Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (426)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

V této komedii Václava Vorlíčka můžete spatřit plejádu těch nejlepších československých herců. Už jen herecká účast a jméno režiséra napovídají, že sledováním této klasické komedie nemůžete prohloupit. Sci-fi zápletka o vyměňování identit je servírována originálně, hezky po česku. Ačkoli bych film nezařadil do úplné špičky naší komedie 70. let, této metě se velmi směle blíží. „Zavři oči brouku……“ 72% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Scenáristická šílenost, která je i po těch letech stále docela zábavná, byť třeba Čtyři vraždy stačí, drahoušku ze stejného roku je podle mě neskonale vtipnější. Má to prostě dokonalé obsazení a herecké výkony (a Olga Schoberová je bohyně), a vzhledem k tomu, že už je většina tvůrců po smrti, to má i značnou nostalgii. Btw. v dětství mi ten film ale přišel dost strašidelný a šokovalo mě, s jakým klidem tam všechny postavy přijímají tak příšerné věci, jako je useklá ruka nebo hlava, o smrti ani nemluvě (což je tam i tematizováno ve scéně, v níž se astrolog nechá s ledovým klidem popravit, a poskoci, kteří ho drží, jsou tímto klidem udiveni), a vlastně mě to zaráží dodnes a nepřijde mi to moc k smíchu, protože svět, v němž by šlo tvořit dvojníky lidí z telecího a transplantovat jim mozky z mrtvol, zní jako noční můra, a nelze si u toho nevzpomenout na Frankensteina a jeho umělého člověka. ()

Reklama

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Použiju zprofanované slovo, které ovšem používám rád - ultimativní záležitost - film, který můžu vidět kdykoliv a nenechá mě chladným. Miloval jsem ho už v době, kdy mému teprve se rozvíjejícímu rozumu nepřišlo divné, že pán může být vdova...Díky DVD vydání (a širokoúhlému obrazu, pochopitelně) získává ještě více na nezapomenutelnosti. Co se herců týče, lze jen těžko nechválit (nerad bych na někoho zapomněl a všechny sem narvat nemůžu), ale skutečnou perlou je král v podání Jiřího Sováka (mimochodem, král se jmenuje ROSEBUD IV.). A když jsem u těch jmen - Stuart Hampl(e) bylo jméno člověka, který pracoval na scénáři americké verze Kdo chce zabít Jessi?, která ovšem nikdy nevznikla díky "návštěvě" vojsk spřátelených armád... ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Herecký výkon a kreace Ivy Janžurové v téhle crazy komedii jsou geniální. Mám rád tyhle sci-fi šílené komedie, kdy si (třeba jako v tomhle filmu) postavy vyměňují mozky bez sebemenších zdravotních zádrhelů, což umožňuje směřovat humor do jakýchkoliv poloh, kde by normální filmy beroucí v potaz vědu a logiku musely být velice omezené. Kéž by se něco takového točilo i dneska. S nadsázkou, s vynikajícími herci v každé pidiroličce a s šílenou originálností. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Český režisér Václav Vorlíček na staré kolená skĺzol až do odpadových vôd. Točí filmy, ktoré stoja fakt za hovno. "Saxána a Lexikon kúziel", "Sokoliar Tomáš", "Mach, Šebestová a čarovné slúchadlo" to sú totálne nepodarky. No v sedemdesiatých rokoch minulého storočia zrežíroval zopár snímkov, ktoré ma vedia pobaviť dodnes. Pre príklad uvediem tituly "Ako utopiť dr. Mráčka", "Což takhle dát si špenát" alebo "Dívka na koštěti". No a nesmiem zabudnúť ani na jeho crazy sci-fi komédiu z roku 1970 "Pane, vy ste vdova!". *** ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Pre scénu, kde priemyselník Kelleti príde o život, bola pri vile vyhĺbená jama, do ktorej si Otto Šimánek vliezol, okolo krku mu bolo postavené debnenie a zasypané hlinou a vysadené ružami. Natáčanie niekoľkých sekúnd deja, kedy Kelletiho zoťatá hlava s vyčítavým výrazom leží v záhone, trvalo necelú polhodinu. Až pri vyhrabávaní vyšlo najavo, že v hline boli červené mravce a Otto Šimánek tak musel vydržať mnoho desiatok ich bolestivých a pálivých uhryznutí do krku, ktorý mal následkom toho celý červený. (Raccoon.city)
  • Záběr s useknutou rukou krále Oskara XV. (František Filipovský) natočil režisér Václav Vorlíček dodatečně na vypůjčenou kameru. Nebyl si totiž jist, zda diváci v jiných koutech světa unesou vtip, v němž z useknuté ruky vytéká modrá krev. Obavy se naštěstí nepotvrdily a film zaznamenal úspěch i v zahraničí. (J R C Pecuchet)
  • Když si Evelyna Kelettiová (Iva Janžurová) připichuje zavíracím špendlíkem punčochu ke stehnu, má na noze dokonale vymodelované latexové pouzdro. (alonsanfan)

Reklama

Reklama