Reklama

Reklama

Emil Kubiš

Emil Kubiš

nar. 1924
Československo

zem. 16.06.2007
Česko

Biografie

Rebelující filmař Emil Kubiš v čase svých filmařských začátků, které spadají do první poloviny padesátých let, působil v Závodním klubu elektrotechnického závodu Julia Fučíka (právě sem se po likvidaci brněnského Klubu kinoamatérů přesunulo organizační jádro kinoklubových aktivit). Tady ve spolupráci s bratrem Ludvíkem natáčel instruktážní a propagační podnikové filmy např. o pravidlech správného použití vysokozdvižného vozíku nebo reportáže ze zájezdů zaměstnanců.

Část přidělené filmové suroviny zužitkoval ve vlastních filmech, kde vystupovali rodinní příslušníci a jejich přátelé. Rodinné filmy natáčel Kubiš na Admiru 8D. Namísto strohé a nahodilé dokumentace Kubiš uplatnil fantazii, kde poetiku hraného filmu často ozvláštňoval triky vytvářenými přímo v kameře (dvojexpozice, prolínačky, animace, stop trik, atd.). Z let 1953 – 1963 se dochovala pozoruhodná kolekce rodinných filmů pohrávající si s různorodými žánry (groteska, sci-fi, pohádka, apod.).

Ke zřetelnému tvůrčímu zlomu však dochází se sametovou revolucí. V roce 1990 Kubiš poprvé veřejně prezentoval autorské animované koláže (natáčené na kameru Quarz DS8-M) se společenským (či společensko-kritickým) přesahem směrem k ekologii, jimiž se začlenil do českého filmového undergroundu a experimentální kinematografie.

Kubišovy snímky z 90. let jsou stále fascinující a diváckou výzvou díky nečekaně současnému, dobře zvolenému soundtracku, účelně strohé animaci, výraznému a osobitému výtvarnému projevu a rytmu.

Brněnská 16

Režisér

Dokumentární
1990

Modlitba pro Martu

Krátkometrážní
1996

Autogeddon

1991

One More Night

 

Tajemství hradu Marvel

1990

Cesta na západ

 

Vichr

1961

Planetora

Scenárista

Dokumentární
1990

Modlitba pro Martu

Krátkometrážní
1996

Autogeddon

1991

One More Night

 

Tajemství hradu Marvel

1990

Cesta na západ

 

Vichr

1961

Planetora

Reklama

Reklama