Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zákon není jeho nejlepší přítel. Federální agent Richard Chance občas neváhá porušit zákon, aby dostal členy podsvětí za mříže. Bez výčitek svědomí zneužívá donašečku Ruth, která je zároveň jeho milenkou. Nepolapitelný padělatel peněz Eric Masters jednoho dne zabije Richardova parťáka, který šel po jeho stopě. Richard je od té chvíle posedlý myšlenkou na pomstu. Proto svého nového kolegu Johna Vukoviche přiměje také porušovat zákon. Jejich nejnebezpečnější akcí je nelegální přepadení údajného zločince, od kterého chtějí získat peníze na fingovanou transakci s Mastersem. Zatímco oni riskují stále víc, Masters jim pořád uniká… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

Foma 

všechny recenze uživatele

Udělat takovejhle film, kde ani jeden charakter není nijak zvlášť sympatickej (snad kromě policajtovy milenky a informátorky), na to musí mít člověk žaludek. Nevím, jestli bych se chtěl setkat s Friedkinovo démony, soudě podle toho, jak autenticky zachycuje démony svých hrdinů :-). Ale rozhodně umí, existenciálně, religiózně, filosoficky to vždy dává dost námětů k přemejšlení, jenom v tomhle kousku jsou samozřejmě příšerný prvky z 80. let, syntezátorová muzika je jejich nejkřiklavějším příkladem, ale třeba automobilová honička je opět originální a skvělá. A některý scény jsou artefakty samy o sobě (např. pálení obrazu). ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Pořádný thriller má být napínavý a nepředvídatelný a tento opomíjený klenot obojí dovádí k dokonalosti. Elipticky vyprávěnou kriminálku vystavěnou mimo žánrová klišé a zažité struktury nesou především postavy. Obsesivně umanuté, nihilistické, politováníhodné a prospěchářské charaktery cíleně působí odtažitě, čímž podporují naprostou nevyzpytatelnost syrově realistického filmu, a současně fungují jako výmluvná kritika americké společnosti 80. let. Tuto rovinu podporuje i filmem prezentovaná zkažená podoba titulního města byznysu a rozkoše. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Fajn herci, súčasného kalibru ešte v mladučkom prevedení, kôpka peňazí, pár gramov drog, falošné peniaze a scenár je na svete. Kiežby bol výsledok taký dobrý ako sa z mojej prvej vety zdá. Ale nestačí to všetko len zmiešať, treba vedieť presný recept a nie tam tie ingrediencie len tak bezhlavo hádzať. A nebyť možnosti zrýchleného pretáčania (samozrejme nie cez skvelú autonaháňačku), asi by bol výsledok ešte nižší. 60%. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Pro Friedkina znamenali vosumdesátky kvalitativní sešup. Ono se taky není čemu divit po dekádě s Francouzskou spojkou, Exorcistem, Mzdou strachu. V To Live and Die in L.A. po letech zas neskrblí jak na nápaditosti tak trademarcích. Základ určitě dodala předloha, stejně jsem ale měl pocit, že je opět ve svém živlu. Drsné scény, nepředvídatelný děj, automobilové honičky. Jen tomu Petersenovi jsem umanutého poldu co se neštítí nějaké té špatnosti moc nevěřil. A děsivý dobový soundtrack, to už je kapitola sama o sobě ! ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Velkoměstská kriminálka,která má koule! A špinavou atmosféru,která se už dnes nenosí.Všudypřítomný bordel,ulice plné grázlů,smrt číhá za každým rohem a horko a smrad z ulic L.A. přímo cítíte z obrazovky.Možná to není dokonalý film,ale rozhodně je dokonale natočený.Friedkin totiž s tou atmosférou umí skvěle pracovat,zakomponovat do nich zarputilé a rebelanstké hrdiny,kteří dostávají jednu ránu za druhou,ale stejně jdou dál,i když dobře ví,že v tomhle světě ti hodní nevyhrávají.A protivník s tváří Willema Dafoea je zatraceně těžký sousto i pro toho největšího frajera.Do toho vyhrává rockový soundtrack,s násilím si nikdo hlavu nedělá a absolutní nepředvídatelnost,kdy člověk netuší,co se může stát v příští minutě,drží diváka v neustálém napětí.Plus automobilová honička,která své sestře z Francouzské spojky nezůstává absolutně nic dlužná.Nekompromisní lahůdka. 90 % ()

Galerie (75)

Zajímavosti (56)

  • Automobilová naháňačka sa pravidelne už dlhé roky objavuje na väčšine zoznamov najlepších filmových naháňačiek všetkých čias v prvej pätici. Automobilové snímanie počas záverečných titulkov je tiež všeobecne považované za jedno z najlepších vôbec. (Real Tom Hardy)
  • Legendárna automobilová naháňačka bola "inšpirovaná" situáciou, ktorá sa Friedkinovi stala v roku 1963. Keď sa vracal zo svadobnej oslavy, počas jazdy zaspal a o pár sekúnd sa prebudil v opačnom pruhu s prichádzajúcou premávkou oproti nemu. V poslednej chvíli strhol volant a zaradil sa do svojho pruhu. 20 rokov rozmýšľal, ako by toto mohol použiť vo filme. Keď sa pripravovali na jej natáčanie v tomto filme, Friedkin povedal Buddy Joe Hookerovi, ktorý bol koordinátor trikov, že ak z toho nakoniec bude lepšie naháňačka ako v jeho filme Francúzska spojka (1971), tak ju použijú a ak nebude, tak nie. Niektoré zdroje zase tvrdia, že Friedkin toto nepovedal. Údajne nechcel tú naháňačku prekonať, ale urobiť ju inak. Väčšinu času Petersen skutočne šoféroval a Pankowe panické reakcie boli reálne. (Real Tom Hardy)
  • Kniha od Geralda Petievicha, ktorá poslúžila ako predloha, sa Friedkinovi zdala tak veľmi autentická, že ju proste chcel sfilmovať. Taktiež ho fascinovala až surrealistická nátura práce agenta Tajnej služby mimo Washingtonu. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama