Reklama

Reklama

Gizz Butt

Gizz Butt

nar. 03.08.1966 (57 let)
Manchester, England, Velká Británie

Biografie

Hudebník a kytarista Gizz Butt vl.jm. Graham Anthony Butt se narodil 3.8.1966 v Manchesteru. Je známý pro své hraní na kytaru během živých vystoupení kapely The Prodigy během 90.let.

Butt začal hrát na kytaru v jedenácti letech a bral lekce u jazzovým kytaristů z Manchesteru. V roce 1978 jeho rodina přesídlila do Peterboroughu, kde Butt založil svou první školní kapelu The Northern Lights. Poté střídal různé kapely, nejdéle zakotvil v Destructors, kde mezi roky 1981-1983 napsal spoustu songů a vydal několik alb. V roce 1984 přechází k známé punkové kapele English Dogs. Po turné v USA si jeho drsného kytarového zvuku všímá samotná Metallica, která veřejně pochvalovala jeho trashový zvuk, který ovlivnil slušný počet kapel. V roce 1987 Gizz Butt zakládá další skupinu Wardance. V druhé polovině 90.let jezdí několik let turné s The Prodigy a hostoval i u Foo Fighters. V roce 2003 Butt zakládá trashmetalové The More I See.

Butt zaskakoval i u trashových Sabbat, když nahradil původního baskytaristu Frasera Craskeho. V roce 2006 Butt pracoval se Stevem Ignorantem, zakladatelem anarcho-punkové kapely Crass. V roce 2012 Butt reformoval kapelu English Dogs k USA turné.

Epistemolog

Herec

Reklama

Reklama