Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (172)

plakát

Dexter - Nová krev (2021) (série) 

Znám jen jeden super seriál, jehož poslední řada byla ještě horší než tady - americká remake verze House od Cards bez chudáka Kevina. Tady je to ale hrozné jiným způsobem. Bezprecedentně odfláknutým scénářem, který kupí jeden fuckup za druhým a dělá z toho jen béčkový odvar pro skalní a nekritické fanoušky původní série. Jeden příklad za všechny - hned v prvním díle se objeví prohnilý kapitalista Edvard Olsen, ničící životní prostředí a zdá se, že to bude jeden z hlavních záporáků. Po pár dílech však záhadně, bez jakéhokoliv vysvětlení zmizí z děje, vypaří se. To by si snad nedovolil ani student prvního ročníku scénáristiky na FAMU. O spoustě dalších kravin píšu u jednotlivých dílů, a to jsem zdaleka nevyčerpal všechny urážky kvalitní filmařiny. Jen předposlední díl má parametry původní série. Aby to následně finální část spláchla do nejhlubší žumpy. Inu - pokud milujete Dextera, doporučuji se této nástavbě určitě vyhnout, nestahovat. Oželíte tím podobný zážitek, jako když po letech potkáte kdysi milovanou osobu, ze které se stala jen trapná karikatura její původní velikosti.

plakát

Dexter - Zůstane to v rodině (2022) (epizoda) 

Jediný díl z této série, který s hravou lehkostí ukazuje půvabnou variaci na původního Dextera.

plakát

Dexter - Nefér hra (2021) (epizoda) 

O řadě různých fuckupů zde píší jiní a já na to už nemám sil, i když bych mohl jako v předešlých dílech přidat spoustu dalších.  Celé je to na hranici nechtěné parodie. Nejvíce domrvený díl bych z pohledu scénáristy shrnul asi takto: ok, mám tady hodinu prostoru, ale nenapadá mě víc než sotva deset minut smysluplného děje, do finále si musím ještě rozuzlení ušetřit, co s tím? Tak nechám Kurta a Harrisona vykecávat se čtvrthodinku o ničem v tělocvičně a trénovat tam baseball (?!?), další řadu minut budou bezcílně blábolit v chatě a z Harrisona udělám nechápavého idiota, do nekonečně natáhnu útěk Dextera s prostřelenou nohou před pomalejším nezraněným útočníkem v lese, aby nakonec spáchal nejpitomnější vraždu kariéry plnou usvědčujících stop... Ale nechme toho. Dexter je pořád super seriál, o tom není sporu stejně jako o tom, že země je placatá.

plakát

Dexter - Na útěku (2021) (epizoda) 

V dramatech se tomuto principu říká "deus ex machina" a vymysleli to už staří Řekové, zakladatelé strhujících divadelních tragédií. Je to taková berlička, "princip náhlého a nečekaného řešení situace". Nebýt zde Batisty, děj se nemohl výrazně posunout žádaným směrem, jakkoliv je zde jeho zjevení a hlavně výpověď odhalující zásadní tajemství zcela nereálná. Ale budiž. Těch scénáristických naschválů, kdy musí divák milosrdně přimhouřit oči, je v této řadě habaděj a proč se zlobit, když vedou k tomu, aby to mělo grády. Jen mě napadá, že já být holkou, na kterou někdo míří puškou, uteču radši za roh budovy, než běžet přímo proti zbrani. Jinak super.

plakát

Dexter - H jako hrdina (2021) (epizoda) 

Konečně velmi slušný díl. I když scénář by mohl být pečlivější... V každém díle jsou zatím bohužel pitomosti, pokud jde o logiku a uvěřitelnost. Proč sledovat nesmyslně pohyb zvěře v zimě termokamerou (baterie by se vybila každých pár hodin), když mnohem jednodušší a využívanější je to podle stop ve sněhu, případně fotopastí? Proč by Dexter nechával mrtvolu přímo pod svým domem? Kolik jelenů v divočině se nechá od lovců pohladit? A v tomto díle: Pokud se chce šikanovaný kluk pomstít svým trýznitelům, proč na ně nezaútočí a místo toho bodne svého jediného kamaráda? Nikomu to ale kupodivu nepřišlo zvláštní, ani policie se na to nezeptala... Jak může kvalitní policistka proti všem zásadám sdílet všechny detaily otevřenýcgh případů s pochybnou influencerkou? NIcméně Debra začíná být konečně důstojným vnitřím hlasem pochybujícího Dextera. Navíc několik hezkých a atraktivních zvratů v ději. Rozjíždí se to.

plakát

Dexter - Průtrž průserů (2021) (epizoda) 

