Reklama

Reklama

Dveře v podlaze

  • USA The Door in the Floor (více)
Trailer

Režisér Tod Williams se inspiroval románem Johna Irvinga, jednoho z největších žijících světových autorů. Tento best-seller A Widow for One Year vyšel pod názvem Rok vdovou také u nás. John Irving má už na svém kontě Oscara za adaptovaný scénář vlastního románu Pravidla moštárny. Děj filmu Dveře v podlaze se odehrává v privilegované čtvrti Východního Hamptonu v New Yorku. Popisuje jedno klíčové léto v životě Teda Colea (Jeff Bridges), známého autora dětských knížek, a jeho krásné ženy Marion (Kim Basinger). Kdysi velké a šťastné manželství je vinou náhlé tragédie na bodu mrazu. Plody této krize jsou nevěry a deprese. Ted si najímá na léto mladého asistenta, jak už to velicí spisovatelé dělají. Právě mladý Eddie sehraje kuriózně zásadní úlohu při transformaci Tedova a Marionina života... Příběh originálně střídá tragické a komické motivy, zkoumá různé aspekty lásky, její zářící i temná zákoutí. Film vyvolává nepříjemné otázky: Smí člověk zkusit všechno a překročit všechny meze, aniž by za to musel zaplatit? A neplatí-li on sám - čím za to platí druzí? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (178)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Vôbec mi to neprišlo také skvelé ako všetci píšu, a hlavne v tom nebolo nič, čím by som tento film zaradil do mysteriózneho žánru alebo dokonca do komédie. Nejako som celý čas čakal, že sa to začne postupne rozbiehať, alebo aspoň nejako zamotávať. A NIČ! Myslel som, že dvere v podlahe tu budú hrať väčšiu rolu - keď už nie aktívne, tak aspoň symbolicky. No a príbeh o manželstve, ktoré sa rozpadlo po traumatizujúcej strate synov? To by bolo celkom dobré, len keby v tom bola aspoň nejaká pointa, posolstvo, proste niečo. Zopár krát sa počas filmu začalo blýskať na lepšie časy, ale za každým to nejako upadlo. Tak veľa symbolov, ktoré sa núkali aby boli použité, a napokon taká bieda. Takže pre mňa dosť veľké sklamanie. V podstate vôbec neviem, čo chcel vlastne tento film povedať... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Melodrama- asi by se dalo říct. Příběh mladíka, který se na léto přimotá do podivné rodiny spisovatele-malíře dětských knih, potkává jeho malou dceru a ženu. Postupně odkrývá rodinnou tragédii ztráty dvou dospívajících synů, s níž se každý z rodičů vyrovnává svým vlastním způsobem. Ted Cole pije a maluje akty, manželka Marion netečně posedává po zahradě. Život svérázného umělce je poměrně zábavný, stejně jako malá Ruth, jejich dcera, která udržuje své bratry "naživu" pomocí sbírky zarámovaných fotografií v chodbě. Dveře v podlaze patří k mým oblíbeným filmům. Pomalu plyne k pointě, člověk si zapřemýšlí a občas se i zasměje. Závěr potěšil, je ze života, naděje umírá poslední. 90% ()

Reklama

Sofia 

všechny recenze uživatele

Už když jsem Irvingův román Rok vdovou asi před pěti lety četla, napadlo mě, že by z toho mohl být dobrý film. Při sledování mi ale znalost předlohy spíš uškodila - bylo to fakt skoro doslovné...vyzdvihla bych Jeffa Bridgese, přesně tak jsem si úspěšného spisovatele-neúspěšného manžela při čtení knížky představovala. Stejně na mě ale film působil tak nějak sterilně, i když je plný krásných obrazů a zajímavých dialogů. Doufám jen, že někdo jednou zfilmuje i druhou půlku Irvingovy knihy, která se víc zaměřuje na osudy malé Ruth - kterou ve filmu mimochodem kouzelně ztvárnila sestra uječené Dakoty Fanning z Války světů :-) ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Každá rodina si nesie vlastnú drámu, prechádza rôznymi krízami a štádiami a práve o tom bol pre mňa tento film...Keďže som román "Rok vdovou" nečítala, nemám s čím porovnať, no po vzhliadnutí filmu, nemám ani chuť si ju prečítať...celé to bolo také, že sa na to dalo pozerať, ani odpad, ani žiadna šupa... ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Další příklad toho, že doslovná adaptace nerovná se dobrá adaptace. Dveře v podlaze jsou natočeny podle první části Irvingova románu Rok vdovou a takřka slovo od slova knihu "kopírují". Jenže i přes zručnou režii, působivou kameru i výtečné herecké výkony se atmosféra knihy z větší části vytratila stejně jako intenzivní sexuální náboj, který je na stránkách románu stále přítomen. Dveře v podlaze jsou tak jen pěknou ilustrací knihy, ovšem čtenáři nic nového nenabídnou, ve výhodě jsou tak ti, kdo Irvingovu knihu v ruce nikdy neměli, ty alespoň zaujme komorní příběh rozpadající se rodiny a vývoj vztahu mezi šestnáctiletým mladíkem a o 20 let starší ženou. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Jon Foster musel do natáčení rapidně zhubnout, tak aby vypadal mladistvěji, shodil téměř 10 kg. (Agatha)
  • Hlavní natáčení Dveří v podlaze začalo 31. března 2003 na Manhattanu v Harrison restaurant ve čtvrti TriBeCa. Pak se přesouvalo na různá místa Long Islandu, a vyvrcholilo třítýdenním pobytem v Hamptons. (Agatha)
  • Příběh filmu vychází z první třetiny románu „A Widow for One Year“ od bestsellerového autora Johna Irvinga. Podle jeho knih vznikly například Svět podla Garpa a Pravidla moštárny. (imro)

Reklama

Reklama