Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Království za ruce by dal hrdina amerického filmu, který sice není tak úplně člověk, přestože se chová lidštěji než většina lidí v jeho okolí. Edward je výtvorem starého vynálezce, který však zemřel dříve než jej stačil dokončit a nahradit důmyslnou sestavu ostrých břitů lidskýma rukama. Edward zůstal úplně sám v chátrajícím hradě a kdovíjak dlouho trvalo, než jej zcela náhodou objevila podnikavá Peggy a vzala s sebou do města. Přestože Edward vypadá jako nějaké hrozivé monstrum, ve skutečnosti je hodný, milý a velmi plachý. Brzy si získá uznání a obdiv svým střihačským uměním, jenže jak už to chodí, jsou i lidé závistiví a zlí, jímž chlapcova obliba nedá spát, obzvláště když si všimnou náklonnosti, kterou chová k hezké dívce Kim. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (987)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Známa klasika od amerického režiséra Tima Burtona. Edward, podivuhodný, mlčanlivý mladý muž má na rukách namiesto prstov niekoľko dlhých, ostrých nožníc. Takže preto "Nožnicovoruký Edward". Konzumná, pokrytecká spoločnosť malomeštiakov z predmestia nedokáže dlho tolerovať jeho odlišnosť. Nechápu jeho citlivú dušu túžiacu po úprimnej láske. Jediný, kto zostane pri ňom stáť až do konca je sympatická teenagerka Kim, ktorú si zahrala mladučká Winona Ryder. Tento film je prvou spoluprácou Tima Burtona s Johnny Deppom. A hneď na prvý krát im to výborne sadlo. Vznikol perfektný, vizuálne aj emotívne dokonalý, snímok. Takmer vždy keď začne vonku snežiť spomeniem si na Edwarda. ***** ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Jistý pan Burton se tímto stává mým oblíbeným režisérem; dalšími viníky krom Střihorukého Edwarda jsou ještě Batman se vrací a Velká ryba (prozatím)... Krásně vykreslená stupidita a pokrytectví ovcí žijících ve svých snových, pastelově zbarvených krabicích, konfrontovaných s jedním výstředním jedincem... 90% ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nadherne temny a zaroven sentimentalni film, ktery je diky Burtonovo skvele rezii tak vyborne vyvazenej, ze neni ani moc sentimentalni ani moc hororovy. Sice to nema nejak uzasny dej, Johnny Depp se jen tak poflakuje po okoli, nejdriv ho maj vsichni radi a pak ho nenavidi, ale diky vyborne hudbe a naprosto uzasnemu vykonu Johnnyho Deppa to je uplne jedno a jen obdivujete tak nadherny film. Po vizualni strance dokonaly, ale co byste cekali od Burtona. A ke konci je to opravdu hodne dojemne. Jeden z nejdojemnejsich Burtonovo filmu. ()

petero 

všechny recenze uživatele

„Prečo vlastne sneží, starká? Odkiaľ sa berie sneh?“ Temná rozprávka vychádzajúca zo schémy Kráska a zviera, kúzelný Tim Burton a o nič menej dojímavý Danny Elfman na vrcholoch svojich síl, prvá veľká úloha pre Johnnyho Deppa (nikto iný by sa tam nehodil) s peknučkou Winonou Ryder, bohužiaľ posledný zárez Vincenta Pricea, a takto by som mohol pokračovať až po pána policajta, proste tie postavičky ulízaného pestrofarebného predmestia versus štýlovo strašidelný zámok a Edward, jeho pohľady, prepichnutá vodná posteľ, výtvory záhradnícke či kadernícke, pokus o vlúpanie a následný prechod k temnejšej časti filmu, odhoďte zbrane (že by si tu Singer našiel scénu do X2, ktorú drsnejšie rozvinul), neštvaný Edward ničiaci steny domu, strhávajúci si šaty a prepichujúci kolesá na autách a samozrejme tanec pod umelým snehom, to všetko je proste čarovné. Ach, tá hudba. Makeup a efekty samozrejme Stan Winston. Môj obľúbený film. Naposledy videné: 11.7.2009 ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Burtonovsky divné, milé, barevné a prozíravé. Režisér se tehdy nejspíš splnil sen a zároveň započal svou dlouhodobou spolupráci s Johnnym Deppem, která jim, svým způsobem klape již ve Střihorukém Edwardovi. Některé příběhové zvraty jsou z dnešního pohledu tak hloupé až rušivé, ovšem na film mám vzpomínky z dětství a nostalgie tedy stále funguje, když mě od občasné nelogičnosti osvobozuje...75% ()

Galerie (170)

Zajímavosti (65)

  • Skladatel Danny Elfman uvedl, že pro tento film skládal hudbu nejraději ze všech filmů, do kterých kdy hudbu skládal. (bfa)
  • Obchodní dům Southgate Center skutečně existuje. (Nick321)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Depp a Burton v říši divů

Depp a Burton v říši divů

09.08.2008

Filmový svět zná spoustu dvojic. Momentálně dost možná nejznámější a bezpochyby nejvytíženější jsou Johnny Depp a Tim Burton. Jejich spolupráce začala už v roce 1990, kdy spolu natočili Střihorukého… (více)

Reklama

Reklama