Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (574)

pepo 

všechny recenze uživatele

Veľkofilmová lahôdka s úžasným castingom na čele s vynikajúcim Stevom McQueenom. Silný príbeh, skvelá práca s napätím, no aj mnoho vtipných situácií. Režisér Siedmich statočných predvádza to najlepšie možné remeslo a za takmer tri hodiny nestíha nudiť. Motorkový únik hlavného hrdinu patrí k najikonickejším akčným scénam histórie. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Jedno se musí uznat - absolutně jsem si nevšiml že film má skoro tři hodiny, uteklo to opravdu velice rychle. Ale skutečnou výjimečnost, tu jsem v něm nenašel. Zábavný a až příliš odlehčený dobrodružný film z druhé světové války s hromadou vynikajících herců ano, ale echt pecka a taková "instant classic" jakou má film pověst vážně ne. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Filmaře docela lákají. Příběhy ze zajateckých táborů jsou svědectvím o lidské odvaze, zranitelnosti a touze přežít. Tenhle uzavřený svět vždycky žije svým specifickým životem podle jasně daných pravidel. Jednu anatomii útěku předložil i režisér Sedmi statečných John Sturges, který do projektu šel hned s trojicí herců (Steve McQueen, Charles Bronson, James Coburn) právě ze slavného westernu. Výsledkem je poctivý chlapský film, jen si nemyslím, že to byla v podobných zařízeních taková zábava a že stráže byly tak benevolentní. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dobrodružných snímků jaký kdy byl natočen. Inteligentní scénář, nenapodobytelná atmosférá a geniální herecké obsazení včele s klaustrofobikem Charlesem Bronsonem, který zahrál jednu ze svých nejlepších kreací a Stevem McQueenem, který pro mě navždy zůstane jako frajer. Neříkám, že ostatní herci byli špatní, ale tihle mě zaujala nejvíce! Konec je krutý a nejednoho z vás určitě překvapí (ostatně tak jako mě). Jediné co mi vadilo je, že zajatecký tábor byl vykreslen hodně "kamarádsky". Společně se Sedmi statečnými nejlepší film Johna Sturgese...... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Co jiného si představit pod pojmem "stará dobrá klasika?" :-) Fantastická podívaná, ve které se snoubí dobrodružná akce s vychytralým humorem a úctou k těm, kteří si tento příběh skutečně prožili. Naštěstí linie filmu nevede k žádnému patosu, velké přičinění na tom zajistá má hudba, kterou jsem si zamiloval! Z hereckých výkonů bych rád vyzdvihl Steve McQueena (těším se na Motýlka! :-)) a Gordona Jacksona alias George Cowleyho z CI5... :-) ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • Většinu vězňů účastnících se velkého útěku vybrali hlavní organizátoři z mnoha zájemců losem. Tři Čechoslováci byli za mimořádné zásluhy při organizaci útěku zapsáni na seznam bez losování: Arnošt Valenta byl na sedmém místě, Bedřich Dvořák třináctý a Ivo Tonder dvacátý. Valenta učil budoucí uprchlíky základům němčiny a češtiny (útěk do Švýcarska byl možný jen přes tehdejší protektorát); Dvořák před válkou pomáhal svému strýci-krejčímu, proto vedl podzemní dílnu, kde vězni šili civilní obleky. (ajaxx)
  • Hilts 'The Cooler King' (Steve McQueen) nosí zlatý medailónek. Jedná se o dárek, který herci věnovala jeho manželka. (džanik)
  • Hlavní postava filmu kapitán Hilts 'The Cooler King' (Steve McQueen) nosí hodinky značky Rolex Speedking. (dyfur)

Reklama

Reklama