Reklama

Reklama

František Šašek

František Šašek

nar. 20.01.1886
Praha, Rakousko-Uhersko

zem. 29.12.1943 (57 let)
Praha, Protektorát Čechy a Morava

Biografie

Operetní zpěvák František Šašek se narodil jako nemanželský syn Barbory Šaškové, stalo se tak 20. ledna 1886 v Plzni. O jeho studiu nemáme žádné informace, začínal jako sborista opery v divadle v Plzni, kde se vypracoval na sólistu opery a operety.

V roce 1907 se usadil v Praze, kde již zůstal do konce života. Nejdříve nastoupil do nově otevřeného divadla na Vinohradech, kde zpíval do zrušeni opery v roce 1919. Pak přešel do nově sestavené Vinohradské zpěvohry, kde byl jedním z pilířů souboru, až do zavření divadla v roce 1932.

Během 30. let hrál a zpíval ve smíchovské Arėně, v Tylově divadle, a ve Velké operetě. V roce 1940 přijal angažmá v nově sestavené Moderní operetě Jiřiho Koldovského, kde zpíval až do své náhle smrti. Jeho nejoblíbenější rolí byl Vašek v Prodané nevěstě.

Film, bohužel nikdy neocenil jeho nesporný talent. Hrál jen ve třech filmech, poprvé si zahrál epizodku člena pomníkové komise, v zapomenutém filmu Z bláta do louže (1934). K padesátým narozeninám dostal od filmu dárek, v podobě větší role ve filmu Uličnice (1936), vytvořil zde roli továrníka Janoty, otce hlavní hrdinky filmu.

Poslední film natočil v roce 1938, kdy ve filmu Bláhovė děvče zahrál namyšlenėho operního tenora Tino Sádla. Kde si společně s Mařenkou Zieglerovou, zazpíval píseň Tvė mládí je jak vzácný květ. Po této roli, již žádnou nedostal.

Z jeho soukromí je nám známo, že od roku 1909, byl ženat s Marií Blechovou, se kterou měl jediného syna Zdenka (1909). Manželství se však rozpadlo a František Šašek se pak ještě jednou oženil, vzal si svou kolegyni zpěvačku Vilmu Dobrou (1904).

Ve své době, oblíbený operní a operetní zpěvák František Šašek, zemřel náhle 29. prosince 1943, ve věku pouhých 57 let.

JA.RO.KO.

Herec

Reklama

Reklama