foto

Juraj Herz

  • nar. 4.9.1934
    Kežmarok, Československo
  • zem. 8.4.2018 (83 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisér, scénárista a herec Juraj Herz se narodil 4. září 1934 ve slovenském Kežmarku. Ke konci války byl spolu s rodiči deportován do koncentračního tábora. Po válce studoval na bratislavské Střední uměleckoprůmyslové škole fotografii a po ní na loutkářské fakultě DAMU režii a herectví. Poté spolupracoval jako režisér a herec s divadlem Semafor. Do menších úloh byl obsazován i ve filmech a brzy začal pracovat na Barrandově také jako asistent režie a pomocný režisér, mimo jiné na filmu Obchod na korze režisérské dvojice Ján Kadár - Elmar Klos.

Jako samostatný režisér debutoval roku 1965 středometrážním snímkem Sběrné surovosti podle povídky Bohumila Hrabala. V následujících letech bylo zřejmé, že do naší kinematografie vstoupil talentovaný originální tvůrce, který se se stejnou jistotou a elegancí pohybuje na poli psychologického dramatu (Znamení Raka, Petrolejové lampy), komedie (Kulhavý ďábel, Holky z porcelánu), tragické grotesky (Spalovač mrtvol), hororu (Upír z Feratu), stylizovaného romantického příběhu (Morgiana) a v neposlední řadě i působivé pohádky s tajemnou atmosférou (Panna a netvor, Deváté srdce, Přezůvky štěstí). Jeho filmy se vedle žánrové různorodosti vždy vyznačovaly smyslem pro budování napětí, ale také smyslem pro humor (často černý), mimořádná pozornost byla věnována výtvarně stylizované stránce obrazu i promyšlenému výběru a vedení herců.

Juraj Herz ve své znamenité a úspěšné sérii filmů pokračoval také po roce 1987, kdy emigroval do NSR. Dále natáčel klasické i moderní filmové pohádky (Žabí princ, Hloupá Augustina, Císařovy nové šaty), více se věnoval tvorbě dokumentárních TV filmů i seriálů pro různé televizní společnosti v Německu, Rakousku, Francii i USA. Od začátku devadesátých let střídavě točí v České republice a v zahraničí filmy i dokumenty, inscenace a seriály, působí jako divadelní režisér v činohře i v opeře. Za vlastní filmovou tvorbu získal řadu domácích i mezinárodních ocenění, včetně velkých cen na festivalech v Karlových Varech, v Monte Carlu, v Chicagu aj. Vedle toho byl vyznamenán Velkou cenou bavorské televize a Státní cenou Bavorska.

Zdroj: katalog 44. MFF pro děti a mládež Zlín 2004

Režijní filmografie

Filmy

2014 Slovensko 2.0
2010 Habermannův mlýn
2009 T.M.A.
2008 Dívka a kouzelník (TV film)
2005 Miluj bližního svého (TV film)
2004 Tajné sny (TV film)
2001 Blboun (divadelní záznam)
Experiment (TV film)
Politik a herečka (TV film)
1998 Sperling und das schlafende Mädchen (TV film)
1996 Pasáž
1993 Císařovy nové šaty
Hloupá Augustina
1991 Žabí princ
1988 Liebe ist stärker als der Tod (TV film)
1986 Přezůvky štěstí
1985 Zastihla mě noc
1984 Sladké starosti
1983 Straka v hrsti
1981 Buldoci a třešně
Upír z Feratu
1979 Křehké vztahy
1978 Deváté srdce
Panna a netvor
1976 Den pro mou lásku
1975 Holka na zabití
1974 Holky z porcelánu
1973 Toulavý Engelbert (TV film)
1972 Dotek motýla (TV film)
Morgiana
Pekař Vilém a sličná Naďa (TV film)
1971 Petrolejové lampy
1970 Kočka (TV film)
Noční můry (TV film)
1969 Sladké hry minulého léta (TV film)
1968 Kulhavý ďábel
Spalovač mrtvol
1966 Znamení Raka
1965 Sběrné surovosti

TV seriály

2004 Černí baroni (TV seriál)
Vzácná návštěva (E11)
Ženy a zpěv (E10)
Zabijačka (E09)
další epizody (11)
2001 Černí andělé (TV seriál)
Experiment (E04)
1996 Maigret (TV seriál)
Maigret klade past (E23)
Maigret a hlava muže (E21)
1991 Drahtseilbahn, Die (TV seriál)
Wolfgang A. Mozart (TV seriál)
1988 August '39 (TV seriál)
1987 Gagman (TV seriál)

Dokumentární

1994 Lara - Meine Jahre mit Boris Pasternak
1993 Vision 2000

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2015 Cesta do Říma
2014 Slovensko 2.0
2011 Vůně kávy (TV film)
1993 Císařovy nové šaty
Hloupá Augustina
1986 Přezůvky štěstí
1981 Buldoci a třešně
Upír z Feratu
1979 Křehké vztahy
1978 Deváté srdce
1977 Což takhle dát si špenát
1975 Holka na zabití
Pacho, hybský zbojník
1974 Hop, děti, do života (TV film)
1971 Touha Sherlocka Holmese
1970 Psíčci lorda Carltona (TV film)
1968 Byt
Kulhavý ďábel
1966 Dýmky
Slečny přijdou později
1965 Obchod na korze
Volejte Martina
1964 Kdyby tisíc klarinetů
Limonádový Joe aneb Koňská opera
1962 Neschovávejte se, když prší
Ticho! Ticho! Ticho! (TV film)
Transport z ráje
1961 Každá koruna dobrá

TV seriály

1987 Gagman (TV seriál)
1970 Fantom operety (TV seriál)
Konec Fantoma (E05)
Fantom v nebezpečí (E04)
Fantom dělá zmatky (E03)
další epizody (5)

Dokumentární

2017 Hudba Zdeněk Liška (TV film)
2016 Tajemství Popelky (TV film)
2015 Tajemství Rudolfa Hrušínského (TV film)
2014 Elia Cmíral: part 1
Československý filmový zázrak (TV seriál)
2012 Film o filmu: 7 dní hříchů (TV film)
Hodné pohádky nemám rád (TV film)
2010 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
Film o filmu: Habermannův mlýn (TV film)
2009 Zlatá šedesátá (TV seriál)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Andyho Hryce (S05E16)
Příběhy slavných (TV seriál)
Ilínek (S10E06)
2008 Film o filmu: Petrolejové lampy (TV film)
2007 Klubáci a školáci (TV film)
2006 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Dušana Kleina (S02E11)
2002 Petr Hapka (TV film)
2000 Příběhy slavných (TV seriál)
Oči Petra Čepka (S01E13)

TV pořady

2016 ASAP (TV pořad)
2015 Ceny Thálie 2014 (TV pořad)
2014 Súrodenci (TV pořad)
2013 Artefakta (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Tajemství filmových hvězd (TV pořad)
Těžká léta československého filmu 1969 - 89 (TV pořad)
2010 TOP STAR Extra (TV pořad)
2008 Hvězda mého srdce (TV pořad)
Hvězdný reportér (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
1999 Věšák (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1994 Gala Borisa Filana (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)

Hudební videoklipy

1963 Oliver Twist (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(613)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace