Reklama

Reklama

Tep Rindaro

Tep Rindaro

nar. 1963
Samrong, provincie Battambang, Kambodža

Biografie

Tep Rindaro se narodil roku 1963, ve vesnici Samrong na západě Kambodže. Už v děství si velmi oblíbil filmy a často vynechával školu, jen aby se mohl potají vplížit do místního kina. Jeho rodičům velmi záleželo na synově vzdělání a chtěli aby vystudoval medicínu, avšak krátce po té, co nastoupil na střední školu, dostali se k moci Rudí Khmérové. Místo školy tak byl stejně jako každý další v jeho věku poslán na nucené práce, kde strávil celé tři roky až do vietnamské invaze, která režim svrhla. Jeho otec, bývalý učitel, a několik dalších příbuzných se jí však bohužel nedožili. Po té nějakou dobu pracoval v městě Battambang, v roce 1981 mu však matka zařídila tříleté stipendium na studium leteckého inženýrství v Rusku. Po návratu pracoval pro vzdušné síly kambodžské armády na letišti v Phnom Penhu, dokud nebyla celá jednotka přesunuta do Vietnamu, protože v Kambodži v té době nebylo jediné letiště vybavené pro práci s proudovými stíhačkami.

Koncem 80. let se však naplnila jeho touha stát se hercem. Jednoho dne během cesty z práce byl donucen zastavit jiným řidičem, jenž se mu poté představil jako majitel filmové produkční společnosti. Ten znal Rindara z Battambangu a protože mu připomínal jednoho známého herce té doby, kterého však momentálně nemohl do svého filmu dostat, nabídl mu hlavní roli. Snímek se jmenoval TUK PNEK SOM NGAT KNONG RATREY POR SVAO (Secret Tears in the Quit Purple Nights, 1987) a Rindaro, bez jakýchkoliv hereckých skušeností si musel vystačit jen s tím, co odkoukal z filmů. Matce však o své roli nic neřekl a místo toho ji ukázal až samotný film, a velmi ji překvapil když se objevil na scéně. Snímek však nesklidil velký úspěch a Rindaro dokonce za svou roli ani nedostal zaplaceno.

Všimli si jej však další producenti a tak po nějaké době získal role ve snímcích BOPHA PHONM PENH (Phnom Penh Flowers) a AT KOM BANG KECH SONIYA (Secret Promise, 1990). Ve druhém jmenovaném se poprvé setkal s Ampor Tevi, se kterou se potom celých deset let pravidelně objevoval v mnoha dalších filmech. Větší slávy se však dočkal až s rolí ve snímku CHA ONG ONDET (Floating Bones), po které se vzdal práce u letectva a nadále se věnoval jen herecké kariéře. V následujících letech se objevoval v nespočtu produkcí, stíhal natáčet i více než deset filmů za rok. V roce 1994 jej navíc do vedlejší role svého filmu UNE PAYSANNE EN DETRESSE (Peasants in Distress) obsadil tehdejší král Norodom Sihanouk.

Ve stejném roce se spolu s dalšími místními herci vydal na turné po USA, kde žije mnoho Kambodžanů, kteří utekli ze země během vlády Rudých Khmérů nebo nebo následující občanské války. Po návratu jeho sláva nadále rychle rostla a až do konce 90.let zůstával jedním z nejznámějších a nejaktivnějších herců. Koncem 90. let se však místní kinematografie dostala do krize a role začaly rychle ubývat. Začal se proto věnovat nahrávání tehdy populárních karaoke videí. V několika z nich se objevil i s Dy Saveth, nejpopulárnější herečkou z 60. a 70. let. Vyzkoušel si i divadlo, ve hře Boramey Angkor, jež se hrála přímo v Angkor Watu a Rindaro v ní měl roli francouzského cestovatele Henriho Mouhota, jež Angkor Wat objevil.

Všechny filmy natáčené v Kambodži od pádu Rudých Khmérů však byly jen laciné, témeř amatérské produkce určené pro domácí video. V roce 2000 se však kambodžský režisér Fai Sam Ang rozhodl natočit první profesionální novodobý film určený pro pro promítání v kině. Jako námět si vybral místní pověst o hadím králi, jež už byla v Kambodži s obrovským úspěchem několikrát zfilmována v 60. a 70. letech. Roli hadího krále dostal právě Tep Rindaro a spolu s ním se ve filmu objevila i Ampor Tevi a thajský herec Winai Kraibutr. KUON PUOS KENG KANG (The Snake King's Child) měl premiéru v únoru 2001, protože však v zemi dosud nebylo jediné provozuschopné kino, muselo se promítat na provizorních místech v parcích nebo dvorech domů. I přes to však slavil úspěch a dočkal se i uvedení v Thajsku, Hong Kongu a dalších zemích.

V následujících letech se začaly filmy natáčet mnohem profesionálněji a produkce se z domácích videí přesouvala do zrekonstruovaných kin. Tep Rindaro se nadále s různým úspěchem objevoval v několika snímcích za rok a pokračoval i s natáčením karaoke videí. Znovu si jej vybral i Norodom Sihanouk do svého nového filmu LE CID KHMER (2005) a hned následující rok i do dramatu ARSINA. Kromě toho od něj a od jeho dcery Bopha Devi postupně obdržel několik státních vyznamenání a získal i titul královského důstojníka. V roce 2010 si zahrál jednu z hlavních rolí v televizním seriálu ROLOK SOMLENG (AirWaves).

Tep Rindaro je rozvedený, jeho sňatek z donucení v roce 1987 vydržel necelý rok a hned nato se jeho žena i s dcerou odstěhovali ze země. Poté se už nikdy neoženil, stará se však o dvě děti své zesnulé mladší sestry, svou matku a několik dalších příbuzných. Nedávno si otevřel vlastní kavárnu v Siem Reapu a plánuje i druhou pobočku v hlavním městě. A i nadále zůstává služebně nejstarším a také nejpopulárnějším kambodžským hercem.

Raztubyl

Herec

Reklama

Reklama