Reklama

Reklama

Alexander Kolowrat

Alexander Kolowrat

nar. 29.01.1886
Bloomfield, New Jersey, USA

zem. 04.12.1927 (41 let)
Vídeň, Wien, Rakousko

Biografie

Ač příslušník starobylého českého šlechtického rodu, narodil se ve městě Glen Ridge v New Jersey v USA, kam jeho otec Leopold Filip Kolowrat-Krakowsky utekl po zakázaném souboji v Praze na Klamovce, ve kterém zabil prince Auersperga. Naštěstí dostal otec milost od císaře a rodina se mohla vrátit do Čech, kde v Týnci na Klatovsku Alexander Joseph Kolowrat-Krakowsky vyrůstal. V českém prostředí navštěvoval i místní školu. Po roce studia na gymnáziu v nedalekém Stříbře byl jako desetiletý přijat na internátní římskokatolické gymnázium Kollegium Kalksburg u Vídně. Maturitu složil na vídeňském gymnáziu Theresianum v roce 1904. Dle přání svého otce nastoupil na prestižní Katolickou univerzitu v Lovani. Studia ukončil v roce 1907 a posléze nastoupil jako jednoroční dobrovolník do 13. dragounského pluku prince Evžena Savojského s posádkami v Klatovech, Stříbře a Lounech. Během studii si oblíbil motocykly, automobily a závodění. Během vojenské služby se seznámil s fotografií a k tomu s filmem. Díky věnu matky, baronky Nadine Huppmann-Valbella, dcery bohatého tabákového magnáta, a díky hospodářským schopnostem otce se panství stabilizovalo a stalo se výnosným, což Alexandrovi Kolowratovi umožnilo plně se věnovat oběma vášním automobilismu a filmu.

Tajně závodil a vítězil v automobilových závodech pod pseudonymy hrabě Klatovský nebo Donald. Dokonce mu hrozilo ze strany otce vydědění. Mimo jiné se objevil jako postava ve filmu DĚDEČEK AUTOMOBIL (1956), kde ho ztvárnil Josef Hlinomaz. Po smrti svého otce v roce 1910 převzal rodinný majetek, část zdrojů investoval do svých zálib, nicméně tyto záliby prokázaly dostatečnou finanční návratnost. Stal se akcionářem automobilek Laurin & Klement, část akcií podědil po svém otci, i Austro Daimler/Motoren AG.  Na zámku Velké Dvory u Přimdy v roce 1910 zřídil filmové laboratoře a ateliéry. V roce 1911 jeho tým vytvořil první rakouský profesionálně natočený dokument Těžba rudy ve štýrském Erzbergu. Následovalo několik dalších krátkometrážních filmů jako například reportáž o svatbě arcivévody Karla se Zitou von Bourbon-Parma. V roce byl 1912 v důsledku požáru nucen přestěhovat ateliéry, ty byly přesunuty do Vídně, kde byla založena produkční společnost Sascha-Filmfabrik. Díky svému působení ve filmovém průmyslu dostal přezdívku hrabě Kilowatt, později Der Kinograf. V letech 1912-1914 v jeho filmové společnosti vzniklo okolo 30 němých filmů.

Během První světové války narukoval v hodnosti poručíka do automobilní jednotky, v níž sloužil jako pobočník velitele. Již v říjnu 1914 získal povolení vyrábět pro svou firmu Sascha-Kriegswoche – válečné týdeníky. O rok později byl převelen do K.u.K Kriegspressuartier – válečného tiskového střediska, v němž byl ustanoven vedoucím filmového oddělení. Další rok 1916 v listopadu získal výhradní práva na filmové zdokumentování pohřbu císaře Františka Josefa I. Během tří dnů vytvořil se svými zaměstnanci 255 kopií. Jestliže válka omezila zahraniční konkurenci a přinesla jeho firmě zisky, tak konec války a rozpad monarchie znamenaly pro Sascha-Filmindustrie ztrátu části trhu. Nicméně Alexandrovi Kolowratovi se podařilo téměř hned po válce získat zastoupení americké filmové společnosti Paramouth.

Ve své filmové společnosti soustředil  po válce řadu tehdejších vynikajících tvůrců – režisérů, kameramanů, scenáristů a samozřejmě hereček a herců. Mnoho později známých tvůrců se stalo slavnými díky tomuto českému aristokratovi a jeho filmové společnosti. Mezi ně patřili například režiséři Alexander Korda a Michael Curtiz (v té době ještě Mihály Kertész),  herečky Anny Ondráková, Marlene Dietrich a Magda Sonja. V letech 1919 až 1922 měla jeho filmová společnost úspěch a on sám kromě řízení společnosti působil jako producent. Produkoval například filmy PRINZ UND BETTELKNABE (český Princ a chuďas), SODOMA UND GOMORRAH, NAMENLOS a později i CAFÉ ELECTRIC s Marlene Dietrich.

