Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (218)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k velmi chytře sestříhanému prolnutí dvou různých scén - útoku Izraelců na terminál letiště a tance s židlemi na skladbu Echad mi Yodea - bych ten film klidně překřtil na "izraelský tanec smrti". Velmi dobře natočené drama o sedmi dnech únosu letadla. Za sebe bych chtěl míň pochopení pro bláznivý německý teroristy a Palestince a víc prostoru pro jednání izraelské vlády a hlavně co nejvíc místa pro Šimona Perese (klobouk dolů před Eddiem Marsanem, jeho kreace neměla jedinou chybu, tohoto legendárního politika vystihl perfektně). Film je totiž v otázce "spravedlnosti" nestranný, i když je jasný, že Palestinci jsou únosci a Židi oběti, nekloní se ani na jednu stranu konfliktu, spíš naznačuje kořeny celého problému včetně idealismu a dalších osobních motivací jednotlivých aktérů. Německé levicové teroristy podává dokonce jako sympaťáky. Osobně jsem v otázce blízkovýchodního konfliktu jednoznačně proizraelskej, tudíž relativizování považuju za zbytečný. A možná malinkou výtku bych měl k osudu Joniho Netanjahua - pro Izrael je národní hrdina, ale tady jeho figura skoro není důležitá... Ale dost remcání. Operace Entebbe je hodně povedené, lineárně vyprávěné drama z ranku filmů typu Argo, které nezdržuje ani na vteřinu, je dobře napsané, schopně natočené a v závěru dovede hodně napnout. A hlavně: vyvarovalo se patosu, k čemu občas někteří filmaři sklouznou (třeba Affleck ve zmiňovaném Argu). Hodně solidní práce. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Přestože je José Padilha zdatný řemeslník (obě Elitní jednotky) tato látka mu příliš nesedla nebo mu do ní někdo hodně kecal. Neskutečně utahaná a nezajímavá rekonstrukce skutečné události o únosu letadla, která nudí a občas se pokouší o zajímavé nápady, které filmu ještě více škodí (závěrečná akce s prostřihy na taneční vystoupení). ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Začínám silně pochybovat o tom, že za neúspěch nového Robocopa může PG rating a producenti. José Padilha natočil perfektní Elitní jednotku a neméně slušné pokračování a vypadalo to na nového mistra. Jenže Robocop pohřbil všechny naděje a až do teď to vypadalo, že v tom je režisér nevinně, evidentně není. Na operaci Entebbe měl volnou ruku a dopadlo to strašně. Mám rád retro filmy podle skutečných událostí, ať už to jsou filmy politické, akční nebo třeba sportovní a hlavně ty ze 70. let. Ta hudba, kostýmy a prostředí....to nabízí prostě základ pro slušnou atmosféru plus když máte výborné téma jako stavební kámen. Jenže pan režisér celý film asi čuměl do tabletu a hulil hašiš. Herecká esa předvádějí nudný a zmatený výkon, jakoby ani nevěděli co hrát, protože režisér neví, jestli chce točit dobový thriller, nebo artovou mrdku s nějakým přesahem. Střih je na tečku, únosci jsou až neskutečně komičtí a ta jejich lidská stránka je neskutečně trapná. Děj se nedrží skutečnosti, vynechává a překrucuje opravdové události, dramaturgie nefunguje, film postrádá atmosféru i napětí, Daniel Brühl je neskutečně otravný a celý film se děje úplný hovno. Když se ke konci modlíte aby došlo na finální přepad a ve filmu byla aspoň nějaká akce, tak nejhustší jednotka Israelské armády zmateně pobíhá jako banda králíků a režisér do toho střihá záběry z tanečního vystoupení přítelkyně jednoho ze členů zásahové jednotky....to bych zvracel v křeči. Neskutečně nudná sračka. Padliha je debil a druhý Baader Meinhof Komplex se opravdu nekoná.30%. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Herecky i příběhově slušné zvládnuté téma (Eddie Marsan je docela slušně děsivý), které zvládá vytáhnout i docela zajímavou atmosféru místy, nicméně celá ta snaha provázat film uměleckou vložkou úplně nefunguje a byť je střih na hudební složku ve finále docela slušně zvládnutý řemeslně, nicméně jako film to úplně nefunguje a výsledek je tak trochu rozpačitý. Film zkrátka neví moc čím chce být a ve výsledku díky tomu docela trpí nesourodostí a ten závěrečný střih finálního útoku a hlubokomyslných tanečních scén je fakt úplně mimo. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Podle skutečné dramatické události velmi nezajímavě vylíčeno. Navíc pár věcí je přidáno.Ocenil bych více historických detailů než romantickou vsuvku. Přitom popisností je ve snímku více než dost. Palestince máme pochopit – jen se mstí kvůli svým rodinám.Nácvik elitní jednotky trvá 15 minut a je dost nepřehledný a s tanečním vystoupením. Bourání zdi kvůli selekci cestujícím je vděčný detail. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Velení akce se u cesty zpátky obávalo leteckého útoku na bezbranná transportní letadla C-130 Hercules. Z tohoto důvodu část vojáků zneškodnila 11 ugandských letounů typu Mig-17 a Mig-21, které byly na letišti přítomné. Tímto krokem prakticky zničili veškeré bojové letouny, které Uganda měla. (Cocacolix)
  • Izraelci vycházeli ze staré informace, že diktátorský vůdce Ugandy Idi Amin (Nonso Anozie) používá černý Mercedes. Tak tomu skutečně bylo, ale nedlouho před akcí začal používat Mercedes bílý. Oné noci proto byli dva místní vojáci překvapeni, že se k nim blíží černé auto a chtěli ho zastavit. To vedlo k přestřelce, která stála ugandské strážné život a izraelce zase prvek překvapení. Nebýt jejich svižné reakce a rychlého útoku na budovu, mohla akce snadno skončit fiaskem. (Cocacolix)
  • Izraelská formace letadel letěla k cíli ve výšce okolo 30 m., aby unikla pozornosti radarů okolních zemí. Prvek překvapení byl zachován i při přistání prvního letounu C-130, ve kterém byla záchranná jednotka. Letoun se ve správný čas odpoutal z formace a přistál v závěsu za pravidelným zásobovacím letem. (Cocacolix)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama