Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tentokrát je to osobní. Chladná tvář Jamese Bonda prahne po pomstě. Timothy Dalton v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. Britský tajný agent James Bond, který dosud oddaně sloužil zájmům vlasti a Jejího Veličenstva, se poprvé dostane do situace, kdy jedná pouze na základě své osobní motivace. Stane se tak poté, co kolumbijský drogový magnát Franz Sanchez uprchne ze zajetí CIA a pomstí se Bondovu dlouholetému příteli Felixovi Leiterovi. V den své svatby tak Leiter navždy ztratí manželku a sám přijde o nohu poté, co jej Sanchez nechá předhodit hladovému žralokovi. Protože britská tajná služba MI6 nechce mít s americkým případem nic společného, dá Bond výpověď a pustí se do pátrání po Sanchezovi na vlastní pěst. Spojí se s půvabnou pilotkou amerického letectva Pam Bouvierovou. Před Sanchezem se vydává za zabijáka na volné noze. Nabídne mu své služby a zaseje v něm nedůvěru v některé jeho spolupracovníky. Avšak rozložit dobře fungující drogový kartel může být nad Bondovy síly... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (413)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Překvapuje mě, že zrovna Povolení zabíjet mohlo být polibkem smrti pro celou sérii. Dalton ani tady nezklamal. Jeho Bond je emocionálně pestřejší a dává tak zapomenout na tragický pokus Lazenbyho o něco podobného. Cesta za odplatou je však značně utahaná a nebýt odmítnutí poslušnosti, tak nenabízí další vypjaté zkoušky charakteru, ale jen hromady mrtvol. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

S odstupem času zjišťuju že Dalton opravdu nebyl moc šťastná volba pro agenta 007. O něco horší než Dech Života, ale rozhodně žádná tragédie. Nejvíce se mi líbil mladý Benicio Del Toro. Možná největší roli v bondovkách zažívá Q, kterého nevím proč oslovují Kjú. Abych se vrátil k Daltonovi, nevěřím zkrátka že by tady vůbec nějakou z těch ženských sbalil. Jeho ztvárněný Bond absolutně ztratil vše čím ho obdařili Connery nebo Moore. Jakoby se Bond měl najednou vyrovnat všem těm Rambům, na které stejně absolutně nemá. 65% ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Bohužel je tohle jedna z nejhorších bondovek. Dalton je sice o hodně lepší než přestárlej Moor a hraje celkem dobře, ale ten stupidní scénář mu toho moc nedovolí a když nic moc příběh nahradí akce, tak je jí sice dost, ale všechny vychytávky nebo nějaký speciální akce jsou šíleně přehnaný a už to vůbec nepůsobí realisticky, samozřejmě, že ostatní bondové taky maj spoustu akcí, který by ani sám bond nezvlád, ale rozhodně to tak nebije do očí jako tady a hlavně proto dám jenom 3* ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dalton představuje největší selhání v dějinách bondovské série. Nechte mě to vysvětlit. Po skomírající éře "moorovek" přišel herec s obrovským kouzlem, fyzickým potenciálem a ochotou postavu posouvat, produkce ale bazírovala na tradičním scenáristicko-režisérském týmu. U Dechu života ten konflikt pohledů není ještě tak vyhraněný, ambice a tradice se střetly nejvýrazněji právě zde. Snaha dostat do hry emoce a privátní sféru došla naplnění jen na straně hlavního představitele, který skvěle kombinuje "ikonické" pózy (casino) a privátní charakteristiky (Bond je uzavřený samotář, který, když s ironií v oku nehraje roli neporazitelného agenta, působí unaveně, plaše, v kritických situacích dokonce vystrašeně). Scénář se pokouší o příběhový posun, zakomponování přesahu (k samurajským filmům i žánru revenge movie), změnu zaběhaného stylu, kdy příběh neslouží jako oslí můstek "from stunt to stunt", ale kdy vyprávění je alfou a omegou. Jenže klíčová linie s pomstou je nedohraná a nedotažená, nakonec se zase spíš zachytává povrchních rekvizit, a tak je Dalton a jeho touha "pochopit Bonda jako člověka" sám voják v poli. I John Glen, jakkoli se víc posunul k realistickému stylu (zobrazení násilí, ale i akčních scén), pořád spoléhá na osvědčené trademarky - problém je, že za svou pětifilmovou bondovskou kariéru se nikdy vysloveně neblýskl a šanci uchopit sérii zcela po svém nevyužil ani zde. Přes všechnu kritiku jde o výtečný počin, odkazující v mnohém k In Her Majesty Secret Service a díky Daltonovi posouvající potenciál tohoto odmítaného dílu. Strašná škoda, že se Timothy už nestihl setkat s Martinem Campbellem a jeho vklad do bondovského vesmíru tak naplno využil až Daniel Craig. Stejně mi ale přijde, že Povolení zabíjet vlastně předběhlo svou dobu - úsilím přesadit mýtus do realističtějšího světa a dát mu "kořeny" a city. Lze pochopit, že v době, kdy křižoval kiny Indy, Návrat do budoucnosti 2 či Smrtonosná zbraň 2, se to mohl jevit celkem bláhové... snad jen k tomu Burtonovu Batmanovi měl náhle James překvapivě blízko. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

V rámci série omyl, který bondovky zabil na dlouhých 6 let a znamenal konec "oldschoolového" přístupu k nim - pro žánr do té doby definující boj mezi východem a západem, komunismem a kapitalismem, který tak křiklavě hájil právě na luxusu stojící Bond, měl brzy skončit s prvními údery kladiv do Berlínské zdi, a tak špion Bondy zapomněl na své špionství a nadsazené machinace s mezinárodní geopolitickou situací vyměnil za obyčejný akčně-detektivní flák degradující agenta jejího veličenstva do obyčejného mstitele a strážce pořádku, odhodlaného strčit za katr jakéhosi nezajímavého narkobarona. Toho sice hraje vcelku charismatický Robert Davi, ale i přesto není zdaleka tak zajímavý jako šílení generálové a světavlády chtiví magnáti... a stejně tak není ani příliš zajímavá Bondova motivace a styl, jdoucí svou přímočarostí a vážností proti všemu co do té doby série představovala. Bond vypadl ze své "bondovské" škatulky mezi ostatní akční filmy, a zjistil že mezi nimi bez svého švihu a nadsázky představuje jen nedomrlý průměr. 6/10 ()

Galerie (148)

Zajímavosti (38)

  • Titulní píseň původně složil Eric Clapton, ale producentům se nelíbila. [Zdroj: časopis Cinema 1/2003] (Locksley)
  • Timothy Dalton měl pokračovat bondovkou Property Of Lady, ale špatné reakce na Povolení zabíjet vedly k řadě spekulací (i k ukončení série) a vznikla tak nejdelší (šestiletá) pauza mezi bondovkami, během které Dalton od Bonda odešel. (Sonnery)
  • Film měl také původně nést titul “Licence Revoked”. Použitý titulní název je první, který nepochází od Iana Fleminga. (WolfR)

Reklama

Reklama