Reklama

Reklama

Algirdas Selenis

Algirdas Selenis

nar. 1956

Biografie

„Tato pohádka [o původu Žemaitů] je zajímavá tím, že v sobě propojuje Starý zákon s litevským mýtem pojednávajícím o dávných časech. Možná proto, že byla převypravována v dobách kristianizace. Obecně je tento mýtus zajímavý tím, že nevypráví jen o Žemaitech, nýbrž i o původu veškerého člověčenstva… Archaická je [tato pohádka] tím, že se v ní silně odráží stopy matriarchátu. Jedná se o mytologický příběh o kmeni hledajícím svou zemi zaslíbenou, jehož ochránkyní je Velká matka Žemaite.“

PRAMATKA ŽEMAITŮ (2002) zastupuje v naší retrospektivě společně s filmem Strom Nijolė Valadkevičiūtė a RAGANA – ČÁRY ČARODĚJNICE (2008) Antanase Skučase snímky inspirované litevskou mytologií. Osobně nás zaujal i svým výtvarným pojetím.

Jeho autory jsou manželé Algirdas Selenis a Aurika Selenienė, která se mimochodem podílela na vzniku námi též uváděné ŠTĚDROSTI Zenonase Šteinyse jako asistentka režie. PRAMATKA ŽEMAITŮ (2002) je součástí autorského cyklu o „Legendárních litevských ženách“, jenž sestává celkem z pěti animovaných filmů, z nichž EGLE – KRÁLOVNA UŽOVEK (2003) byla uvedena v rámci AniFestu již v roce 2004.

Algirdas Selenis vystudoval ve Vilniusu Národní umělecké gymnázium M. K. Čiurlionise (Nacionalinė M. K. Čiurlionio menų mokykla). Později pak v Kaunasu Institut užitého a dekorativního umění (Kauno taikomosios ir dekoratyvinės dailės institutas). Na to navázal studiem designu na Vilniuské akademii umění. Kromě designerské práce se později věnoval ilustracím, tvorbě komiksů a karikatur do různých litevských periodik. Do jeho tvorby lze zahrnout i psaní básní, satirické prózy a kritických článků.

Na svém autorském kontě má 12 autorských filmů, jež natáčí od roku 1997 a z nichž mnohé uspěly jak na domácí, tak i zahraniční scéně. V roce 2004 založil se svou ženou Aurikou Selenienė své vlastní studio Animacijos studija.

„Vymyslel jsem pojmout film jako sen, v němž přetrvávají jen ty nejsilnější vzpomínky. Snažili jsme se vytvořit magickou podívanou, prodchnutou řečí znaků a symbolů. Naší snahou bylo vytvořit film jako umělecké dílo, založené na kreslené grafice se vsuvkami trojrozměrného obrazového materiálu. Zde ohromnou práci odvedla Aurika. Obecně jsme v litevské animaci jako první začali tvořit filmy, v nichž kombinujeme 2D grafickou kresbu s novou 3D technikou, dále pak s různými texturami a fotomateriálem."

dasha "danliofer" vanova

Režisér

Krátkometrážní
2008

Píseň

2003

Egle, královna užovek

2002

Pramatka Žemaitů

Reklama

Reklama