Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Docela průšvih na to haló, které kolem tohoto seriálu vzniklo. Opravdu slabý seriál v porovnání s výtečným filmem. Samotné pojetí Kefalína mi bylo tak nějak proti srsti. Pokud se někdy podaří Herzovi zrealizovat ten jeho sitcom z koncentračního tábora (jakože já věřím, že ne), tak aspoň doufám, že nebude stejně tak nedotažený a prvoplánový jako právě seriáloví Černí Baroni. Ale koukat se na to dalo, to né, že né! ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Pokud si toto někdo čte tak jistě s nechapavým pohledem kvůli tomu počtu hvězdiček a počínající averzí vůči osobě která tento komentář píše a jejímu vkusu.. :) Proč vlastně dávám plné hodnocení? Švandrlíka jsem četl... Nebudu vyvracet, že pěkných pár věcí si tvůrci přidali a chápu že nemusí být po chuti mnohým z Vás.. I mě tam občas něco nesedělo, ale rozhodně hned nebudu přehnaně kritický. Smysl serialu byl jednoduchý. Rozšířit fenomenální, nepřekonatelný a nepřekonaný film z roku 92... Rošířit o scény, které jste v původním filmu neviděli, ale v knížce jsou. A za podmínky neopakovat se. Těžký úkol a já si myslím že se povedlo. Vypíchly se perly z knížky, které jste ve filmu vidět nemohli a to v podání brilantních herců Kaisera, Lišky, Polívky, Heřmánka a řady dalších... (Nenamítám vcelku nic proti s názory na hloupého Kefalína, tam bych i já viděl raději někoho jiného). Každopádně.. bylo to trefné, dobu to odráželo myslím perfektně.. určite s jistou nadsázkou občas... ale hlavně s ohromným vtipem.. Smál jsem se a smál jsem se hodně... ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Ti tomu ale dali na prdel! S románovou předlohou to má pramálo společného, jesli vůbec něco. Andrej Hryc v roli Terazkyho (a snad ještě Jandák s Heřmánkem) z toho ještě vyšel ze ctí, ovšem ostatní sqadra v čele s pitvořícím se Radkem Holubem - škoda mluvit. Nikdy nepochopím, že se k tomu propůjčil Juraj Herz. 20%. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak třeba ta "odrhovačka" je báseň Jana Vodňanského, zhudebněná Petrem Skoumalem... Po letech jsem si dal opáčko seriálových Baronů, hodnocení (samozřejmě) snižuju, ale přece jen, narozdíl od většiny, jisté klady vidím. Tak například, že byly zpracovány i jiné Švadrlíkovy knihy o Baronech, že postavy vojáků i důstojníků a jejich osudy jsou více a lépe rozvedeny, než ve filmu a hrají je ve většině případů dobří herci. Samozřejmě, pořád v rámci humoristických zkratek, ale rozhodně je to dobře. Snad už se nemusíme zastavovat u toho, že v reálu vojna ani padesátá léta u nás nebyla žádná legrace - přece jde o to, že díky nadsázce víc vystoupnou vážné věci. Samozřejmě, záporů se najde mnoho, viz levnější vizuál nebo míra pravděpodobnosti určitých zápletek, ale s odpady a podobnými nesmysly na mě vážně nechoďte. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

A nasrat kurva, tenhle seriál je totiž v podstatě povedenější, než známější filmový přepis a jediné, co je tu poněkud hapruje, je fakt, někdo, kdo má výraz přiblblosti Radka Holuba sbalí lepou staršinu, ale jinak? Kefalín zcela adekvátně švejkuje, Hryc se do úlohy Majora Terazkyho pravděpodobně narodil, nebo k ní byl dokonce naklonován a všechny humorné epizodky dosahují kadence i kvality předlohy. Howgh. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Zámek, kde se seriál natáčel, se nachází na jižní Moravě v obci Jaroslavice. Nenatáčelo se jen tam, ale i v samotné obci či v jejím okolí. (tommahol)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama