Reklama

Reklama

Patriot

  • USA The Patriot (více)
Trailer

Obsahy(1)

Benjamin Martin (Mel Gibson) je mírumilovný osadník, který chce své nejbližší za každou cenu uchránit před krvavými hrůzami koloniální války. Když ale jeho domov v Jižní Karolíně zpustoší anglická armáda, Benjamin Martin pochopí, že pouze nezávislost Spojených států zajistí jeho rodině klid a bezpečí. Z opatrného farmáře se stává legendární hrdina americké revoluce. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (615)

lamps 

všechny recenze uživatele

Emmerich má řemeslo nejen v dynamitu, ale občas i v malíku, což je tady dobře vidět. Výprava je dost sexy, Williams hladí po duši a herecké duo Gibson - Isaacs dělá přesně to, co jde každému nejlíp. Ale dle očekávání je to patriotická fraška, kde německý tvůrce v každé scéně řve "ať žije duch americké deklarace" a rozdíl mezi hodnými a zlými je jednoznačný jako mezi Mordorem a Hobitínem. Dobře se na to kouká, ale zrod legendárního hrdiny už zkrátka víc klišovitý být nemůže. Nemluvě o tom, že je to dlouhé jak čekání na městskou o víkendech... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Keď budeš mať vlastnú rodinu, pochopíš.“ Problém PATRIOTA nie je v rozpočte. Bože, toľko peňazí! 110 miliónov. Ani v hercoch. Charizmatický Gibson, mrazivý psychopat Isaacs a kvalitný kasting i na najzbytočnejšiu postavu (Wilkinson, Karyo, Cooper). Ani v ambíciách: tvorcovia chceli natočiť najmonumentálnejšiu oslavu americkej demokracie kinematografie. Ani v akčných scénach. Na "tomahavk" nezabudnete. Napriek tomu je PATRIOT priemer. Neustále sa na niečo hrá, používa hlúpe frázy, klišé, zjednodušovania. K tomu nenápaditú Emmerichovu réžiu. Berie sa tak vážne, že už to nejde dole krkom ani fanúšikom DŇA NEZÁVISLOSTI a STATOČNÉHO SRDCA. Občas príjemne zaskočí (koniec istej postavy), ale negatívny pocit prevláda. Diváci to na celom svete zrejme vnímali podobne, takže tržba napokon nepresiahla ani 215, čo vzhľadom na rozpočet fakt nebol žiadny úspech hodný aplauzu. ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Opravdu velká - prosím za prominutí - sračka, na kterou se vyplatí dívat jenom díky skvělé výpravě. Vedle patriotismu Patriota bledne i patriotismus Pearl Harboru. V PH to alespoň docela fungovalo, ale v tomhle filmu ve mě záběry na americkou vlajku vyvolávaly záchvaty smíchu, protože už jsem nevěděla, jak na takovou blbost reagovat. Tenhle hloupý a prvoplánový patriotismus byl i v Gibsonově Statečném srdci (hodní Skoti, Angličani jako hnusní skunkové). Mel to tenkrát zachránil krvavým, emotivním finále. Emmerich od začátku do konce jenom prázdně plácá. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, kde je přehnaný americký patriotismus podán tak zábavně, že se nad to dokážu povznést a beru ho jako něco samozřejmého, jako nepostradatelné béčkové žánrové klišé (Rocky, Rambo, Den Nezávislosti….). A pak jsou filmy, kde je mi z toho na blití a nedokážu se tomu ani zasmát. To je případ Patriota. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Filmík, ktorý mi trafil tie správne struny. Pre mňa silný ciťák a hlavne smutný. Heath Ledger je super, Gibson štandard (čiže skvelý). Akčné scény nádherné (občas v štýle POSLEDNÉHO MOHYKÁNA), finále patetické (ale stále zaujímavé vo vzťahu k STATOČNÉMU SRDCU)... Fajn práca s (anti)hrdinstvom, úžasný záporák a samozrejme hudba... ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Ve skutečné bitvě u Cowpens bojoval také William Washington, bratranec Georga Washingtona. Washington se během této bitvy střel s Tarletonem, který byl inspirací pro postavu Tavingtona (Jason Isaacs). Washington napadl ustupujícího Tarletona s výkřikem: "Kde je teď ten vychloubačný Tarleton?" Tarleton zastřelil Washingtonova koně a uprchl. (liquido26)
  • Heath Ledger (Gabriel Martin) z castingu zahanbeně odešel, jelikož se mu to vůbec nepovedlo. Manažer castingu, který ale věděl, že má talent a že ženy tohoto Australana milují, si Ledgera zavolal na druhé čtení, na základě kterého roli nakonec získal. (Pavlínka9)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (více)

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

14.10.2009

Co je nového ohledně dvou nejočekávanějších fantasy filmů? Ian McKellen prozradil magazínu Empire, že natáčení dvoudílného Hobita začne na jaře – v březnu, nejpozději v dubnu. Mělo by trvat téměř 400… (více)

Reklama

Reklama