Nejtrapnějším nápadem je určitě hysterický duch Debry, která mele nesmysly a tváří se jako pominutá, to si posmrtně nezasloužila.  Krev oběti, která ucvrnkávala po cestě, to je u špičkového profíka Dextera taky dost špatný vtip. Ještě o něco hloupější než první díl, mizerné dialogy i tempo, kua.

plakát

Černé zrcadlo - Nenávist národa (2016) (epizoda) 

...a přitom stačila helma na motorku, plynová maska, respirátor, včelařský klobouk, tričko přes hlavu...  :-)  Taková zásadní díra v logice nepotěší. Navíc naprosto zbytečný závěr, konec měl přijít už v okamžiku vzletu roje za všemi těmi hejtry. Jinak v zásadě dobrý příběh na téma - cesta do pekel je dlážděná dobrými úmysly. 70 %.

plakát

K zemi hleď! (2021) 

Lepší scénárista a režisér by se dokázali rozhodnout mezi vtipnou a chytrou satirou plnou absurdit ve stylu Dr.Divnolásky, nebo vážnou, angažovanou agitkou o zaslepenosti pravicových politiků a jejich sympatizantů, kteří ignorují "vědecké poznání". McKay je však takový zbabělý nemotora, takže pro jistotu splácal všechno dohromady. Včetně zcela nadbytečné love story Jennifer-Timothée. Urputně seriózní a zmateně působící DiCaprio jako by hrál úplně v jiném filmu než skvělé a satiricky přepálené Blanchett a Streep. Korunu tomu nasadí emotivní a vážné finále, po kterém v titulkové scéně následuje přihlouplý komický dodatek ve stylu Mars útočí. O dalším posttitulkové scénce ani nemluvě. Haha. Je to prostě žánrový chaos se slabým dirigentem-režisérem, navíc o půlhodinu delší než měl být. Ale některé absurní dialogy, například o prdícím Stingovi nebo váženém generálovi podvodně vybírajícím drobné jsou super.

plakát

Boj o moc - Série 3 (2021) (série) 

Třertí řada je vyvrcholením toho, co jsem napsal v recenzi k celému seriálu. A to nás ještě čeká řada čtvrtá... Každým dalším dílem je zde každá postava dál a dál prohlubována charakterově, každá naprosto jiná a až zvráceně úžasná. Navíc se přidává ještě více osobitého vtipu - co předvádí hlavně Greg, to je naprostý originál svébytného humoru. Nebo celý odlehčený díl o tom, jak neomylného "kmotra" Logana přepadně zdravotní záchvat nepříčetné bláznivosti - to tady ještě nebylo. Co je však opravdu geniální - teprve v posledním strhujícím díle si uvědomíte, že snad všechny psychologické konflikty postav v dílech předchozích neodvratně směřovaly k tomuto logickému a dokonalému finále. Pokud někdo hodnotí tuto řadu méně než "jedničkou s hvězdičkou", tak opravdu nechápu, co víc si může i náročný divák přát. Po této řadě nepochybně jeden z nejlepších seriálů vůbec.

plakát

Boj o moc (2018) (seriál) 

Ústřední postavou je veleúspěšný podnikatel "staré školy" Logan Roy. Klidně ho přirovnejme k Vitovi Corleone z Kmotra, až na to, že v legálním byznysu se protivníci nevraždí, jen zadupávají do země. Charisma, instinkt dělat nejlepší možná rozhodnutí, ostré lokty i nutnost vybrat si, kdo z potomků to po něm převezme, to však mají podobné. Logan však narozdíl od dona Vita musí vyřešit zásadní problém - všechny jeho děti jsou penězi ( a možná i jeho výchovou) zdegenerovaní pacholci, nikdo z nich na převzetí té obrovské moci nemá. Komu to v tak blbé situaci předat? Logan tak postupně vkládá důvěru do každého z nich, aby ho nakonec všichni zásadně zklamali. Především svojí postupnou zradou vůči němu, svému otci (tak uctívanému v Kmotrovi, holt jiná doba), bez kterého by to byly ubohé nuly. Má je přesto rád? Ano. Je to furt otec ze staré školy. Nicméně si sám v sobě začne klást podmínku - předám to jen tomu, kdo mě svými schopnostmi, intrikami a předvídavostí dokáže porazit. A jim se to zoufale nedaří... V nemilosrdném a místy až hysterickém boji o moc podráží tito následníci nejen otce, ale průběžně i jeden druhého a své další blízké. Cynicky, vypočítavě, pohrdavě. To vše je podtrženo skvělými psychologickými portréty všech zúčastněných, každý z nich je navíc opravdu úplně jiný, všichni skvěle napsaní i zahraní. Dokonalá analýza společnosti, kde už jde jen o peníze a o moc, jeden z nejlepších seriálů ever. A o čem tedy toto dílo pojednává, milý žáku, jednou větou? Že svět se v prdel obrací, pane učiteli.