Reklama

Reklama

Marie Vladimírovová

Marie Vladimírovová

nar. 08.07.1896
Vítkovice u Ostravy, Rakousko-Uhersko

zem. neznámo kde a kdy

Biografie

Herečka uváděná jako Marie Vladimirovová, nebo též pod jménem Mája Iris, se narodila 8. července roku 1896 ve Vítkovicích u Ostravy. Její rodné jméno bylo Marie Konderlová a narodila se do hudebně založené rodiny. Její otec se jmenoval Pavel Konderle a byl hudebníkem. Maminka se jmenovala Marie roz. Malisková.

Bohužel Marie Vladimírovová patří k velké skupině neznámých herců, o kterých dnes nejsou dostupné skoro žádné informace. Víme pouze to, že v období 1. sv. války hrála v Kyjevě v českém krajanském ochotnickém divadle spolu s hercem Zdenkem Štěpánkem, se kterým pak hrála v divadle československé armády na Rusi.

Ještě během války se za něho i provdala, ale manželství trvalo krátce a bylo pak rozvedeno. Další informace o Marii Vladimírovové máme až v roce 1931, kdy se v Praze provdala za herce ruského původu V. Ch. Vladimírovova (vl. jm. Vladimír Chinkulov) a přijala jeho umělecké jméno.

Jako filmová herečka si zahrála jen v jediném filmu v roce 1933. Film se jmenoval Strýček z Ameriky a Marie v něm hrála ztřeštěnou služku Kristinu, navíc k němu napsala pod jménem Mája Iris i námět. O dva roky později byla již jen scénáristkou nevydařeného filmu Výkřik do sibiřské noci (1935). Oba tyto filmy režíroval její manžel V. Ch. Vladimírov.

Bohužel další informace o Marii Vladimírovové nemáme, ale zcela určitě následovala svého manžela, ještě před 2. sv. válkou, do Rumunska, kde V. Ch. Vladimírov v roce 1956 zemřel. Datum i místo úmrtí herečky Marie Vladimírovové je tak zahaleno tajemstvím.

JA.RO.KO.

Herečka

Filmy
1933

Strýček z Ameriky

Reklama

Reklama