Reklama

Reklama

Giuditta Rissone

Giuditta Rissone

nar. 28.09.1895
Genova, Ligurie, Itálie

zem. 31.05.1977 (81 let)
Řím, Lazio, Itálie

Biografie

Giuditta Rissone, narozena v Italském Janově 28.9.1895, byla především herečkou divadelní. Ve dvacátých letech minulého století byla členkou divadelních souborů Vergani-Cimara-Almirante a později Tofano-Almirante. Talent a nadání měla zejména pro komediální a vkusně ironické role.

Divadelní soubor Vergani-Cimara-Almirante jí dal příležitost k hereckému partnerství s Vittorio de Sicou, který se později stal velice populárním filmovým hercem a režisérem. Herecké partnerství přešlo postupně v partnerství životní a v roce 1937 vrcholí manželstvím. Z tohoto svazku se jim v roce 1938 narodila dcera Emilia. Sica se v roce 1942 seznámil s Maríou Mercader, která se stala později jeho druhou manželkou. Rozvod Giuditty a Vitttoria ovšem proběhl oficiálně až roku 1968.

Filmový debut zažila Giuditta Rissone roku 1933 v režii Amieta Palermiho ve snímku LA SEGRETARIA PER TUTTI, kde si zahrála po boku Vittora de Sicy. V tomto snímku se objevil rovněž její bratr Checco Rissone ( ten se mimo jiné objevil ve vedlejších rolích úspěšné trilogie CHLÉB, LÁSKA A...). Se Sicou odehrála více rolí a dokonce vytvořili i sourozeneckou dvojici v roce 1933 ve filmu UN CATTIVO SOGGETTO.

V roce 1941, ve filmu ORE 9 LEZIONE DI CHIMICA (SCHOOLGIRL DIARY, u nás byl tento snímek uveden pod názvem PROBUZENÉ MLÁDÍ) si zahrála roli ředitelky školy. Tyto role se jí staly osudnými a nadále hrála spíše vedlejší role starších příbuzných hlavních hrdinů. Rok 1946 role matky ve snímku EUGENIA GRANDET, rok 1948 a komedie TOTÓ Al GIRO D´ITALIA, kde vytvořila roli Casamandrei.

Konec herecké kariéry byl pro Giudittu v šedesátých letech minulého století. V roce 1963 si zahrála matku Marcella Mastroianniho v dramatu 8 ½, kde se také objevila v té době již velká hvězda Claudia Cardinale. Poslední filmová role byla po boku Annie Girardot v roce 1964 ve filmu LA RAGAZZA IN PRESTITO.

Giuditta Rissone zemřela 31. května 1977 v Římě ve věku 81 let.

Petr "Hennes" Hennebichler

Reklama

Reklama