northland (1976). Maria za svou krátkou pětiletou kariéru natočila pouhých devět filmů, přesto nadále zůstává v paměti filmových fandů jako křehká dívenka z filmů Bruce Leeho.

Epistemolog

Herečka

Reklama

Reklama