Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když byl Chlapec (Dev Patel) hodně malý, vyprávěla mu matka legendu o mýtickém opičím králi Hanumanovi, který pomáhal bezmocným, stíhaným útlakem i křivdami. Pak mu přímo před očima matku zavraždí představitelé moci a chlapci dojde, že žádný Hanuman neexistuje. Možná i proto už jako dospělý v masce opičáka obráží nelegální zápasy, kde se nechává do krve ztlouct populárnějšími zápasníky. V těch nejtemnějších uličkách města hledá cestu k „těm nahoře“, kteří mu před lety tak fatálně ublížili. Když ji nakonec objeví, promění se v impozantní a zároveň děsivý nástroj pomsty, jenž ho má zbavit všech stínů z jeho minulosti. Dokáže to sám? A co se s ním stane, až na téhle cestě lemované smrtí dorazí na konec? (Cinemart)

(více)

Videa (11)

Trailer 5

Recenze (189)

Fleinka 

všechny recenze uživatele

Wick Bollywood v dobrém slova smyslu. Akční snímek s bojůvky na motivy Tarantinovek, který je v prvních minutách lehce strčí do kapsy. Surovost a syrovost snímku o obrodu sebedestruktivního šimpanze k posvátnému hulmanovi. První půlka filmu byla jasná, úderná jako pěsti krále kobry do obličeje hlavního protagonisty. Dějová linka byla jednoduchá, pomsta. Možná to bylo na tak dlouhý film málo. Přesto hudba, kamera a herecké výkony byli vynikající, že člověk promine plochý děj akčního filmu, lehký klišé a patos. Konec byl surově ustřihnut jako surovost celého filmu. Jako divák věřím, že Hanumán porazil zlého démona Ravanu, ale co Síta? ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Paráda!! Napínavý a silný thriller o pomstě zasazený do indického folklóru a kultury. V čem film exceluje je technické zpracování. Je až překvapivé, jak schopně drží Patel režisérské otěže, ačkoliv jako herec nepřišel s akčním žánrem příliš do styku. Vizuálně není těžké přirovnat snímek k největšímu akčnímu hitu posledních let, "Johnu Wickovi", s nímž "Monkey Mana" pojí věci jako stylizace, výrazné kontrasty barev či dlouhé akční sekvence. Zápletka jako taková je velice přímočará a opět si "pouze" vypůjčuje tu nejzákladnější dějovou kostru od milionkrát viděných příběhů o pomstě. V této spojitosti bych osobně ubral na flashbacích, které sloužily jako hrdinův hnací motor za pomstou. Jejich četnost ale byla lehce rušivá, zejména i proto, že jsme se ve vzpomínkách stále vraceli k téměř totožným scénám. A teď to nejdůležitější… Akce je naprosto prvotřídní. Ať už Dev Patel bojuje v ringu v opičí masce a vydělává potřebné peníze; střetává se s ochrankou v restauraci, při nichž se nebojí využít vhodné nástroje pro zabití či těžké zranění nepřátel anebo zápasí tváří tvář úhlavnímu nepříteli či gigolovi se sekerou v ruce, všechno vypadá na plátně výtečně. A třeba takový trénink po zotavení dal vzpomenout na 70kové hongkongské klasiky. "Monkey Man" toho má v rukávu ještě o něco víc a nespoléhá se čistě na akci. Do snímku se snaží vnést i podstatné pohledy a hodnoty, jež jsou mu nepochybně blízké. Je-li tohle teprve Patelův debut, nemohu se dočkat, s čím přijde příště. /80%/ ()

Reklama

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Milionář z chatřče si poprvé sedl na režisérskou sesli a podílel se na scénáři brutálního duchovního filmu o pomstě, ve kterém si střihnul hlavní roli. A úplně to neukočíroval. Ke konci už to je dost otravnej film. Ale tahle indická variace na ve filmu zmíněného Johna Wicka má co nabídnout. Scénář je v první půlce svěže originální a nepředvídatelný. Vizuálně Opičí muž nadchne a zprostředkuje mizérii a špínu života v indické chudinské čtvrti, kde život místních nemá moc vysokou cenu. Velkou roli tu hraje indické náboženství, guruové, indické tradice a reálie i psychedelická duchovní zkušenost. Netradiční mix s obrovským nevyužitým potenciálem. Tréninková sekvence, při které se mi automaticky vybavil Kickboxer, je taková nijaká a netuším v čem a jak se vlastně zlepšil. Psychedelická zkušenost je zkratkou, scénáristickou berličkou, když si zdá se nevěděli rady s tím, jak vykreslit vývoj postavy. Tady promarnili velkou příležitost. Bojová choreografie není přehledně nasnímaná a sestříhaná a hodně čerpá z Johna Wicka. Ale i přesto je v ní dost svěže brutálních nápadů a zajímavých záběrů. Ke konci se to začne utápět v klišé, čím dál víc repetitivních flashbacích a závěr je takový nijaký. Vlastně ani nevíme kdo všechno je součástí jeho pomsty a závěr tak byl rozpačitý a neúplný. Utnutý, když to nečekáte. Diváci budou, nalákáni marketingem, očekávat hlavně akci, která následuje po dost pomalém rozjezdu. A přitom mi přišlo, že silnější byl film snad ve všem ostatním. Je docela odvážné jít s tímhle filmem, točeným pro Netflix, do kin, ale jako režijní debut jde o zajímavý počin. ()

PabloFuentes 

všechny recenze uživatele

Kdyby se celý film držel tak, jako v první půlce, ve své syrovosti, špíně a zranitelnosti hlavního hrdiny, neměl bych co vytknout. Ano, máme tady klasickou revange story s jednoduchým příběhem, jen na rozdíl od tolikrát zmiňovaného Wicka zde nejde o psa, ale o matku. Vlastně se mi líbily i ty scény v chrámu, ale pak se celý film otočí a ze vší té krásné špíny a bolesti se stane jen cosi plochého a dokonale uhlazeného. Nemluvě o tom, že přerod hlavního hrdiny byl velmi urychlený a nereálný. Škoda. Mohla to být skvělá áčková podívaná. Audio vizuál je ale dokonalý a půl hvězdičky dávám navíc za postavu té drsné ženské businesswoman s ukradenou kabelkou. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Je tam pes, intenzívna akcia, aj cesta za pomstou, a predsa to nie je indický John Wick. Dev Patel sa vo svojom režíjnom debute rozhodol ísť trochu inou cestou, než sľubovali traileri a namiesto akčného hrdinu prezentuje po väčšinu stopáže práve toho obyčajného človeka, ktorý sa rozhodol vysporiadať s osudom, a hlavne sebavedomého režiséra, ktorý sa vie výborne hrať s farbami, zábermi, strihom a hudbou. Monkey Money vyzerá famózne, je neskutočne štýlový a zaslúži si čo najväčie plátno. Aj keď je vlastne iný, než bude asi ktokoľvek čakať, ale v tom tkvie práve jeho najväčšia sila. Pod tým obyčajným príbehom sa skrýva film, ktorý sa nebojí byť svojský a keď už divák čaká, že sa bude uberať určitým smerom, tak Monkey Man mierne uhne, aby ponúkol trochu iný zážitok, než divák namlsaný z frenetického traileru čaká. Nie je to síce bez chýb a ten film sa občas pokúša o zbytočne mnoho vecí naraz - od sociálnej kritiky Indie, cez politickú kritiku až po predstavenie indickej mytológie, ale ako režíjny debut je to neskutočne suverénny, štýlový, klasický a zároveň mierne iný akčný film. Taký slow-burn akčňák, kde zakaždým po 40 minútach jednoduchého príbehu nastupuje 20 minútová nekompromisná, krvavá akcia. Či vám tento prístup vyhovuje alebo nie si musí odpovedať každý sám, ale za mňa jednoznačne za odvahu palec hore! CELKOVO: 7/10 ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Patel počas natáčania stratil osvetľovača filmu kvôli infarktu myokardu. (Arsenal83)
  • Pôvodne sa Patel pokúsil najať Neilla Blomkampa, aby film odrežíroval, ale Blomkamp to odmietol a navrhol mu, aby si to režíroval sám. (Arsenal83)

Související novinky

Jurské město nabírá další obsazení

Jurské město nabírá další obsazení

17.04.2024

Sedmý film dinosauří série se hýbe kupředu raptořím tempem. Mnoho času totiž nezbývá, premiéra filmu, jehož údajný název má být Jurské město, je pořád stanovena na klasický letní blockbusterový slot… (více)

Reklama

Reklama