Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Titul Road to Perdition lze chápat ve dvou významech. Perdition je jméno města, do kterého jede Michael Sullivan (Tom Hanks) se svým synem Michaelem Sullivanem jr. (Tyler Hoechlin). Perdition - zatracení - je také eufemismus pro peklo. A Sullivan senior poznává, že si zvolil životní cestu vedoucí do pekel. Modlí se, aby svého syna od takové cesty uchránil. Je rok 1931, doba velké hospodářské krize. Michael Sullivan, nájemní vrah, pracuje pro irský gang. Do jeho života vstoupí pan John Rooney (Paul Newman). Zachrání mu život dřív, než si Michael Sullivan vůbec uvědomí, že o krk jde. Pan Rooney je pro Sullivana seniora vzorem. Totéž k svému otci cítí Sullivan junior. Annie Sullivanová (Jennifer Jason Leigh) svého muže velmi miluje. Neptá se ho na jeho práci. Má se dobře a je za to vděčná, ale často má strach. Bojí se o děti. Avšak práce zasáhne do života Sullivanovy rodiny. Umírá manželka Annie a jejich starší syn. Michael Sullivan se s druhým synem vydává na cestu odplaty a vyrovnání. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (865)

Fr 

všechny recenze uživatele

kdo jste? mike sullivan! a doprdel.. ! čestný muž vždy platí dluhy a drží slovo. tak to mělo a má platit stále. a platilo to i v zimě 1931, když m. sullivan musel řešit problémy v rodině a ještě chránit syna nejen před zlem, ale také před cestou, vedoucí do horoucích pekel. vše je nám podávano s filmařským citem pro světlo, střih i humor. dramatické napětí při scénách ve kterých bych to nečekal (např. conorova omluva) o tom jistě přesvědčí každého. přesto tam něco chybí. a rozhodně to nejsou ruce od krve.!! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks není zrovna můj favorit, ale tady zahrál parádně a nejen on. Třeba Dan Craig, myslel jsem si že v kategorii mafianů nikdo ani na moment nepřekoná Joa Pesciho v oboru "mafián-surovec" ale scéna kdy Dan doběhne Michaela, který zrovna chytil svýho syna a ty pohledy tam, hmm v tu chvíli mně bylo jasný že začne bejt velmi brzo hodně lidem horko a po větě "je to tvůj syn, to mě stačí" nasledoval ještě jeden pohled se rozjasnilo úplně. Každý film, kterýmu dávám nadprůměr mně musí něčím zasáhnout a tady zafungovaly dva elementy, totální herectví všech zůčastněných a vynikající obrazová složka. Těch záběrů co mám teď v hlavě je víc, ale samozřejmě vrcholem je závěrečný střílecí scéna, kterou jako třešinku na dortu ještě zvýraznily herecký výkony Paula Newmana s Tomem Hanksem a právě to propojení dokonalýho obrazu a mistroveského herectví udělalo tuhle scénu věčnou. Jediný co jsem nesplknul až s takovou chutí byl vyvíjející se vztah mezi otcem a synem, tam to chtělo ještě přidat nějakou tu minutu, nějakej ten dialog, pohled nebo gesto, ale i tak patří tenhle bijáček mezi ty, kvůli kterým milujeme kouzlo pohyblivých obrázků, slyšící na jméno Film. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Tak nevím. Nechápu postoj některých uživatelů. Jednou Mendes natočí film, který je velice dobrý a pokud nenatočí stejně dobrý film i na druhý pokus, už to nezvládl? Nevím, přijde mi to divné. Rozhodně tohle není nijak slabý či nezvládnutý film. Jediné, co mi tam nesedlo, či vadilo, byl Craig. Na toho herce mám zřejmě alergii. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Mé oči hltaly každý nádherný záběr, uši se kochaly hudební složkou filmu (připomínající mi náladou Mendesův snímek AMERICKÁ KRÁSA)... a můj mozek měl co dělat, aby všechno toto stačil vnímat, zpracovávat, vyhodnocovat, archivovat a současně vydávat nezbytné signály do dalších částí těla (očím ke spuštění slz, koutkům úst k úsměvu, nohám k nakopnutí Maguireho atd.). Za použití všech možných prostředků je zde výborně vystavěna atmosféra - déšť, tma x slunce, denní světlo, voda etc. Bylo by hříchem nezmínit také práci kameramana - kamera je prostě perfektní (klidné najíždění, objíždění objektů, zaostřování a rozostřování objektů, hra se stínem a dalo by se pokračovat dále). Mírně jsem se obával toho, jak si Sam Mendes pohraje s citlivým námětem. Jde o dostatečně citlivé téma na to, aby se dalo zmršit a z takto zpracovaného výsledku by pak divákovi zůstala jen divná pachuť v mysli. Naštěstí Mendes předvedl, že i tuto oblast má v malíčku - samotný závěr přesvědčí i nás ze "staré školy", že vše je jak má být (že dobré je dobré a špatné špatným bez ohledu na to, jak to kdo vyargumentuje). Vše je navíc předloženo bez zbytečného moralizování a okecávání. Shrnuto a podtrženo: Tomuto teda říkám čistá filmařina - krásně natočené, výborně zahrané... a s myšlenkou, která člověku něco dá. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že můj vkus je orientovaný pouze na Horory a Asii, tenhle film potvrzuje, že mým oblíbeným subžánrem jsou i drsné gangsterky. Opět vynikající herecký cásting, v životě jsem Hanskovi nedržel palce jako zde ( Strašnéj frajer!) a jakmile se na scéně objeví psychopatický Jude Law, tak od první vteřiny mu přejete to nejhorší. Určitě je potřeba vyzdvihnout i úžasně temný retro styl, inteligentní story a parádní soundtrack, ke konci i slzička ukápla. Vše je vlastně bezchybné, nelze nic vytknout. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (27)

