Reklama

Reklama

Alberto Cavalcanti

Alberto Cavalcanti

nar. 06.02.1897
Rio de Janeiro, Brazílie

zem. 23.08.1982 (85 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Režisér Alberto Cavalcanti točil filmy různých žánrů i kvalit přes půl století v Evropě i v rodné Brazílii a jeho jméno dnes neodmyslitelně patří do dějin světové kinematografie. Pocházel z Brazílie (jeho celé jméno bylo Alberto de Almeida Cavalcanti), narodil se v Rio de Janeiro, jeho otec byl v Brazílii známým matematikem. Mládí ale strávil ve Švýcarsku, kde studoval práva a architekturu. Poté odešel do Paříže, kde navázal kontakty s filmovou avantgardou a jako výtvarník se podílel na dvou filmech Marcela L’Herbiera. Jako režisér se uvedl dvěma snímky, které spadají do filmového poetického realismu (JEN HODINY – Rien que les heures, 1926; V REJDĚ – En rade, 1928), komerčního úspěchu dosáhl až adaptací oblíbené románové předlohy KAPITÁN FRACASSE (Le capitain Fracasse, 1928).

Jako mnozí jiní filmaři, tak i Cavalcanti se potýkal s problémy po příchodu zvukového filmu, počátkem 30. let nicméně realizoval několik nenáročných titulů, od r. 1934 působil delší dobu ve Velké Británii, kde točil dokumenty a stal se také producentem, k režii celovečerních filmů se vrátil až s koncem druhé světové války (CHAMPAGNE CHARLIE, 1944; DŮM NA KŘIŽOVATCE – The Halfway House, 1944; PŘÍZRAKY NOCI – Dead of Night, 1945). Za poslední jmenovaný film byl spolu s dalšími tvůrci oceněn za scénář na festivalu v Locarnu. V Británii pak režíroval několik poválečných let, v roce 1949 se vrátil do rodné Brazílie, kde svými zkušenostmi pomáhal podpořit rozvoj národní brazilské kinematografie. V mezinárodním měřítku triumfoval s nostalgickým příběhem prostých lidí ZPĚV MOŘE (O canto do mar, 1953), který mu vynesl cenu za režii na festivalu v Karlových Varech (neúspěšná zůstala nominace na Velkou cenu festivalu v Cannes). Své zkušenosti z celovečerní i dokumentární tvorby mezitím vtělil do knihy Film a skutečnost, která vyšla v roce 1953 v Brazílii.

Po úspěchu v Karlových Varech setrval Alberto Cavalcanti v Evropě, v Rakousku například dotočil adaptaci Brechtovy divadelní předlohy PAN PUNTILA A JEHO ČELEDÍN (Herr Puntila und sein Knecht Matti, 1960), v Británii realizoval kombinovaný dobrodružný dětský snímek NESTVŮRA Z RYBNÍKU HIGHATE (The Monster of Highate Ponds, 1960), z jeho další filmografie stojí za zmínku dva dokumenty natočené v Izraeli (STORY OF ISRAEL, 1967; THUS SPOKE THEODOR HERZL, 1967). Retrospektivní přehlídky své tvorby se dočkal v roce 1962 na šestém ročníku Mezinárodního týdne dokumentárního filmu v Lipsku.

Nakonec se znovu trvale usadil ve Francii, kde mimo jiné pracoval pro televizi, v sedmdesátých letech se ale začal stahovat do soukromí. Kromě výše zmíněné knihy publikoval také řadu článků v časopisech, jeho filmová tvorba přesahující přes půl století v různých žánrech a zemích však dodnes zůstává pro odborníky těžko zařaditelná. Alberto Cavalcanti zemřel v Paříži 23. srpna 1982 ve věku 85 let.

Pavel "argenson" Vlach

Režisér

Scenárista

Herec

Producent

Dokumentární
1940

Young Veteran

1939

The City

Střihač

Filmy
1929

Le Train sans yeux

Reklama

Reklama