Reklama

Reklama

Madeleine Rousset

Madeleine Rousset

nar. 28.01.1922
Montrouge, Seine, Francie

zem. 01.04.1978 (56 let)
Kréta, Řecko

Biografie

Herečka Madeleine Rousset je dnes již dávno zapomenutou osobností francouzského filmu, po druhé světové válce ale krátce útočila na pozici velké hvězdy stříbrného plátna. Narodila se v Paříži a s divadlem začala koketovat na začátku druhé světové války, kdy zároveň jako sedmnáctiletá debutovala ve filmu DEN ZAČÍNÁ (Le jour se leve, 1939). V průběhu okupace se v menších rolích objevila v několika dalších titulech.

S koncem války v ní producenti spatřovali slibnou kombinaci Danielle Darrieux a Michèle Morgan, svou vznešenou vizáží byla Madeleine Rousset předurčena k úlohám elegantních krásek francouzské historie. Poprvé se do historického kostýmu oblékla jako slavná herečka Adrienne Lecouvreur ve filmu KRÁLOVA PROHRA (Échec au roi, 1944), titulní roli pak hrála v příběhu z 19. století LES MALHEURS DE SOPHIE (1946) režisérky Jacqueline Audry. Ve výrazné vedlejší roli se představila v Radotově filmu CESTY BEZPRÁVÍ (Chemins sans loi, 1947).

Pozici hvězdy kostýmních filmů však vzápětí převzala Martine Carol a kariéra Madeleine Rousset již na přelomu 40. a 50. let začala upadat. Objevila se sice ještě v několika historických filmech, její filmografii uzavírá snímek MARIE ANTOINETTA, KRÁLOVNA FRANCIE (Marie-Antoinette, la reine de France, 1956), kde její postava nesla jméno osobnosti z francouzské historie (paní de Tourzel), musela se ale spokojit s epizodním výstupem s pouhou jednou větou ve scénáři. V průběhu padesátých let přesunula Madeleine Rousset těžiště svého působení na divadelní jeviště, hrála napříkad ve hře Gigi, v jejíž filmové adaptaci se objevila již v roce 1949 i v kinech, později účinkovala v řadě populárních her, mimo jiné z díla Marcela Acharda.

V srpnu 1978 trávila Madeleine Rousset dovolenou na Krétě, kde záhadně zmizela u vesnice Loutron na jižním pobřeží ostrova. Její tělo se nikdy nenašlo a byla prohlášena za nezvěstnou, je ale pravděpodobné, že za dosud nevyjasněných okolností zemřela.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Reklama

Reklama