Reklama

Reklama

Eugen Spálený

Eugen Spálený

nar. 14.08.1945 (78 let)
Turnov, Československo

Biografie

Eugen Spálený pocházel z rodiny známého polyglota, jazykovědce a vysokoškolského pedagoga. Po ukončení základní školy vystudoval obor jemná mechanika – optika na Střední průmyslové škole strojní v Přerově. Následovala vojenská základní služba, po níž nastoupil jako technik na Univerzitu Palackého v Olomouci, kde se seznámil se svou manželkou Ludmilou Zemanovou. Od září 1971 pracoval ve Filmovém studiu Gottwaldov ve skupině jejího otce Karla Zemana jako asistent animátora na Zemanových filmech z cyklu „Pohádek tisíce a jedné noci“. Později byl zařazen jako samostatný animátor na snímcích téhož režiséra Čarodějův učeň a Pohádka o Honzíkovi a Mařence.

První Spáleného režií bylo pokračování příhod pana Prokouka pod názvem Prokouk hodinářem. Bohužel se ukázalo, že zfilmovaný příběh postrádá spád, nápady a zkrátka, že původnímu Prokoukovi zvolené ploškové ztvárnění nesedí. Možná i z tohoto důvodu se pan Prokouk transformoval do pana Filipa, jemuž výtvarnou podobu dala Spáleného manželka. V cyklu Spáleného filmů Filip a Filípek a Poslední doušek vystupoval zmiňovaný pan Filip jako obyčejný člověk, který dělal chyby. Jeho spoluhráč pes Filípek se v roli jeho „mentora“ snažil poukázat na nedostatky a vést svého pána správným směrem.

Po získání zkušeností a odborných znalostí mohl Spálený pracovat na skutečně samostatném ploškovém filmu Čertík Fidibus podle předlohy německého autora Güntera Spanga. Výtvarná podoba filmu nezapřela, že autoři spolupracovali se slavným tvůrcem Karlem Zemanem. Spojitost s ním byla zřejmá také ze stylu a techniky animace. Slušný ohlas měl večerníčkový seriál Indiánske rozprávky, který Spálený začal natáčet pro bratislavskou televizi. Pojednával o přátelství indiánského chlapce Orlího Pírka a dívky Hvězdičky a jejich dobrodružstvích. Práci na seriálu Spálený nedokončil.

V létě roku 1984 emigroval společně s manželkou a dcerami do Kanady, kde přednášeli o technice animace na filmové škole ve Vancouveru. Spálený v emigraci působil také jako producent, scenárista a režisér animovaných filmů. Spolu s manželkou natočili animovaný film z indiánského prostředí Lord of the Sky, ve kterém apelovali na odpovědnost za přírodní bohatství. Film také představoval do určité míry dokument spojený s pohádkou, protože kromě příběhu do něj autoři zakomponovali i kulturu a životní filozofii indiánů. Poté se Spálený vrátil do České republiky, kde usiloval o koupi zlínských ateliérů a věnoval se výuce cizích jazyků.

Jan "redfoxik" Benda

Režisér

Seriály
1982

Indiánske rozprávky

Krátkometrážní
1991

Lord of the Sky

1981

Čertík Fidibus

1972

Prokouk hodinářem

Reklama

Reklama