Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (713)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pak že nic není černobílý, tenhle film je. Jen by mě zajímalo, kde se vzalo moje přesvědčení, že ten angorský svetr byl růžový. Zatímco zápasit s chobotnicí, co se nehýbe, mi přijde jako kumšt, u toho, jak Kathy držela pletací jehlice jsem se málem orosila, touhle metodou by neupletla jedny ponožky ani za rok, natož třináct párů. S Edem se k sobě skutečně hodili. Věnovali se oba přesně tomu, pro co neměli žádný talent, zato to dělali s vášnivým zaujetím a to se počítá a píše zlatým písmem do dějin. Určitě něco takového obsahuje i jejich epitaf - nejhorší režisér všech dob a jeho milující žena, nejmenší talent na ruční práce, co kdy seděl v čekárně veřejné nemocnice. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

O Woodovi ako skutočnom režisérovi a o jeho tvorbe som si naschvál dopredu nič nezisťoval. Neviem, či je to dobre, ale ja som bol nakoniec s filmom naozaj spokojný. Aj životopisný film si Burton nakoniec natočil svojim osobitým štýlom a s dvorným hercom Deppom to dotiahli do pozoruhodného konca. Edov život, teda aspoň ten režisérsky, na ktorý sa zamerali vo filme najviac, sa ani nedal poňať lepšou formou, než uštipačným pohľadom s horkou príchuťou. Veď keď si tak vezmeme Woodov stručný životopis ani nemusíme dlho rozmýšľať nad tým, ako to celé bolo. No som rád, že práve jeho sa rozhodol Burton priblížiť. Rád by som však videl, ako by dopadol film, keby sa držali Woodovho umenia aj čo sa týka samotného rozpočtu :). Dúfam, že sám Burton to so zháňaním sponzorov nikdy nebude mať také ťažké. Ale podľa všetkého sa nemáme čoho báť. 80%. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mnoho lidí se zeptá, kdo je vlastně Ed Wood. Odpověď by pravděpodobně našli v jeho filmech, ale jednodušší bude shlédnutí Burtonova díla s božským Johny Deppem. Trochu nezvyklé téma si Tim Burton vybral pro svůj film, ale využívá ho na maximum. Ed Wood možná byl nejhorší režisér všech dob, ale je nám předveden v rovině, kde nehraje důležitost talent ani kvality. Jde tu hlavně o neutuchající lásku Eda Wooda ke kinematografii, k točení filmů, k psaní a k pojetí filmu jako své výpovědi a svého deníčku, který ale nechce držet pod pokličkou (i když by někdy měl). Vizuálně se dostaneme do Woodových filmů a Burton s vtipným nadhledem ukazuje muže, který byl rozhodně něčím výjimečný. Herecké obsazení je bezchybné a herci své role prožívají přímo úžasně. Mezi všemi pro mě vyniká krom Johnyho Deppa také Jeffrey Jones a Martin Landau. Díky atmosféře a hercům jde o velmi krásný zážitek, který velmi potěší, ale pro mě se nedokáže stát nezapomenutelným a dokonalým. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Měl jsem tu „čest“ pouze s jedním z Edových filmů, Plan 9 from outer Space. Ano, byl hrozný, ale Tim Burton se rozhodl ukázat, že všechno bylo jinak. Dvě hodiny filmového času věnoval kolegovi, který zůstal pouze nepochopen. To neuvěřitelné nadšení, kterým při natáčení svých filmů oplýval, bylo až nakažlivé a z tohoto díla to sálá v každém záběru. (Dle mého) životní výkon Johnnyho Deppa jemuž stačí jenom nefalšované pousmání na producenta a divák mu to sežere se vším všudy, přináší do každého záběru téměř až dětsky neskrývanou radost z vlastní práce. Když pak proběhne legendární rozhovor s Orsonen Wellsem, začne se odvíjet jeden z nejhypnotičtějších, nejdojemnějších a zároveň nejkrásnějších konců filmového nebe. Klobouk dolů Time, klobouk dolů Johnny, odpočívej v pokoji Ede ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Ed Wood by byl poctěn, kdyby věděl, že osobnost kalibru Tima Burtona o něm natočila životopisný snímek:) Geniální úvodní titulky identické s těmi v Plánu 9. Johnny Depp jako "nejhorší režisér všech dob", Martin Landau jako legendární Bela Lugosi a Lisa Marie jako Vampira. Jo, Ed byl maník, ten by to dneska ještě všem natřel:) ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Kathy Wood, bývalá žena Eda Wooda, jednoho dne navštívila natáčení a požádala o setkání s Johnnym Deppem. Toho dne se zrovna natáčela scéna, v níž měl Wood vypadat velmi zmateně, což Burtona znervózňovalo. Ale jakmile Depp vystoupil ze svého karavanu, tak Kathy Wood prohlásila: "To je můj Eddie." (don corleone)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama