Reklama

Reklama

Robert Breer

Robert Breer

nar. 30.09.1926
Detroit, Michigan, USA

zem. 11.08.2011 (84 let)
Tucson, Arizona, USA

Biografie (1)

Robert Breer (1926–2011) zůstává výraznou osobností avantgardního a experimentálního filmu. Tento nezávislý režisér, malíř a sochař ve své tvorbě experimentoval s kombinováním nejrůznějších filmových technik a materiálů. Breer se jako filmař opíral o své malířské zázemí a jeho filmy vycházejí z kresby. Jeden ze zásadních titulů avantgardní tvorby, Breerův Man and His Dog Out For Air (1957), je založen na minimalistické animaci a měnících se křivkách. Jeho krátké… (více)

Zajímavosti (3)

Fuji (1974)

  • Väčšina z blikajúcich obrazov vo filme trvá dve okienka. Je to narážka na štúdiové obdobie kreslených filmov v Hollywoode, kedy sa každá sada ultrafánov natáčala tiež na dve okienka, aby sa ušetril čas a peniaze. Aj tak sa pohyb na plátne javil ako plynulý, avšak Breer vytvoril natoľko značné odlišnosti medzi jednotlivými dvojicami okienok, že vo výsledku pôsobí animácia trhane. (Biopler)

Fuji (1974)

  • Breer využil pre kresby prázdne kartotékové lístky a zámerne sa vyhol ilúzii hĺbky. (Biopler)

Fuji (1974)

  • Robert Breer prehlásil o filme: „K materiálu ma najviac priťahovali hory v pozadí a možnosť preskúmať perspektívu pohybu v popredí. Film sa pohráva s hĺbkou priestoru a obrazovými plánmi na plátne.“ (Biopler)

Reklama

Režisér

Herec

Reklama

Reklama