Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Občanská válka skončila před třemi lety, ale některé rány čas nezacelí...naopak, spíš přiživuje hlad po pomstě. A právě ta žene plukovníka Carvera (Liam Neeson) vpřed na jeho honbě za tím, kdo navždy poznamenal jeho život - za Gideonem (Pierce Brosnan). David Von Ancken, doposud jen hostující režisér televizních seriálů, přišel s komorním příběhem o lovci a pronásledovaném, o pomstě a spravedlnosti, o minulosti, kterou nelze změnit ani umlčet a dal dvěma irským gentlemanům příležitost předvést se ze zcela jiné stránky než jsou od nich diváci zvyklí vídat. Seraphim Falls se zřejmě nevyhne srovnání s nedávnou syrovou australskou bájí Nicka Cavea The Proposition, se kterou má společné nejen téma, ale i práci kamery s leckdy drsnou krásou přírody a dokonce se ozývají hlasy mluvící o počátku nové vlny "poctivých" westernů. Zda je to pravda nebo jen přehnaný optimismus, to ukáže čas...a komerční úspěch. (Gemini)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

Bachy 

všechny recenze uživatele

Naprosto sdílím názor uživatele DaViD´82. Od prvních minut jsme v akci, na vysvětlování není čas. Western to je pouze v kulisách a prostředí, což ale vůbec není na škodu. Sedí to. Nenechte se zmílit, i přes 3 hvězdy se jedná o kvalitní snímek, ale bohužel ho zabíjí prostřední část. Kdy se v podstatě odehrává stále to samé dokola. Závěrečná scéna (od Indiána) nestačí na to, aby film zvedla z lehkého nadprůměru. Ač Neeson i neoholený sympaťák Brosnan sahali po čtvrté hvězdě od prvních minut, budu na ně tentokrát krutý. Konec je krásný (i když celkem čekatelný), ale nemuseli jsme se do něj takhle belhat. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Již v první chvíli filmu jsem se zaradoval: "Konečně po nějakém čase western, ve kterém je sníh!". Nekompromisní ántré party drsňáků, kteří se snaží dopdnout jiného drsňáka mě navnadilo a já si říkal: "Konečně něco pořádného". Situace byly brutálně realistické a uvěřitelné a konečně jsem viděl scény, které v žádném jiném westernu ne (promrzlý Gideon rozpáře mrtvého, aby si v něm ohřál ruce). Jenomže ouha. Sníh se z filmu vytratil jak ze slunečné pláně a začalo stereotypní (získávání koní), trochu naivní, ale přitom vůbec ne špatné dobrodružství. Ovšem závěrečná pasáž (zhruba od vysvětlovacího flashbacku) s náslilně naroubovanou mysterií (chvílemi mi to připomínalo pohádku "Třetí princ" :-)) se zvrhla v naprostou fantasmagorii (jak to slovo nemám rád, ale nic jiného se k tomu nehodí líp) a konec se víceméně nedostavil. Proč tam, proboha, tvůrci museli dávat mysteriózní zápletku, když k tomu od začátku pranic nenasvědčovalo!? Pod silnou touhou se absolutně odlišit se jim to vymklo z rukou. A je to obrovská škoda. Pierce Brosnan a Liam Neeson byli naprosto výborní a kamera rovněž. Nemohu říci, že by se mi "Seraphim Falls" nelíbilo, bohužel závěr jej degradoval na průměr a zasněžená první polovina na vědomost dává jaký to jinak mohl být parádní film. 50%. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Konfederační kapitán Ahab na stezce pomsty za Yankee Moby Dickem.. Westerny, kde mají všichni vybělený chrup, tvář jak z reklamy na Gillette, čerstvě vyprané a nažehlené šaty a už z dálky voní levandulovou pěnou z horké koupele, mají u mě vždycky ztíženou pozici, takže v tomto ohledu Seraphim Falls rychle získalo na kreditu. Banální revenge historka sice trošku bojuje se scénářem, ale špinavá surovost s železitou pachutí krve v ústech, ikonické záběry otevřené krajiny či hudba H.Gregsona-Williamse (fajnšmekři najdou i Goldsmithův motiv z Pattona) vás s přehledem dovedou až k alegorickému, ne ke všem divákům vstřícnému solnému jezeru, kde úřadují indiánský převozník, pekelná šmejdice s všelékem a poznání, že válka jednou skončí i těm, co nejsou mrtví. Tržbami i divákem neprávem opomíjený kousek z westernové vlny 21.století, v níž se dbá na realismus, nejednoznačnost postav a existenciální prvky. Apropo, kapitán Brosnan umí s vnitřnostmi opravdu veliké věci.. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Žádné vysvětlování a hned od prvních vteřin jsme uprostřed děje. Seraphim Falls sice nemají příliš šanci zaujmout scénářem, ale i tak jsou dobrým snímkem. Především díky úchvatným přírodním scenériím a ústřednímu charismatickému duu. Začátek až po chatu a konec od setkání s indiánem jsou naprosto výborné, ovšem mezitím je dobře hodina filmu, ve které se odehrává pouze variace na úvodní scénu na x způsobů. Zkrátit stopáž či obzvláštnit střed filmu nějakou zajímavou scénou a mohlo se jednat o nadprůměrnou záležitost. Takto jde o průměrné, byť nesporně zajímavé, drama, které zase až tak moc westernem není. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Příjemná a nenáročná zábava staré školy s fenomenálním kameramanem a neméně schopným skladatelem. Režie není zase tak důležitá. Všechny benefity obstarávají strhující přírodní scenérie, syrovost a dva neskutečně charizmatičtí hlavní hrdinové. Především pak Liam Neeson je v roli bývalého vojáka přímo na pusinku. Ústřední duo má ještě jedno devizum. Nejednoznačnost charakterů. Ani nejpozornější divák nedokáže s rukou na srdci řici který je zlý a který je hodný, potažmo který si zaslouží vyhrát. Oba dva jsou drsní, nelítostní a mají proto dobrý důvod. Závěrečná snaha o mysterióznost se dá překousnout, i když se mi do tak realistického příběhu nelíbí. A konec ? Asi nejrozumnější vyústění i když poněkud vyměklé. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Postava Wesa Studiho sa volá Charon, čo je tiež meno prievozníka v gréckej mytológii, ktorý vyžaduje platbu za prepravu duší mŕtvych cez rieku Styx do podsvetia. Vo filme Charon požaduje platbu za vodu, ktorú obaja muži vypijú, keď prechádzajú okolo. (m.a.t.o.)
  • Liam Neeson a Pierce Brosnan povedali, že pri tvorbe tohto filmu si užili najväčšiu zábavu vo svojej kariére. Ako deti milovali westerny a boli nadšení, že si konečne v jednom môžu zahrať. (m.a.t.o.)

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama