Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Julia Robertsová získala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v tomto vzrušujícím, zábavném a nekonvenčním dramatu natočeném podle skutečných událostí. Erin Brockovichová (Robertsová) se ocitne ve svízelné situaci poté, co po automobilové nehodě, kterou nezavinila, prohraje spor o odškodné. Erin, která je bez peněz, bez práce i bez jakýchkoli vyhlídek, přiměje svého advokáta Eda Masryho (Albert Finney), jenž pro ni u soudu nedokázal vymoci slíbenou náhradu, aby ji zaměstnal ve své advokátní kanceláři. Tam náhodou narazí na případ znečišťování půdy a podzemních vod, které má zhoubné následky pro členy zdejší komunity. Svou neústupností a osobním zaujetím si Erin nakonec získá důvěru místních a pomůže Edovi vyhrát soudní spor s energetickou společností, která musí více než 600 poškozeným vyplatit nejvyšší odškodnění v dějinách Spojených států. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (389)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

S Julií Roberts jsme si nepadli do oka asi hlavně proto, že měla štěstí na samé sračky typu "Ugly Woman", které já sleduji velmi nerad. V tomhle filmu si však střihla jedinečnou one woman show. Tu starostlivou houževnatou neslušnou matku tří dětí, která má však neuvěřitelně dobré srdíčko a sociální cítění, by ji zde málokterý člověk dovedl nevěřit. Z mého pohledu se rozhodně jednalo o její životní roli. Duel obyčejného jednotlivce proti bezpráví je vždy sázka na jistotu. Zvláště tehdy, je-li film inspirován skutečností. Je určitě fajn občas vidět, že je v moci jednoho člověka, dovolat se nějaké té spravedlivosti v současném nespravedlivém světě, i když si to žádá opravdu hodně úsilí. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film mi vybral uživatel fimler. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tzv. životopisný film o boji jednoduchej, ale umanutej americkej ženy v boji proti veterným mlynom nadnárodných spoločností. Téma, ktorá sa točí skôr v televízii ako pre kiná je v podaní šikovného Soderbergha podaná extrémne pútavo. Práve preto sa prikláňam k vyššiemu hodnoteniu, Soderberghovým majstrovstvom upútať diváka aj tuctovým námetom. Film vo mne vyvolal pocit, že sa nachádzam tam, kde práve stojí kamera. Prečo tento dojem nevyvolávajú 3D filmy? ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Kdybych byla muž, možná bych dokázala lépe pochopit, v čem tkví půvab Robertsové. Přijde mi tuctová jako žena i jako herečka. Stejně takový je i tento film. Sice mu nelze nic vytknout, ale také nelze vlastně nic pochválit. A tak zůstává oblíbený americký námět, kterým se hollywoodská továrna na sny snaží přesvědčit reálný svět, že velké americké firmy existují jen proto, aby čas od času těm obyčejným pracujícím Američanům po nějakém prohraném soudu daly tučné odškodnění. Glorifikaci amerického soudního systému jsem již viděla mnohokrát, ale většinou to byla mnohem větší zábava. Finney nepředvádí nic světoborného, ale v té šedi mezi ostatními značně vyniká. K tomu hraje k uzoufání nudná Newmanova hudba. Jen by mne zajímalo, zda je reálná Erin také natolik podobná Pretty Woman. Robertsová ji totiž opět zahrála jako ordinérní ženskou. ()

castor 

všechny recenze uživatele

To, co nám Steven Soderbergh předkládá, je vypointované, rychle nás přetáhne na svou stranu a stejnou vlnu. Někdo něco zvoral, moc dobře věděl, co dělá, ale zřejmě by za to nikdy nezaplatil. Nebýt impulzivní a svérázné Erin, která nosí minisukně a permanentně jí leze podprsenka. Není hloupá, jen jí to mnohokrát na několika frontách nevyšlo, nicméně při hledání další nové práce vsadí tahle matka tří dětí na svou nezlomnou přímočarost a jednou narazí na jisté dokumenty, které.. Jasné, hodně poškozených, velká příležitost, případ dekády malé právní kanceláře. Tahle autentická story sice nabízí poměrně předvídatelné povídání, nicméně Soderbergh rekonstruuje zajímavou kauzu, předkládá zajímavé postavy i investigativní čmuchání, a vše to balí do velmi sympaticko-dramatického balíku, který mě osobně bavil. Julii Roberts jsem Oscara upřímně přál, i když je třeba přiznat, že v „oscarově“ napsané postavě prakticky neměla příliš silné konkurentky (respektive jejich role „nemohly“ být konkurencí). Zato Russell Crowe se ve stejném roce v hlavní kategorii utkal se silnými kolegy v silných hereckých partech (Javier Bardem, Tom Hanks, Ed Harris, Geoffrey Rush). Tak či onak její kompaktní výkon stojí za pozornost a pomáhá téhle soudní pohádce směrem vzhůru. Anglický klasik Albert Finney samozřejmě také oba palce nahoru. 80% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tento film čistě stojí na výkonu (a dekoltu) vynikající Julie Roberts, která vlastně hraje vždy skvěle. Režijně Steven Soderbergh si vede více než spolehlivě, ale na mě film působil neobyčejně chladně až odtažitě. V některých pasážích jsem se vyloženě nudil, ale na druhé straně už to lépe natočit nešlo. Téma mně nepřišlo až tak poutavé a to asi rozhodlo o mém průměrném hodnocení. 50% ()

Galerie (73)

Zajímavosti (20)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 52 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Všimněte si, že když jde poprvé Erin (Julia Roberts) do archívu, má kopírka modré tlačítko pro start. Když tam přijde podruhé, má už zelenou barvu. (don corleone)

Reklama

Reklama