Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (849)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi 4 a 5-ti hvězdičkami, ale posledních 10 minut a Carreyův výkon převážily ve prospěch Miloše Formana... Perfektně zvolené téma, snad nejzajímavější biografický film, jaký jsem kdy viděla. Samozřejmě je to zčásti zásluhou samotného Kaufmanova života, který rozhodně nepatřil mezi tuctové, ale pod taktovkou méně zkušeného režiséra by mohl výsledek dopadnout nevalně. Pan Forman ale pořád ještě umí točit krásné filmy, vybírat si do nich zajímavé herce a vyprávět pomocí toho silné příběhy jakéhokoliv žánru. ()

tron 

všechny recenze uživatele

MUŽ NA MESIACI je presne ten druh filmu, ktorý so strachom obchádzate ak nie roky, tak aspoň mesiace. Keď sa k jeho pozretiu nakoniec odhodláte, nasávate fascinovane každú sekundu, idú vám slzy do očí a pýtate sa, do akého pekla sa musíte po smrti dostať, aby ste dokázali nakrútiť taký dobrý film. Dávno som vedel, že komik Jim Carrey (MASKA) je kvalitný dramatický herec, ale Andy je jeho najlepšou postavou vôbec a mám pochybnosti, či ju niekedy dokáže prekoná. Nemali by ste si tento netradičný životopis Miloša Formana nechať ujsť ani v prípade, že Andyho nepoznáte. Ja som tiež nepoznal a film bol skvelý. Fenomenálne herecké výkony, skvelá muzika (R.E.M.) a nádherný, oslobodzujúci, nádej napriek smrti dávajúci koniec o tom, že "nič sa v skutočnosti nekončí". Bravo, tlieskam ale iba jednou rukou, druhou si utieram slzy. ()

Reklama

belldandy 

všechny recenze uživatele

Miloš Forman skutečně už natočil, jak říká betelgeuse, pěknou řádku filmů o svých společnosti zpěčujících se rebelech. Tento film je ale, ať už je to zásluha scénaristy nebo samotného Miloše Formana, trochu jiný. Nejspíš však bude příčinou sám Andy Kaufman, který nám tu ukazuje, že humor je nejzajímavější právě tam, kde přestává být pouhým humorem. Jedině na této hranici se stále ještě děje něco pozoruhodného. Andy nikdy nechtěl být prostě jen komikem. Svá šou přeměňoval spíše v jistý druh umění (nejblížší snad happeningu). Při svých vystoupeních byl podobně jako dadaisté schopen spílat svému publiku. Nechtěl se jim totiž líbit. Chtěl upoutat pozornost. Šokovat a vyprovokovat reakci - ať už jakoukoli. Chápu, že tenhle druh legrace pobuřuje. Leckdy připomíná rozmar koupajícího se člověka, volajícího o pomoc. Jeho nevhodný způsob žertování bude potreztán. Pomoc mu bude odmítnuta ve chvíli, kdy se skutečně začne topit. Andy totiž rád staví na motivu mystifikace. (Zdá se, že z ní stále lze a to nejen v oblasti humoru hodně vytěžit. Vzpomeňme jen třeba na u nás oblíbené Zelenkovy mystifikace.) Přesto mi však Andyho snaha zaujmout připadá mnohem přijatelnější než třeba způsoby bulvárních novinářů anebo metody reklamních pracovníků, kteří své publikum rovněž rádi manipulují. Jeho snažení je totiž mnohem čistčí. Je to přístup spíše dětsky hravý než vykalkulovaný. Jeho žertování připomíná legrácky malého chlapce (dovedené ovšem k magalomanství), který si dělá legraci jen pro vlastní potěšení. Abyste se mohli pobavit s ním, musíte přijmout jeho úhel pohledu. Pak nám teprve může odhallit hodně o nás samotných: o našich nevědomých očekáváních (tehdy, když je zklamává) a o postupech, jimž se necháme manipulovat. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jestli ten film odpovídal aspoň trochu skutečnosti, tak je pro mě velkou záhadou, jak Andy Kaufman přišel k nálepce nějakýho slavnýho komika. Podle filmu mi přišlo, že byl možná schopnej mystifikátor, ale zároveň zoufale nevtipnej. Vtipný mi přišlo snad jenom to, jak mu nikdo nechtěl věřit, že má rakovinu. Možná to Forman blbě natočil a Jim Carrey blbě zahrál a Andy Kaufman byl ve skutečnosti opravdu vtipnej, ale tenhle film je nuda. Od Formana jsem čekal víc. Nejlepší na celym filmu je písnička Man on the Moon od R.E.M. 30% ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 5/10 Děj 2/10 Hudba 3/10 Efekty 2/10/// +jako životopisný film to ujde -jinak jsem se velmi nudil/// Retardovaný film o jednom retardovi v podání jiného retarda. I když někdo by mohl tvrdit, že to je geniální film o jednom géniovi v podání jiného génia. Tak kde je pravda?/// Celkem 27%/// ()

Galerie (48)

Zajímavosti (36)

  • Natáčení filmu o nevypočitatelném komikovi Andym Kaufmanovi se moc nelišilo od natáčení se samotným Kaufmanem. Jeho představitel Jim Carrey si vyžádal dva přívěsy, jeden pro Kaufmana a druhý pro jeho alter ego, nesnesitelného barového zpěváka Tonyho Cliftona, do nichž se během natáčení střídavě převtěloval. Což mělo za následek, že terorizoval štáb hlasitou hudbou, boural do cizích aut v areálu studia a odmítal z postavy vystoupit, i když hrozila reálná bitka. (MFJD)

Reklama

Reklama