Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hned jak jsem spatřil lehce pošahaného profesůrka z Číslo 5 žije, bylo mi jasné, že se experiment vymkne z rukou.. Uzavřené prostředí, probouzení stinných stránek pod tlakem situace a vybíjení si komplexů - jen člověk se silnou vůlí dokáže popřít zvíře v sobě, to je známá pravda, ale tady bylo vše v rámci dramatizace vyhnáno do zbytečných extrémů (smrt účastníka behaviorálního, téměř i orálního, výzkumu) a vývoj psychologie postav připomínal zbrkle postavený domeček z karet. Mám tušení, že na Scheuringovy filmy se v budoucnosti řady stát nebudou a Brody, ty se vrať ke hře na piano.. Jen mě tak napadlo, kdyby do experimentu zapojili Reginu s Biolitem, Zvěřinu na Babetě a hysterického lunetika Vladka, tak už druhý den budou bachaři i vězni společně klečet na kolenou u červeného světýlka a modlit se v jeho rozsvícení.. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Už úvodné sekvencie zo sveta zvierat a ľudí naznačujú o čo pôjde a že sa jedná o myšlienku nanajvýš aktuálnu a dôležitú, o tom niet pochýb. Potom hodinu a pol sledujeme ako sa známa pravda potvrdzuje, kým nepríde k logickému koncu. Neskúsený režisér skĺzava po povrchu a vôbec sa nesnaží o niečo viac. Našťastie Forest Whitaker vzal opraty do rúk a je jediným, ktorý z tohto projektu vyčnieva. ()

Reklama

Expendable 

všechny recenze uživatele

Experiment je film natočený na motivy slavného Standsfordského experimentu, který je jeden z nejznámějších z USA. Na tento film se dá v klidu odmaturovat. Filmaři se drželi předlohy, nejsou tu žádné zbytečné scény ani tichá místa, já jsem s filmem maximálně spokojen. Válečné zločiny nejsou díly psychopatu ani šílenců, jsou díly obyčejných lidí, kteří byli vystaveni velmi silnému tlaku okolnosti. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ach, jo. Veľká škoda, že tento film tak okato kopíroval svojho nemeckého predchodcu. A zároveň ho asi nekopíroval s dostatočnou sústredenosťou na vykreslenie atmosféry a charakterov postáv, pretože presne tie z neho pred desiatimi rokmi spravili hit. Amerika zase len precedila európsku stopercentnú kvalitu a vznikol len ďalší odvar, po ktorom ma prešla chuť na ďalšie porcie filmového menu. 55%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

The Experiment je remakem slušného (nikoli však vynikajícího) německého filmu Das Experiment, který jsem viděl poměrně dávno, takže se vyhnu bližšímu srovnání. Je zde hned několik problémů. The Experiment je po vzoru svého předchůdce strašně předvídatelný, divák je schopen naprosto přesně odhadnout, co se bude dít dál - a to i bez znalosti původního filmu, či povědomí o skutečné události z roku 1971. Dalším problémem jsou bez výjimky nesympatické postavy - i ten Adrien Brody, který mi normálně vůbec nevadí, zde na mne působil velmi nepříjemně. No a do třetice ta nejzásadnější výtka - když v psychologickém thrilleru nejste absolutně schopni uvěřit vývoji postav, je zle. Kdyby se jednalo o originální projekt, byl bych smířlivější, za daných okolností však nemůžu dát víc než dvě hvězdy - remake, který není lepší než originál, je špatný. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Remake filmu založeného na knize, která byla inspirována skutečným experimentem ve vězení Stanford. (darek kartac)
  • Původně se počítalo s uvedením do kin. Nakonec šel snímek v USA rovnou na video a stejně tak ve většině ostatních zemí. (darek kartac)

Reklama

Reklama