Reklama

Reklama

Juan Diego Flórez

Juan Diego Flórez

nar. 03.01.1973 (51 let)
Lima, Peru

Biografie

Peruánský rodák Juan Diego Flórez je bezesporu dnes jednou z nejvýraznějších hvězd operního nebe. Studium hudby započal v rodném Peru a poté ve Filadelfii. Od roku 1994 spolupracoval s předním peruánským tenoristou Ernestem Palaciem, který ho pozval ke spolupráci na nahrávce do Itálie a stal se jeho učitelem a rádcem. Dnes působí i jako jeho manažer.

Prvního úspěchu Flórez dosáhl na Rossiniho festivalu v Pesaru, kde se odehrál zároveň již v jeho 23 letech Flórezův debut. Představil se v hlavní tenorové roli v opeře Matilda de Shabran, protože hlavní představitel onemocněl a nikdo jiný tento obtížný kousek ve svém repertoáru neměl. Toto jeho vystoupení vzbudilo senzaci a od té doby Flórezova hvězda stoupala strmě vzhůru. Flórez se začal objevovat a objevuje na předních světových operních scénách, a každé jeho představení je fenomenální a nezapomenutelné. Nejedná se totiž pouze o precizně přednesené árie, ale také o celkový prožitek a herecké ztvárnění.

Za zmínku stojí, kromě mnoha dalších, jeho nezapomenutelná úloha v Donizettiho Dceři pluku (La Fille du Regiment), která se na repertoáru světových scén objevila po 40 letech, kdy v ní zazářil Luciano Pavarotti. Zdá se, že se historie opakuje a další výjimečná hvězda je objevena díky této opeře a náročné árii Ah, mes amis s 9 tříčárkovanými C!

Juan Diego Flórez je také držitelem mnoha ocenění, z nichž jmenujme například nejvyšší státní vyznamenání, Řád velkokníže slunce Peru. Flórez má na svém kontě řadu sólových nahrávek i několik DVD. Díky lehkosti a nenucenosti hlasu a celkovému výrazu je velkým potěšením sledovat tohoto mladého umělce a těšit se z jeho úspěchů.

M.... "naxicka" K........

Herec

Host

Reklama

Reklama