Reklama

Reklama

Reda-Caire

Reda-Caire

nar. 04.02.1905
Káhira, Egypt

zem. 09.09.1963 (58 let)
Clermont-Ferrand, Francie

Biografie

Francouzský operetní zpěvák Reda-Caire patřil k populárním osobnostem meziválečného pařížského šoubyznysu, několikrát jej k velkým rolím přizvali i filmaři. Narodil se v Káhiře do nezvyklých rodinných poměrů, otec Gandhour bej byl egyptským státním úředníkem, matka pocházela ze starobylé belgické šlechty. Reda-Caire měl ve svém křestním listě zapsáno jméno Joseph Gandhour, později přijal umělecký pseudonym, pro nějž zvolil typické egyptské křestní jméno a francouzský název města Káhiry.

Od roku 1920 žil v Marseille, ve dvaceti letech začínal v operetním souboru v Lyonu, o tři roky později se osamostatnil a v roce 1928 se vydal na sólovou pěveckou dráhu. Širšího věhlasu dosáhl v roce 1934, kdy na gramofonové desky nazpíval písně Je voudrais un petit bateau a Les beaux dimanches printemps. Díky nim se krátce nato stal králem pařížských kabaretů a muzikálových scén, v popularitě u diváků se stal zdatným rivalem slavného Maurice Chevaliera. K životní roli na jevišti se dostal díky Lehárově Veselé vdově, kde hrál a zpíval hraběte Danila (1934), několik operet přímo pro něj napsal také dobově úspěšný skladatel Gaston Gabaroche.

Filmová kamera jej poprvé zachytila v menší roli zpěváka v komedii KLUB ARISTOKRATŮ (Le club des aristocrates, 1937), vzápětí dostal již hlavní roli v milostném melodramatu POKUD SE VRÁTÍŠ (Si tu reviens, 1937), kde hrál mladíka z Marseille, jenž se prosadí jako zpěvák v Paříži. Typově podobnou postavu hrál později v sentimentálním příběhu CÍTÍTE, ŽE MILUJI (Vous seule que j’aime, 1939), mezitím si vyzkoušel i roli vládce imaginární evropské země, který se zamiluje v Paříži (PRINC MÉHO SRDCE – Prince de mon coeur, 1938).

S ohledem na svůj původ se Reda-Caire v době války pro jistotu stáhnul mimo okupační zónu a znovu začal působit v Marseille. Před kamerou se naposledy objevil opět jako zpěvák v nenáročné komedii ŠEST DÍVEK V BÍLÉM (Six petites filles en blanc, 1941). Po zbytek války s úspěchem bavil diváky v jižní Francii, a i když se mezitím objevili zpěváci mladší generace, určitou míru popularity si udržoval i v padesátých letech, kdy především pořádal koncertní turné.

Reda-Caire zemřel následkem infarktu 9. září 1963 ve věku 58 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herec

Reklama

Reklama