Reklama

Reklama

Tibor Lenský

Tibor Lenský

nar. 1940
Vráble

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

 kdo trochu pamatuje zlatou éru brněnské populární hudby, což byla především padesátá až sedmdesátá léta minulého století, reprezentovanou takovými jmény jako Gustav Brom, Mirko Foret, Erik Knirsch, Eva Martinová, Karel Duda, Jarmila Veselá, Helena Blehárová, později pak sestry Marta a Tena Elefteriadu, Štěpán Mátl, či sourozenci Ulrychovi a celá řada dalších (díky,že jste se vy nejmenovaní neurazili), nemůže určitě opomenout sympatického elegána s vrozenou noblesou svých maďarských předků, Tibora Lenského.
MMMMMMTen se objevil v Brně jako středoškolák jiného zaměření než je zpěv populární hudby a svoji uměleckou kariéru začal budovat pomalými krůčky ve Foretově stáji. S tím jsou samozřejmě spojeny první rozhlasové nahrávky a postupný přechod na profesionální dráhu. Na přelomu 60. a 70.let využívá nabídky k zahraničnímu angažmá a na nějaký čas se vytrácí z tehdejšího Československa, aby začal budovat solidní postavení nejen zpěváka, ale už i manažera v sousedním Polsku, což prakticky využívá dodnes. V roce 1973 vstupuje spolu se mnou do služeb Gustava Broma. Začíná se prosazovat jako velmi talentovaný impresário, především právě na oblast Polska a tehdejšího NDR. Zdálo by se, že zpěv definitivně pověsil na hřebík, protože - a je to možná i pravda - stát na jevišti vedle Heleny Vondráčkové, Jiřího Korna, Jitky Zelenkové, polských VOXů a mnoha dalších, kteří tenkrát s Bromovým orchestrem vystupovali, už něco znamená. Ale bylo to jen zdání. Tiborova láska ke swingové muzice a k velkým kapelám však přetrvala všechny časy a jeho sytý baryton, který prošlými roky získal tu správnou barvu gentlemana v nejlepších letech, se pomalu začal vedle výše zmiňovaných hvězd objevovat stále častěji.
MMMMMMDnes, v době kdy sezónní popové hvězdičky vydávají jedno album za druhým a rychlost jejich kariéry se dá počítat na hodiny, vydává Tibor Lenský své první profilové album. Asi je to tím, že není zpěvákem "na jedno léto" a že mu tohle album určitě vydrží v povědomí vás posluchačů hodně dlouho. Vyjadřuje jeho názor na muziku, kterou miluje nejen on, ale celá naše generace. A za ním burácí kapela, kterou si může dovolit ve světě jen málokdo. Slavný Bromův big band, který "kočírujeme" už 29 let a který přežil i ty nejhorší existenční krize právě díky jemu. Sám nevím, jestli je Tibor Lenský nejlepší zpěvák mezi manažery nebo nejlepší manažer mezi zpěváky. Ale to už raději nechám na vás, však pan kapelník by vám to řekl určitě nejlépe. Ale nakonec - uznejte sami - kolik zpěváků na téhle planetě si může dovolit natočit desku s takovou kapelou ?
Max Wittmann

Host

Herec

Dokumentární
2007

Orchestr Gustava Broma (koncert)

2005

Mister Jazz (koncert)

Reklama

Reklama