  • Maskér Daniel C. Striepeke jako první věc poradil všem hercům, aby se vyhýbali slunečním paprskům, jelikož se děj filmu odehrává v zimě. (Hal_Moore)
  • Paul Newman (John Rooney) nešetřil slovy obdivu vůči svému kolegovi Tomu Hanksovi (Michael Sullivan): "Vůbec jsem ho neznal, ale moje žena Joanne s ním hrála ve Philadelphii a říkala mi, že je mimořádně oddaný své práci a možná až přehnaně zodpovědný. To se mi potvrdilo, když jsme natáčeli jednu scénu, kde se všechno před kamerou odehrává okolo stolu, zatímco Tomova postava sedí na židli v rohu místosti. Točili jsme tu scénu devatenáct hodin a Tom celou tu dobu seděl vzadu mimo záběr kamery, přestože měl jednu jedinou repliku." (NIRO)

Související novinky

Tetované a jiné holky pro Daniela Craiga

Tetované a jiné holky pro Daniela Craiga

10.07.2011

V rozsáhlém interview pro magazín Esquire Daniel Craig tvrdí, že thriller The Girl with the Dragon Tatoo (u nás film půjde pod stejným názvem jako předloha a švédská adaptace, tedy Muži, kteří… (více)

Komiksová kázeň Sama Mendese

Komiksová kázeň Sama Mendese

31.10.2008

Tak z tohohle se vyvine buď stoprocentní kachna, anebo jedna z nejzajímavějších komiksových adaptací vůbec. Studio Columbia Pictures totiž koupilo práva na drsného Preachera a momentálně prý ukecává… (více)

Adios, Hombre... :-(

Adios, Hombre... :-(

27.09.2008

A taky Luku, Butchi, Gondorffe či Johne Rooney. Paul Newman, jeden z největších sympaťáků filmového plátna vůbec a ikona své generace, dnes ve věku 83 let podlehl rakovině plic. Je zhola zbytečné… (více)

Reklama

Reklama