Reklama

Reklama

Šindži Aojama

Šindži Aojama

nar. 13.07.1964
Kitakjúšú, prefektura Fukuoka, Japonsko

zem. 21.03.2022 (57 let)
Tokio, Japonsko

Biografie

Shinji Aoyama (nar. 13.6. 1964 ve městě Fukuoka) se k filmu dostal již během svých univerzitních studií, kde ho ovlivnily přednášky Shingehiko Hasumiho o filmové kritice. Po prvních osmimilimetrových filmech (STRAIGHT TO THE NIGHT; THE RED MUFFLER) se dostal do filmového průmyslu jako asistent výpravy a vypracoval se až na asistenta režie. Asistoval nejen Kiyoshimu Kurosawovi na filmu JIGOKU NO KEIBIIN (The Guard from the Underground), ale také Fridriku Thorovi Fridrikssonovi na jeho ZIMNICI (Cold Fever) a Danielu Schmidovi na dokumentu DAS GESCHRIEBENE GESICHT. Přitom byl častým autorem filmových studií a kritik do japonských verzí Cahiers du Cinema a Esquire.

Po videofilmu KYOKASHO NI NAI! (It's Not in the Textbook; 1995) natočil svůj celovečerní debut HELPLESS, který získal Velkou cenou Japonského filmového průmyslu (Japanese Film Industry Professional Awards). Od té doby jeho filmy proběhly bezpočtem světových filmových festivalů od Locarna, Rotterdamu, Torina, a Toronta, až po Viennale. Aoyama je nezávislý režisér a k většině filmů si sám píše scénáře, komponuje hudbu a obsazuje i post střihače.

Hlavními tématy režisérových autorských filmů jsou odcizení a vyčlenění jedince ze společnosti, psychologické roviny násilí a smrt a znovuzrození lidské duše prostřednictvím traumat. Také rád manipuluje s hranicemi žánrů jako například v jeho variaci na jakuzácký (japonský gangsterský) film, CHINPIRA (Two Punks; 1996), nebo ve snímku ENBAMINGU (Embalming; 1999), který si pohrává s žánrovými postupy hororového thrilleru. V autorově filmografii ovšem najdeme také komedie (WILD LIFE; 1997) a romantické filmy (SHADY GROVE; 1999), ale i v nich uplatňuje výše uvedená vážná témata a práci s žánrovými postupy.

Jiří "JFL" Flígl

Režisér

Scenárista

Herec

Filmy
2001

Kuroe

1999

Ōinaru gen'ei

1996

Helpless

Skladatel

Host

Pořady
2007

Bokura no džidai

Reklama

Reklama