Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na přání otce se rodina Earpových stěhuje z Missouri do Kalifornie. Cestou poznávají Divoký západ a jeho drsné zákony. Syn Wyatt studuje práva. Je to mladík, který se vyhýbá násilí. Odjíždí z Kalifornie za svou dívkou, kterou miluje, a ožení se. Ona během těhotenství zemře na tyfus a Wyatt ze zoufalství zapálí dům. Stane se z něj opilec, krade, přepadává lidi, naučí se zabíjet, dostane se do vězení a jen o vlásek unikne oprátce, protože jeho dědeček za něj složil kauci a nechal ho utéct. Od té doby Wyattovi začne nový život. Stane se lovcem bizonů, krupiérem v kasinu, pak zástupcem šerifa v malém městě. Šerif z blízkého Dodge City ho přesvědčí, aby mu pomohl chránit zákon. Wyatt s sebou vezme své přátele a bratra. Začnou prosazovat nové zákony, ale to se lidem v městečku nelíbí. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Příliš jednoduchý snímek vzhledem ke stopáži, který se příliš zaměřuje na hlavní osobu na úkor všeho a všech ostatních. Příběh se točí kolem něj, ostatní charaktery se okolo jenom tak motají a sem tam něco přicmrndnou. Akce je sice poměrně kvalitní, ale není jí dost a někdy mi přišla do filmu vyloženě naroubovaná jen proto, aby diváka vytrhla z podřimování, kterému se většina přísedících neubrání. Zajímavé složení jmen, kvalitní a propracovaný hlavní charakter (emoce, ztráty, úspěchy) a solidní atmosférická hudba. Víc toho opravdu není. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Výborné zpracování jedné z největších legend Divokého Západu. Účast velkých hvězd a celkově "velké" pojetí filmu jen prospěly, skvěle se na to totiž kouká, i když o reáliích života šerifa Earpa se vykládají různé jiné věci:) Jednoznačně nejlepší postavou ale není Costnerův Wyatt Earp, ale Quaidův Doc Holiday. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Westernový velkofilm o jedné z nejznámějších postav Divokého západu. Příběh Wyatta Earpa byl zfilmován již nekolikrát a ať už přímo jeho nebo Doca Hollidaye ztvárnili v minulosti takoví velikáni, jako např. Burt Lancaster a Kirk Douglas nebo Henry Fonda. Kevin Costner potvrdil své herecké kvality a je pravděpodobně nejznámějším nebo nejikoničtějším Earpem v dosavadní kinematografii, což je možná dáno také samotným názvem snímku, ale také pompézností, s níž je Kasdanův film pojat. Na můj vkus je však až příliš rozvláčný, ovšem u životopisného počinu, který se snaží zachytit život tak slavné osobnosti od jejího dětství až po stáří a seznámíme se tak s jeho otcem (skvělý Hackman) či první láskou a ženou, je to poměrně pochopitelné, obzvlášť, když se zaměřuje nejen na slavné události typu O.K. Corral, ale velikou pozornost věnuje samotné osobě Earpa a jeho vývoji, tudíž tu nechybí vášeň, emoce, ale pochopitelně akce nasáklá krví. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Spojení westernu a životopisního filmu možná lze pokládat za hodně originální, ale jaksi mi unikalo, čím byl v rámci Divokého západu osud Wyatta Earpa tolik výjimečný, že vznikl o něm i tříhodinový filmový epos. Wyatt Earp měl kupu svých příznivců a snad ještě víc nepřátel, ale sám se během filmu nedokázal přidat ani k jedné straně, byť mne chvílemi i jeho počínání bavilo, jeho osud mi zůstal spíše lhostejný. Holt každý národ má své hrdiny a není asi povinností ostatních je oslavovat stejným dílem. Poměrně jednoduchý děj se snaží obsáhnout více linií, proniknout také do sociální roviny (smrt první Wyattovy ženy i dítěte na týfus), ale všechno se rozpadá na tolik různých epizod, že to místy ani příliš nedrží pohromadě, i v té sociální rovině klouže spíše po povrchu. Historická atmosféra se povedla, po filmařské stránce na mne z toho dýchá skvělý dojem a kdyby nic jiného, tak temná "modrá" scéna z poslední půlhodiny, kdy se Wyatt jde na vlakovém nádraží pomstit za smrt svého bratra, mne přesvědčila, že minimálně ty 3* si film určitě zaslouží. Podruhé bych už ale víc než tři hodiny tohoto filmu s plným soustředěním asi nezvládl. Čekal jsem vcelku záživnější a komplexnější příběh. A také, že Gene Hackman bude mít daleko víc prostoru, když je uveden v titulcích jako třetí v pořadí. 60% ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od předchozích filmů zabývajících se Earpovým působením v Dodge City a Tombstonu (Můj miláček Klementina, Přestřelka v O.K. Corralu, Tombstone) se Wyatt Earp věnuje především hlavní postavě a její proměně z bezstarostného mladíka v zahořklého a brutálního, nicméně čestného ochránce zákona. Lawrence Kasdan si dobrého dialogu cení víc než akčních pasáží, takže někomu může snímek připadat roztahaný, mě ale jednotlivé rodinné hádky a citové problémy hlavních hrdinů neskutečně bavily. Není také bez zajímavosti, že zatímco ústřední přestřelka funguje v již zmíněných westernech jako dramatické vyvrcholení, zde působí jako příčina dalšího umírání a utrpení. A abych nezapomněl, Dennis Quaid je vedle Kirka Douglase nejlepším filmovým Docem Hollidayem všech dob. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (17)

  • Film byl nominován na 5 Zlatých malin (Razzie awards) za nejhorší film, remake/sequel, režii, hl. herce a filmový pár (nominace pro Costnera a "kteroukoliv" z tří filmových manželek). "Vítězství" si odnesli Costner za nejhorší hl. herecký výkon a nejhorší remake/sequel filmu. (kenny.h)
  • Představitel Virgila Earpa, Michael Madsen, dostal nabídku hrát Vincenta Vegy ve snímku Pulp Fiction, ale nemohl z důvodu natáčení tohoto filmu musel odmítnout. (liquido26)
  • Film byl uveden do kin šest měsíců po Tombstone (1993) a ve srovnání s rivalem byl komerčně neuspěšný. Při rozpočtu 63 milionů USD vydělal jen okolo 25 mil.$. Tombstone má skore 25 mil.$ rozpočet vs. 56,5 mil.$ tržby. (kenny.h)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Costnerova malá velká válka

Costnerova malá velká válka

14.02.2010

Nějakou dobu o něm nebylo slyšet. Tanečník s vlky se však vrací na scénu, a opět ve filmu, který hodlá i sám režírovat. Nikoho asi nepřekvapí, že akční dobrodružství A Little War of Our Own bude… (více)

Reklama

Reklama