30. dubna 1923 uzavřel sňatek s ruskou emigrantkou, kněžnou Sofii Trubeckou, který se konal ve vídeňské chrámu svatého Štěpána. Svatba byla rovněž nafilmovaná režisérem Gustavem Ucickým. V tomto roce a následujících se začala projevovat filmová konkurence ze zahraničí. I přesto v Sascha-Filmindustrie vznikla řada nákladných ale i komerčně úspěšných filmů - MLADÝ MEDARDUS (1923), KRÁLOVNA OTROKŮ (1924), SALAMMBÔ (1925) a CAFÉ ELECTRIC (1927). Neblahý vliv na filmový průmysl měla i cenzura. Vhodnou formou protestu a nátlaku se mu podařilo nejen omezení cenzury, ale i zavedení regulace importu zahraničních filmů.

Na začátku roku 1927 se u něj, přes jeho pevné až pověstné zdraví, začaly projevovat trávicí potíže. Onemocněl žloutenkou a tu nezmírnil ani pobyt v Karlových Varech. Při následné operaci mu byla zjištěna rakovina slinivky. Krátkodobé zlepšení se dostavilo po pobytu v lázních Semmering u Vídně. V prosinci 1927 boj s touto chorobou prohrál a zemřel bez potomků ve věku nedožitých 42 let. Traduje se, že před smrti chtěl vidět nohy Marlene Dietrich, proto přes prostředníky toto dohodl a herečka souhlasila. Po její návštěvě zemřel. Jeho ostatky byly uloženy do rodinné hrobky v Týnci.

Jiří "Ampi" Amler

Související novinky

Der Kinograf: Filmy hraběte Saši Kolowrata

Der Kinograf: Filmy hraběte Saši Kolowrata

21.09.2016

Toto září proběhne ve velkém sále kina Lucerna série promítání tří nejslavnějších němých filmů hraběte Saši Kolowrata s živým hudebním doprovodem. Populární Saša, legenda motoristického sportu, filmu… (více)

Producent

Filmy
1927

Kavárna Eletric

 

Tingel Tangel

1926

Tanečnice s maskou

1923

Fräulein Frau

 

Namenlos

1922

Eine versunkene Welt

 

Herren der Meere

 

Sodoma a Gomora

1921

Fred Roll

Reklama

Reklama

1920

Prinz und Bettelknabe

1918

A napraforgós hölgy

 

Alte und junge Geister

 

Das Nachtlager von Mischli-Mischloch

 

Der Liebe Macht, des Rechtes Sieg

 

Der Mandarin

 

Der Märtyrer seines Herzens

 

Der grüne Diamant

 

Don Juans letztes Abenteuer

 

Ihre beste Rolle

 

Praha roku 1549

1917

Albert läßt sich scheiden

 

Der Mann mit der Maske

 

Die Liebe einer Blinden

 

Frank Boyers Diener

 

Fred Roll

 

Um ein Weib

Dokumentární
1918

Wiener Modeschau

 

Österr.-ungar. Artillerie war an der Westfront

1917

Bilder aus dem Salzkammergut Hallstatt

 

Der Alt-Ausseer-See

 

Der St. Wolfgang- oder Obersee

 

Krieg im ewigen Schnee

1916

Das Stahlwerk der Poldihütte während des Weltkrieges

 

Nachtrag zur Poldihütte

Krátkometrážní
1919

Little Pitsch als Meisterdetektiv

1918

Das Baby

 

Das Haus zum blauen Löwen

 

Der Stärkere

 

Der Tribut des Künstlers

 

Der Weg zum Reichtum

 

Der letzte Erbe von Lassa

 

Der vorsichtige Kapitalist

 

Die beiden Meier

 

Pinselputzi rendevuzelt

 

Pinselputzi stiftet Unheil und eine Ehe

 

Seine tapfere Frau

 

Wenn die Liebe auf den Hund kommt

 

Wer zuletzt lacht

1917

Das schwindende Herz

 

Dem Frieden entgegen

 

Der Brief einer Toten

 

Der Diebstahl

 

Der Gewissenswurm

 

Der Mann ohne Kopf

 

Der Schmuck der Herzogin

 

Der Weg zum Frieden

 

Der geizige Hannes

 

Der gewonnene Prozeß

 

Der neue Tantalus

 

Die goldene Wehr

 

Er muß sie haben

 

Er rächt seine Schwiegermutter

 

Was die Liebe vermag

 

Wir und die anderen

1916

Der Nörgler

 

Gestern noch auf stolzen Rossen

 

Moritz Wasserstrahl als Stratege

 

Sami, der Seefahrer

1915

Zwei Freunde

Herec

Filmy
1913

Der Millionenonkel

Související novinky

Der Kinograf: Filmy hraběte Saši Kolowrata

Der Kinograf: Filmy hraběte Saši Kolowrata

21.09.2016

Toto září proběhne ve velkém sále kina Lucerna série promítání tří nejslavnějších němých filmů hraběte Saši Kolowrata s živým hudebním doprovodem. Populární Saša, legenda motoristického sportu, filmu… (více)

Reklama

Reklama