Reklama

Reklama

Stella Zálabská

Stella Zálabská

nar. 27.09.1906
Praha, Rakousko-Uhersko

zem. neznámo kde a kdy

Biografie

Dnes již neznámá herečka Stella Zálabská byla přes 30 let většinou divadelní herečkou, ve filmu vystupovala vzácně.

Stella Zálabská se narodila v Praze v Nuslích jako nemanželská dcera Anny Velechovské (1873). Narodila se jako Růžena, ale již od roku 1907, kdy jí by jeden rok, se dostala do rodiny Zálabských, která ji adoptovala.

Od šesti let vystupovala v baletu Národního divadla v Praze, později od roku 1926 až do roku 1958, kdy odešla na odpočinek, hrála v činohře i operetě. Pro divadelní svět si zvolila umělecké jméno Stella. Působila v divadlech Komedia, Jiráskově divadle, Uránie, Unitárie, Intimní, ale i v divadle Vlasty Buriana a v divadle Járy Kohouta.

Po roce 1945 hrála pohostinsky v divadle Československé armády a na četných zájezdech. Jejím manželem byl divadelní herec Jan Klatovský (1899), se kterým se později rozvedla.

Ve filmu, tehdy ještě němém, vystoupila poprvé v roce 1926, kdy ve snímku Loupežníci na Chlumu hrála krčmářovu dceru Terezu. V následujícím roce 1927 si zahrála princeznu ve filmu Kašpárek kouzelníkem. Podle svých vzpomínek hrála i v několika dalších němých filmech, avšak o tom záznamy nejsou. Naposled si před kamerou zahrála o neuvěřitelných 34 let později, epizodku kuchařky na svatbě, ve filmu Kde řeky mají slunce (1961), kde však hrála už pod svým provdaným jménem Klatovská.

Poslední informace o Stele Zálabské jsou z roku 1969, kdy bydlela v Praze na Žižkově.

JA.RO.KO.

Herečka

Reklama

Reklama