Reklama

Reklama

Ota Popp

Ota Popp

nar. 1925
Praha, Československo

zem. 23.07.2007
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

6.4.1925 v Praze

Redaktor Ota Popp zasvětil celý svůj život divadlu a televizní dramaturgii, přestože vystudoval právnickou fakultu University Karlovy. Jako dramaturg pracoval v pražském Realistickém divadle a Divadle Stanislav Kostky Neumanna. V l. 1962-6 se stal ředitelem Divadla Spejbla a Hurvínka, odkud odešel do Československé televize na post dramaturga a redaktora. Komunistický režim ale nedovolil Poppovi v televizi zůstat a on proto v nadcházejících letech střídal různá zaměstnání. Byl tajemníkem kopané TJ Bohemians, vrátným v ČSAO i zaměstnancem Kadeřnictví hl.m. Prahy. Po uvolnění politických poměrů se Popp stal členem poroty Cen Thálie a ačkoliv byl v posledních létech svého života hodně nemocen, dokázal přijít na setkání bývalých redaktorů Mladé fronty z let 1945-5o a televizních pracovníků z 6o. let. Ota Popp dlouhé a těžké nemoci podlehl ve věku 82 let.
Redakce: Po získání doktorského právnického titulu šel Ota Popp studovat divadlení vědu na filosofickou fakultu též vysoké školy. Po ukončení studií nastoupil jako divadelní redaktor a kritik do nakladatelství Mladá fronta. Ve výčtu jeho redaktorského působí nalezneme také Divadelní nakladatelství i časopis Divadlo.
Televize: V r. 1969 nastoupil Ota Popp jako dramaturg a redaktor do Československé televize. Přestože za pravidelný pořad Jizvy – jiskry – jistoty získal Popp Cenu Českého literárního fondu, stal se uvedený program jeho posledním přednormalizačním dílem na televizních obrazovkách. Do televize se směl Ota Popp vrátit až po sametové revoluci a byla mu svěřena práce šéfdramaturga publicistiky a dokumentární tvorby. Díky tomu stačil vytvořit množství televizních medailonků.
Knižní publikace: Poppovo vyprávění Vzpomínky líbezné i kruté byl otištěno v knize Generace 45.
Tituly a ocenění: Za televizní pořad Jizvy – jiskry – jistoty získal Ota Popp Cenu Českého literárního fondu

Uživatel sator smazal svůj příspěvek.

Scenárista

Filmy
1958

Nepřítel lidu (TV film)

Dokumentární
1969

Herecký kníže z Kampy (TV film)

Pořady
1991

Jizvy, jiskry, jistoty s Antonínem J. Liehmem

Režisér

Dokumentární
1968

Celé léto na jevišti (TV film)

Reklama

Reklama