Reklama

Reklama

Leonardo Cortese

Leonardo Cortese

nar. 24.05.1916
Řím, Lazio, Itálie

zem. 21.10.1984 (68 let)
Řím, Lazio, Itálie

Biografie

Leonardo Cortese se ještě před začátkem druhé světové války prosadil mezi přední milovníky italského filmu a zvláště ve čtyřicátých letech se těšil značné popularitě, později ale hereckou kariéru opustil a věnoval se filmové i televizní režii. Narodil se v Římě, jeho otcem byl neapolský novinář Luca Cortese. Leonardo původně studoval práva, poté ale přešel na Národní akademii dramatických umění a studoval herectví. Tady si jej vyhlédl režisér Mario Bonnard pro roli syna hlavní hrdinky v dramatu JEANNE DORÉ (1938), následně se objevil v menší roli muzikálu SEDLÁK KAVALÍR (Cavalleria rusticana, 1939).

Na divadelních prknech začal Leonardo Cortese hrát až v sezóně 1940-1941 a postupem času vystřídal několik významných divadelních společností, skutečnou popularitu mu ale v době druhé světové války přinášely především velké filmové role. Hrál v několika historických filmech (KRÁLOVNA NAVARSKÁ – Regina di Navarra, 1942; GARIBALDISTA V KLÁŠTEŘE – Un garibaldino al convento, 1942), úspěch sklízel i v melodramatických příbězích ze současnosti (PRVNÍ LÁSKA – Primo amore, 1941), zajímavou příležitost dostal i ve dvojroli v komedii ĎÁBEL JDE DO ŠKOLY (Il diavolo va in collegio, 1944), kterou v Itálii natočil francouzský režisér Jean Boyer. Vedle filmu triumfoval i v divadelních hrách, hlavně francouzských autorů jako byli Marcel Pagnol (Marius) nebo J. P. Sartre (Špinavé ruce).

Ještě krátce po válce hrál Leonardo Cortese několik velkých rolí ve filmech, postupně se ale filmovému herectví začal vyhýbat a počátkem padesátých let se prosadil jako režisér. Své znalosti z někdejšího studia práv uplatnil v justičním dramatu ČLÁNEK 519 TRESTNÍHO ZÁKONA (Art. 519 codice penale, 1952), následně realizoval dramatický příběh NÁSILÍ NA JEZEŘE (Violenza sul lago, 1954; k oběma filmům byl zároveň spoluautorem scénáře). Kromě toho pracoval i v dabingu a pro italskou produkci namluvil například Caryho Granta.

Koncem padesátých let hrál Leonardo Cortese v televizi a pro toto médium začal později taktéž působit jako režisér. Natočil několik televizních seriálů, připomeňme například adaptaci Puškinovy literární předlohy KAPITÁNSKÁ DCERKA (La figlia del capitano, 1965), mezitím odehrál i svou poslední filmovou roli, a sice jako italský důstojník v britském válečném dramatu THE VALIANT (1962). Poslední Cortesovou režijní prací byl televizní seriál L´ANDREANA (1982).

Leonardo Cortese zemřel v Římě 21. října 1984 ve věku 68 let.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama