Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na americké základně na Kubě dojde k napadení a následné smrti vojína Santiaga. O případ se vážně zajímá kapitánka JoAnne Gallowayová, vojenská prokuratura však obhajobou obviněných pověří mladého ambiciózního právníka,  poručíka Kaffeeho. Gallowayová je pověřena alespoň dohledem nad celým případem a je také Kaffeeho nadřízenou.Danielovi Kaffeemu se zdá případ obviněných vojáků Downeyho a Dawsona naprosto jasný a nehodlá se jím podrobněji zabývat – chce svým klientům doporučit, aby se přiznali, a vymoci jim co nejnižší trest. Svým přístupem ovšem vzbudí silnou nelibost Gallowayové, která má na celou tragickou událost jiný názor. Domnívá se, že oba obvinění pouze provedli rozkaz svého velícího důstojníka a že za tím je skrytá šikana, kterou nazývají „rudý zákon“… Gallowayové se nakonec podaří přesvědčit Kaffeeho, aby se pokusil o nemožné – dokázat nevinu obžalovaných. Společně a ještě s asistentem Samem Weinbergem začnou shánět potřebné důkazy. Je to ovšem velice nesnadný úkol, zvlášť když časem zjistí, že stopy vedou do vyšších míst, než si původně mysleli… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (314)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pohádka o tom, že i hodní američtí chlapci z Navy and Marine Corps to někdy přepísknou a co z toho vzejde. 1) Líbivě udělaný guláš se správně namixovanými přísadami - poctiví ale zaslepení hrdinní američtí vojáci, frajírek transformující se do zodpovědného právníka, moudrý a spravedlivý soudce, férový žalobce oddaný Spojeným státům, jedna pěkná kočka mezi těmi všemi chlapy, napínavý uvěřitelný děj no a samozřejmě oblíbený americký v tomto případě poněkud nevěrohodný happy end. 2) 30letý Tom Cruise rozdává přitažlivý šarm své sexy postavy plnými doušky a příznivcům skvělého herectví nabízí své umění 55letý Jack Nicholson. 3) Ačkoli jsem silně proti šikanizujícím prvkům v armádě či kdekoli jinde, tak si říkám, jestli by poněkud nezvedla naši, například politickou, morálku prostá otázka: Do you know what a Code Red is? ()

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Ten film jsem videl jednou...oproti tomu v televizi se objevuje kazdy rok, uz skoro tak casto, jako Tri orisky pro Popelku...a me to zacina vadit. Je plno jinych, mnohem lepsich filmu, ktere byly na obrazovkach jednou ci dvakrat... Ne, tenhle soudni proces pokud clovek vidi poprve, je to hodne dobre zpracovany scenar, kdyz to vidi podruhe, je to nuda...skoda. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Zneužívání pravomocí na dnes nechvalně proslulé vojenské základně Guantánamo. Soudní proces se dvěma vojáky, obviněnými z neúmyslného zabití třetího v důsledku šikany. Kolem snímku se točilo mnoho známých jmen, před kameru se nakonec postavil Cruise a Nicholson, v jejichž případě se šuškalo, že mezi nimi panovalo napětí. Tak či onak, úroveň obou výkonů to zvýšilo. Cruise neměl prostor nasazovat své kouzlo, démonický plukovník na hraně Nicholson zase dokonale cenil zuby. („Snídám vzdálen 300 metrů od čtyřech tisíc vycvičených kubánských zabijáků. (…) Ale ty, s tou tvou teploušskou uniformou a harvardskou držkou, se mnou budeš mluvit slušně, do prdele! Musíš slušně poprosit.“). A tvůrci si neodpustili pár umělých popostrčení. Obecně ale dobré. Jinak je to možná s podivem, ale v mé sbírce dvd zastupují nejpočetnější skupinu právě filmy Toma Cruise. Pro někoho zřejmě stále ten chlapík z Top Gunu, co cení zuby a mhouří oči, pro jiné spolehlivá herecká star, která rozehrává svůj talent v rozmanitých kouscích, ve kterých se často „vykupuje“ ze svých komerčních hříchů. Dost často se objevuje v rolích na něj poměrně atypických a úmyslně na hlavu staví svou image hvězdy, stejně jako motá hlavu filmovým kritikům. Možná je to hlavně pečlivým výběrem rolí a obklopováním se výbornými režiséry (však posuďte sami: Brian De Palma, John Woo, J. J. Abrams, Bryan Singer, Ridley a Tony Scott, Barry Levinson, Cameron Crowe, Michael Mann, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Robert Redford, Sydney Pollack, James Mangold, Edward Zwick, Stanley Kubrick, Steven Spielberg, Ron Howard, Oliver Stone, Neil Jordan, Paul Thomas Anderson nebo jako v tomhle případě Rob Reiner..), každopádně se zas a znova těším na další setkání.. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Soudní thriller jako vyšitý. Herecké výkony jsou pěkně seřazeny od těch slušných(Cruise), až po ty excelentní(Nicholson), scénář v rámci možností zajímavý a nápaditý a silné aroma námořnické hrdosti a důstojnosti, které z každého správného chlapa jen odkapává, dodává filmu mnohem větší rozměr. Oscarová nominace za nejlepší film sice není úplně na místě, ale Rob Reiner přesto stvořil působivou podívanou, jaká si v rámci žánru zaslouží stejně výsadní postavení, jako závěrečný projev Jacka Nicholsona v učebnicích herectví.. 80% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Uznání největší zaslouží režisér a vynikající herci v hlavních i vedlejších rolích (není se čemu divit vzhledem k obsazení). Film není v podstatě ničím jiným, než dvouhodinovou konverzačkou, ovšem dialogy jsou natolik dynamické a šikovně napsané, že to není vůbec ke škodě. Scénář je vcelku jednoduchý a lehce pochopitelný a tak se zajímavým začiná stávat až vyšetřování ohledně plukovníka Jesepa (Nicholson). Jeho arogantní figura je naprosto bezchybná a závěrečný souboj v soudní síni s mladým právníkem (Cruise) je bez debat fantastický. Vůbec sekvence z vojenského tribunálu jsou překvapivě důvtipné (v žádném případě nesmysl typu JAG) a zaujmou i obyčejného civila. V neposlední řadě však upoutá pozornost i Demi Moore v bílé uniformě. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (22)

  • Film se umístil v roce 2008 podle Americké filmové instituce v kategorii soudní drama na 5. příčce. (TheDude)
  • Známý monolog Jessepa v soudní místnosti musel odříkat Jack Nicholson několikrát, aby se mohly natáčet tváře a reakce ostatních přítomných. Údajně dal do monologu vše, i když ho nesnímala kamera a dělal to kvůli navození atmosféry. Jeho samotného pak snímala kamera při posledním pokusu a podle režiséra Reinera, se tato použítá verze nijak nelišila od těch ostatních, co se energie týče. (don corleone)
  • Scnárista Aaron Sorkin se objevuje jako právník v baru a mluví se ženou o jednom ze svých případů. (Aaron.)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

24.11.2013

Kdysi jim to spolu parádně šlapalo v klasice Pár správných chlapů. Proto si je umíme představit i v hlavních rolích akční komedie studia Warner bros. El Presidente. Projekt se vyvíjel několik let s… (více)

Reklama

Reklama