Reklama

Reklama

Hervé Bromberger

Hervé Bromberger

nar. 11.11.1918
Marseille, Francie

zem. 25.11.1993 (75 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Francouzský režisér Hervé Bromberger natočil deset filmů, vesměs se ale jednalo o rutinní záležitosti a až na dvě výjimky nijak obohacující tituly poválečné francouzské kinematografie. Narodil se v Marseille a původně začínal jako novinář, náklonnost ke psaní byla ostatně blízká i jeho starším sourozencům – Hervého bratři Louis Marie Bromberger (1906-1978) a Serge Bromberger (1912-1986) se prosadili jako spisovatelé.

Od psaní přešel Bromberger po druhé světové válce k filmu a začal pracovat jako asistent režie, za zmínku stojí jeho spolupráce s Henri Decoinem a především s Jeanem Cocteau (podílel se na jeho filmu DVOJHLAVÝ OREL - L′aigle à deux têtes, 1947). K vlastní režii se Bromberger dostal poprvé ve spolupráci s rakouským režisérem Maxem Neufeldem, s nímž v koprodukci natočil milostnou romanci NOČNÍ NEZNÁMÝ (L′inconnu d′un soir, 1949), která vycházela ze skutečného příběhu lásky mezi portugalským králem Manuelem a francouzskou herečkou. Díky tomuto filmu se na stříbrném plátně poprvé představila později mezinárodní hvězda Nadia Gray.

Uvádění neznámých tváří do světa filmu ostatně Hervé Bromberger zkoušel i ve svých dalších filmech, takto například obsadil Magali Noël (SÁM V PAŘÍŽI – Seul dans Paris, 1951). Úspěšnost Brombergerových filmů v kinech se pohybovala okolo jednoho a půl miliónu diváků, prvním výrazným triumfem byla kriminálka IDENTITÉ JUDICIAIRE (1951), která kromě diváckého zájmu figurovala i na festivalu v Cannes s nominací na Zlatou palmu za nejlepší film. Později pak Bromberger slavil úspěch s melodramatem LESNÍ PLODY (Les fruits sauvages, 1954), které získalo cenu na mezinárodním festivalu v Locarnu.

K většině svých filmů si Hervé Bromberger psal scénáře, podílel se ale i na scénářích ke snímkům jiných režisérů, například k Joannonovu dramatu POUŠŤ PIGALLE (Le désert de Pigalle, 1958). Další Brombergerovy filmy nepřesáhly dobový průměr, na další angažmá ve filmovém průmyslu rezignoval po slabém ohlasu psychologického příběhu NOC U TIBÉRIADE (Un soir à Tibériade, 1966), který byl natočen v Izraeli. Později se Bromberger podílel ještě na scénáři k Chabrolovu filmu VIOLETTE NOZIÈRE (1978), jinak se jako režisér uplatnil v televizi.

Pavel "argenson" Vlach

Režisér

Scenárista

Filmy
1973

La Seconde (TV film)

1955

Nagana

1954

Les Fruits sauvages

Reklama

Reklama