Reklama

Reklama

Karel Urbánek

Karel Urbánek

nar. 01.11.1881
Oslavany, Morava, Rakousko-Uhersko

zem. 26.11.1945 (64 let)
Brno, Československo

Biografie

Herec a divadelní režisér Karel Urbánek se narodil v rodině havíře Jana Urbánka a jeho ženy Marie roz. Dobiášové. Soukromě studoval herectví u herce K. Želenského.

Začínal v řadě kočovných společnostech, např. u J. Faltyse. Posléze byl členem Divadla v Národním domě v Moravské Ostravě a od roku 1915 hrál a i režíroval v Národním divadle v Brně, kde působil přes 20 let a odehrál zde okolo 200 rolí. Hrál Vávru v „Maryše“, starostu ve hře „Loupežník“, hlavní roli Radúze ve hře „Radúz a Mahulena“, policejního komisaře v činohře „Kokoko-dák!“, titulní roli ve hře „Plukovník Švec“, Mlynáře v báchorce „Lucerna“ aj.

Filmy natočil jen dva, v roce 1922 hrál tatínka Bartoše v komedii Pepánek Nezdara, kdy jeho nezbedného synka hrál Béďa Pražský. Po dlouhých 15 letech hrál hodného majitele hradu Hornovského v komedii Ztratila se Bílá paní (1937). V obou filmech si zahrála i jeho manželka Jarmila Urbánková roz. Slámová, se kterou se oženil již v roce 1910 a se kterou měl herečku Miloslavu Urbánkovou (1910–1974), která hrála v brněnském divadle přes 30 let.

Herec a divadelní režisér Karel Urbánek nakonec zemřel v Brně ve věku 64 let. Jeho manželka Jarmila ho nakonec přežila o dlouhých 34 let.

JA.RO.KO.

Herec

Reklama

Reklama